tiistai 20. joulukuuta 2011

Jänniä hetkiä idätysboxissa

Kuten otsikkokin sen kertoo, alkaa jänniä hetkiä olemaan idätyksenkin saralla. Joillakin lajikkeilla on itämisprosentti ollut tasan sata, joista voisi muutaman mainita, esim. Naga, Cajamarca, Turbo Pube Red ja villeistä CGN 23255, CGN 23258 ja Charapita. Monista lajikkeista pari, taikka yksi itänyt. Jos noista siemenistä kasvin saan, niin voi sanoa, että melkolailla rikas lajikkeiden suhteen tulee olemaan ensikauteni. Uusina ylläreinä itänyt nyt 7 Pot/White, jota itse ainakin odotan, kuin kuuta nousevaa. Onhan se melko eksoottinen chili valkoisella värillään. Amerikan siemenpankin Chacoënseista voi sanoa, että noin puolet on itänyt, mutta harmillisesti joistain lajikkeista ei vielä valitettavasti ensimmäistäkään. Valitettavasti ukko putosi kyydistä edellisten idätyksien suhteen, joten päivämäärät jäi nyt sitten laittamatta. Ehkä joskus, kun on enemmän aikaa seurata niitä, niin sitten tarkempaa statistiikkaakin voi laittaa.

Ja jotta itselleni olisi tavoitetta, niin laitanpa tämän videopätkän pieneksi muistutukseksi siitä, että tähän pitää ensi kaudella pyrkiä jos kaikki menee kohdalleen.
Ainakin tavoitetta siinä on, vaikkei ihan julkisesti sitä tekisikään! ;) Lasten chinensehän tässä taitaa olla kyseessä!

Lopuksi kerrottakoon, että villeillä menee suhteellisen hyvin tällä hetkellä. Moni kasvi tekee koko ajan marjoja, joku enemmän ja joku taas vähemmän. Alla olevassa kuvassa on PI 337524 villi baccatum ja sen kypsymässä oleva pikkuinen marja. Taustalla häämöttää CGN 24332 C.eximium, joka antaa vielä odottaa ensimmäistä kukkaansakin. Eiköhän senkin aika vielä tässä koita, jahka saa sen hengissä pidettyä.

Hyvää ja tulista joulua kaikille lukijoille ja satunnaisillekin sivuilla käynneille, sekä onnea tulevalle chilikaudelle 2012!
T: Sushrajan chilipää 

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kauden 2012 jatkoa

No nyt on viimein saatu se suurin satsi siemeniä itämään. Ja koska parhaaksi olen testailujen kautta todennut tämän talouspaperi idätyksen, niin miksi en sitä sitten käyttäisi. Tarkoituksena oli laittaa nyt itämään chinensejä ja muita villejä, sekä hidaskasvuisia muuten olevia chilejä. Uuden vuoden puolella laitan sitten loput annuumit ja baccatumit lautalle. Näihinkään idätyksiin ei ollut tarkoitus enää siemeniä lisäillä, vaan ne jotka eivät idä, taikka muuten tykkää kasvaa, niin sitä ei sitten ensikesänä kasva näillä tiluksilla.

Elikkäs tällä kertaa lautalle pääsivät itämään seuraavat lajikkeet.

Chinense
- Naga Morich
- Black Naga
- 7 Pot White
- 7 Pot Yellow
- 7 Pot Douglah Brown
- 7 Pot Sr Strain
- Trinidad Scorpion
- Trinidad Scorpion Red
- Trinidad Scorpion Yellow (Cardi)
- Trinidad Scorpion Orange
- Trinidad Scorpion Morouga Red
- Enorme Caliente
- Bonda ma Jacques
- Clavo
- Cajamarca
- Grao de Bode
- Cumari o Passarinho
- CO 4531


Pubescensit
- Turbo Pube
- Turbo Pube Red
- Brown Rocoto
- Rocoto Peru Cusco
- Rocoto Manzano XL


Villit ja villihköt


Baccatumit
- CAP 214
- CAP 215
- CAP 306
- Yellow Chaco


Chinense
- CGN 23255
- CGN 23258
- Charapita
- Yellow Fire
- Cumari do Para
- Mata Frade
- PI 260504
- Wild Brazil


Praetermissum
- CAP 469
- CAP 498
- CAP 1144
- CAP 1478
- Cumari Pollux


Cardenasii var. pendulum
- Ulupica Large


Sp.
- CGN 19198#2
Siemenet idätyksessä talouspaperin päällä

maanantai 12. joulukuuta 2011

C.galapagoensen pieni kukka

Gala on viimein aukaissut kukkansa
Tai itseasiassa niitä kukkia on auki tällä hetkellä kolmekin, mutta aika huonosti on vielä siitepölyä niissä. Saa nyt nähdä, miten käy kukkien kanssa. Hieno saavutus jo sinällään tuon saaminen kukkimaan, kun on aika nirso kasvi olosuhteilleen. No mutta kaikesta huolimatta, tästä on hyvä jatkaa ja toivoa sopii, että sieltä jonkun marjankin saisi.

lauantai 10. joulukuuta 2011

No onkos tullut kesä...

Kiva huomata, että talvikasvatuksessa on jälleen kesä, kun osa kasveista jotka eivät tehneet kukan kukkaa viime kesänä, on nyt sitten muutamakin sinne pyöräyttänyt. Eritoten C.galapagoensen piristyminen ja kukkiminen piristää mieltä kummasti, kun viime kesänä lutikat söivät kaiken aina puhtaaksi.
C.galapagoense
Myös CGN 24333 villi chinense on innostunut kukkimaan. Uskoisin noista kukista jonkun marjankin saavani, sen verran pirteältä kasvi nyt näyttää pitkästä aikaa.
CGN 24333 Willi chinense
Flexuosumissa on toinen kukka aukeamassa parhaillaan. Ikävä kyllä eka kukka kuivui, ennenkuin aukesikaan. Harmi, kun ei vielä toista sen kokoista kasvia ole, että voisi testailla ristiin pölytystä.
C.flexuosum ja mitä luultavammin se PI 631154
Anteeksi jo etukäteen huonosta kuvasta, eikä pääse oikeuksiinsa tässä, mutta CGN 16973 näyttää oikein hyvältä silminnähden. Kukkii koko ajan ja marjoja tulee sitä mukaa. Parasta aikaa on muutamia marjoja kypsymässä ja väriltäänkin melkein jo punaisia.
CGN 16973 juuri vettä saaneena
Kuten kuvasta näkyy, vielä hiukan lehdet roikkuvat nesteen puutteesta. Kasvi on viihtynyt todella hyvin altakasteluruukussansa.

Kohta on tarkoitus laittaa chinenset ja pubescensit, sekä loput villitykset idätyslautalle. Idätysastia on jo pesty ja desinfioitu, sekä lautatkin on valmiina. Pikkujoulut alkavat hetken kuluttua, joten pakko säästää idätykset seuraavalle vapaapäivälle, sillä on se sen verran hidasta puuhaa tuo siementenkin kylväminen. Siitä lisää sitten seuravaassa päivityksessä.




perjantai 2. joulukuuta 2011

Hieman willistelyä

Vihdoinkin sain aikaiseksi sen, että keräsin noita willien chilien marjoja talteen. Eipä niitä kauheasti ollut siellä, mutta uutta on näköjään tulossa koko ajan. Hyvin tuntuu kukista marja kehittyvän. Lantoja en ole syksyn jälkeen antanut kertaakaan, joten niukalla ravinnolla nämä todellakin tuleva toimeen. Bubbleri kasvit ovat ainoita siis, jotka ovat saaneet mietoa lannoitetta ja tovariille olen jopa TopMaxia, että saisin sen vihdoinkin kukkimaan edes. Vaikeeta tuntuu olevan, ei voi mitään! Sitten, jos laittaisi muutaman kuvankin noista huikeista sadoista, mitä villeistä keräsin.
CAP 1445 C.chacoënse
Laitoin pienen mittakaavan, että pystyy hahmottamaan näiden marjojen pienuutta nekin lukijat, jotka eivät villejä juurikaan tunne. Lisäksi on pakko kertoa, ettei niissä juurikaan muuta ole, kuin nahka ja paljon siemeniä sisällä. Herkuttelemaan näillä ei toden totta pääse.
Tepin Tarahumara C.annuum var. glabriusculum
Kohtalaiselta näyttää sato yllämainutulla lajikkeella, sillä onhan Tepinit huono saada satoa tuottamaan ekana vuotenaan, saatikka sitten edes kukkimaan. Ei siis liian huono saldo.
C.chacoënse var. exile
Hieman näyttää kuvan marjat vähäisiltä, mutta täytyy olla tyytyväien edes niihin, sillä kuten moni tietää sen, että meni kausi taistellessa tuholaisia vastaan lähes koko kesän osalta. No nyt tämä chaco on taas onneksi innostunut tekemään uusia kukkia ja kypsyttelee vielä muutamaa raakilettaankin.
PI 337524 C.baccatum var. baccatum
Hieman muistuttavat marjat exilea, joten ei parane mennä keräysvaiheessa nämä marjat keskenään sekaisin. Voi olla hieman vaikea löytää oikeata lajiketta sen jälkeen. Kyseessä kuitenkin villi baccatum.
CGN 16973 C.baccatum var. baccatum
Tämä villi bacca on muodoltaan erillainen, kuin PI 337534, ollen pyöreä ja aavistuksen, ehkä ns. normi"jalostettua" baccatumia muistuttuva maultaan, sekä miedohkolla poltteellaan. Kuvaus voi olla poltteen osalta väärä, sillä olen tottunut syömään noita supertulisia chilejä, niin keskitulisetkin voivat maistua miedoilta, joten anteeksi tästä.
CO 1403 C.chacoënse
Yksi versio niistä monesta chacoista, joita on olemassa. Marja on tuollainen hieman luotimainen ja voi näköjään kasvaa lähes 1.5 cm pitkäksi. Maussa ei kauheasti voi mitään löytää, mutta omista kasvattamista saman lajin edustajista olen kokenut tämän tulisimmaksi. Monta on vielä kokematta, mutta toivottavasti itämistä lautalla tapahtuu ja saan taas uusia chacoënseja maisteltavaksi ja jaettaviksi muillekin.
Tepin x Wild Brazil F1
Villistä Tepinistä C.annuum var. glabriusculumista ja villistä Wild Brazil C.chinensestä risteytyneestä kasvista poimittuja F1 marjoja. Olisi ehkä pitänyt kerätä aikaisemminkin, mutta aina ei aika näköjään riitä kasveillekaan. Tarkoitus olisi jatkaa jalostusta tuosta ja laittaa itämään noiden marjojen F2 siemeniä ja taas jatkaa eteenpäin, kunnes laji on stabilisoitunut. Pitkä on prosessi, mutta ei näitä kiireellä pidä tehdäkään. Maku on marjassa hieman sekoitus molempia, mutta kuten annuumin polte on kerralla tuleva, niin poltetta riittää hamaan loppuun saakka. Vaati tämän maistaminen jo hieman irvistämistä ja  poltteen liennytystä minultakin.

                         R.I.P.
C.rhomboideum
Koska välillä työn ja vapaa-ajan aikatauluttaminen on todella hankalaa, näin voi käydä kasville, kun ei ole aikaa niitä kastella. Harmittaa niin vietävästi, kun kasvi lähti kauniisti uuteen kasvuun tuotuani sen sisään ja itse sitten tuhosin sen nestehukkaan. Nyt olisi harras toive saada uutta siementä, tai pistokasta kasvista ja kokeilla uudelleen tämän lajikkeen kasvattamista. Onneksi taitaa olla helpotusta jo luvassakin, ellen väärin ymmärtänyt! :)
 
Toisen menetyksen koin tämän maailman tulisimman chilin kasvatuksessa, sillä sekin menehtyi nestehukkaan. Joskus koettelee kovasti tämä kasvattelukin, mutta pitää tunnustaa, että omaa hölmöyttäni sen menetin. Istutin sen liian pintaan, kun olisi pitänyt laittaa paljon alemmaksi. Näinollen nuoren taimen juuret eivät saaneet nestettä ja ravinteita. Kivivillakin olisi saattanut pelastaa sen tässä tapauksessa, sillä sitoohan se itseensä paljon nestettä ja kuivuu kohtalaisen hitaasti. Toista virhettä en tee, jos sellaisen saan. 

Lopuksi pyydän anteeksi niiltä lukijoilta, jotka odottelevat vielä minulta chilien siemeniä. Aika on ollut todella niukalla! Yritän saada vihdoinkin postin taas kulkemaan täältä Sushrajankin suunnalta.