sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Goji näyttäisi selvinneen talvesta

Tämä Goji-marja näyttäisi olevan yksi niistä kasveista, mikä kiinnostaa chilipäitä kovasti. Parin vuoden aikana tämä Goji onkin näyttänyt kasvattavan suosiotaan todella räjähdysmäisesti. Eipä sillä, taitaa olla yksi erittäin vitamiinipitoisimmista ja ravinnerikkaimmista marjoista, joita tämä kasvi tuottaa, väitetäänpä tämän olevan pitkän iän salaisuuskin. Mitähän muuta tästä supermarjasta oikein vielä paljastuu. Kasvin alkuperä on alkujaan Itä-Aasiasta, jossa talvet voivat olla myös todella kylmiä. Vaikka tämä Suomen talvi on monesti todella kylmä, on meillä etuna tai miten sen nyt ottaa, mutta lunta on talvisin monesti todella paljon ja lumi toimii todella hyvin eristeenä pakkasta vastaan.


Tämänkin kasvin päällä on varmasti lunta ollut melkein metrin verran. Kuten kuvastakin näkee on sitä siinä vieläkin jäljellä. Joka kevät tuntuu siltä, että tämä on täällä Sushrajalla viimeinen kolkka josta lumet sulaa. Tein kasville pienen testin josta näkee, että hengissä se on. Katkaisin latvasta pienen pätkän oksaa. Jos tämä olisi ollut jo kuollut, olisi oksa mennyt vaivattomasti poikki ja sisältö olisi ollut tasaisen harmaan kuollutta. Nyt, kuten oikeanpuoleisesta kuvasta sen huomaa, on katkaisukohta vihreä. Nesteet siis näyttää virtaavan oksistoissa hyvin. Hyvällä tuurilla on siis odotettavissa tänä vuonna kukkia ja sitä myöten niitä marjojakin. Viime kesänä ei tullut vielä kukkia, vaan ainoastaan lehtivihreitä. Lopuksi mainittakoon, että tämä kuvan kasvi on istutettu viime keväänä vapun tienoolla maahan, joten merkkipäivää vietetään kasvin kanssa yhdessä sitten. ;)

Vappupallon uhri!


Kuten otsikkokin kertoo, niin kasvi joutui vappupallon hyökkäyksen uhriksi ja pudotti pari marjaa. Aamulla tapani mukaan menen kahvikupposen kanssa istumaan olohuoneeseen ja tutkailemaan kasveja siinä samalla. Nyt näytti tänään jotenkin oudolta, ihan kuin jotain olisi puuttunut. Vielä tässä eilen oli pari punaista marjaa kiinni, kun viimeksi näin kasvin. Totuuskin valkeni melko nopeasti siinä kahvia siemaillessani. Tyttö tuli viereen tunnustamaan, että ilmapallo lensi kasviin ja putosi marjat. Onneksi oli laittanut talteen kuitenkin, eikä paniikissa hävittänyt niitä. 

Mielessäni kävi heti, että mitenkäs näille nyt kävi, että kerkisikö marjat kypsyä tarpeeksi ja saanko itävää siementä edes niistä. Noh, toinen totuus oli nähtävissä, kun toisen marjoista halkaisin ja katsoin sisään. Kelpo valmiin näköisiähän nuo siemenet näyttäisi jo olevankin, mutta voisihan niitä testata koeidättämällä muutaman. Saas nyt nähdä, mikä on tuho vapun jälkeen, kun pallot lentelevät hieman runsaammin.

Muutamasta viimeisimmästä vauvasta otin kuvan samalla, kun kerran kamera piti ottaa käteen ja heiluin sen kanssa. Molemmat alakuvien kasvit ovat villejä baccatumeita ja tarkemmin C. baccatum var. baccatumeita. Kovin vanhoja nämä taimet eivät joka tapauksessa vielä ole, kun ovat vielä viimeisimmät itäneet.



torstai 26. huhtikuuta 2012

Päivän kukkia


Tämä puolivilli chinense näyttää juuri ensimmäisiä kukkiansa kasvunsa aikana. Kuten linkistä näkee, voi kyseessä olla melkoinen marjantuottaja kasvi. Kukkia voi siis kasvaa yhteen kasvupisteeseen todella monta ja kun kasvi tuntuu haaroittuvan melkoisen mukavasti, voi kasvi näyttää yhdeltä kukka viidakolta. Marjojen pitäisi olla erittäin tulisia ja kypsyä vihreän kautta kauniin punaisiksi. Kasvista voi myös sanoa sen, että on erittäin koristeellinen juuri noiden runsaiden kukkiensa ja sitä myöten kasvavista marjoistaan.


Samasta kasvista kuvaa toisesta kasvupisteestä, jossa nuppuja on kahdeksan kappaletta ja joista yksi on jo kohta aukeamaisillaan. Vaikka kasvi on vielä suhteellisen pieni, niin kasvissa on noita nuppuja jo niin paljon, että menisi kauan laskemiseen. Positiivinen yllätys tämä on ainakin minulle. Loppuun mainittakoon, että kasvi on kasvamassa passiivihydrossa.

Muista kasveista sen verran, että viimeisimmästä idätyksestä ja viimeisimmän blogikirjoituksen jälkeen on vihdoin noussut ylös mullasta myös Ananaskirsikka. Kelpo itämisprosenttikin tuosta tulee, sillä kuudesta siemenestä pintaan on noussut viisi. Seuraavaksi tutkailemaan chilifoorumilla kulkevaa Siemenketjukirjetta no.III, jos sieltä löytyisi vielä jotain pientä idätettävää.

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Chacot menivät sekaisin!



Kuten otsikossakin lukee, niin valitettavasti näinkin voi käydä joskus, vaikka kasvien nimet olisivatkin kirjoitettuina ruukkuihin. Kuvan chaco ei siis ole PI 659106, kuten siinä lukee, vaan kyseessä on tietenkin PI 273419 ja sen marja. Valitan pientä oikosulkua pääkopassani.

Yrttien idättelyistä samaan voisi mainita, että Basilikat ovat kaikki itäneet. Samoiten Timjami, Sitruunamelissat ja kiinansipulit. Ainoastaan Ananaskirsikat antavat vielä odottaa itseään. Noiden Ananaskirsikoiden itämisajasta ei muutenkaan ole suurta tietoa.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Marjoja poimimassa


Pientä sadonkorjuuta tehty tuon villin suhteen, vai pitäisikö sanoa ennemmin että sadonkerjuuta! Noh, olipa niin tai näin, mutta muutama siinä on ja lisää on paljon tulossa. Siementen suhteen voi sanoa, kunhan lisää kypsyy, että on niistä antaa muutamille kasvattajallekin. Makuhan on yllättävä, sellainen melko sähäkkä, eikä varmasti mietoihin chileihin tottunut noitakaan irvistelemättä niele.

Sitten voisi muutamaa muuta Williä esitellä myös, kun ovat aloittaneet marjan/marjojen kypsyttelyn nekin. 
Kuvassa on siis Exile, josta satoa on tullut viime kesänäkin. Tänä vuonna tuosta tulee kuitenkin ensimmäinen kypsä marja kyseistä lajiketta. Marja ei vielä ole täysin kypsä, sillä kuten kuvasta näkee, on väritys tässä vaiheessa oranssi. Täysin kypsänä tämäkin marja on kauniin punainen.

Tämän kevään idätyksistä ensimmäinen lähes kypsä marja on valmistumassa PI 659106 chacoënsista, joten USDA:n siemenpankin siemenistä idätelty kasvi on siis saamassa jatkoa. Mielenkiinnolla myös jään odottamaan, että onko makueroa muihin kasvattamiini chacoihin.


Cumari Pollux ei ole sittenkään vielä podeja päässyt näyttämään, vaikka todella monta kukkaa on kukkinut. Onneksi noita kukkia on tulossa vielä paljon lisää, joten toivo elää. Ehkä tuossa keskellä kaksi mahdollista marjaa olisi kasvamassa, ei vaan uskalla mennä liikuttamaan noita kuvia kukan jäämiä, ettei vahingossakaan tule irroitettua tuota kukan istukkaa. Harmillisen paljon on mennyt kukkia hukkaan, että saa ensimmäisen marjan.
Myös lanceolatumin marja on käynyt vaihtamaan väriään. Vaikkei kuvasta ihan täysin selvää siitä saa, mutta marja on tuollaisen vaaleanoranssin värinen. Pari viikkoa varmaan pitää odotella, että noista chacoista ja tästä lancesta saa itävää siementä.



torstai 19. huhtikuuta 2012

Pientä kasvua vielä


Kasvi on hydrossa ja kohtalaisesti siinä kasvanut, kun muistelee taaksepäin miten pienenä se siihen pääsi. Pienihän se kuitenkin loppupeleissä on, mutta lieneekö se sitten etukin, kun ulos saa kasvihuoneeseen kasvamaan. Kukkimaan tämä Naga on kuitenkin jo ruvennut useamman kukan voimin, sekä nuppuja on tulossa koko ajan lisää. Kasvin lehdet ovat joistain kohtaa hieman palaneet, kun oli lamppu hieman liian lähellä, mutta nyt on valot nostettu turvalliselle korkeudelle. Ei siitä isoa haittaa ole, hieman kosmeettinen vain.

19.4.12
Hieman eroa on kasvutavassa näiden kahden chinensen kanssa, sillä kasvit ovat yhtä korkeita. Eilen kun vielä katselin puolisokeana tätä kasvia, niin luulin ettei se ollut haaroittunut ollenkaan. Onneksi auttava silmä havaitsi sen ajoissa, etten käynyt sitä enää saksimaan. Nyt kuvasta huomaa selkeästi, että latvahan siinä kasvaa ja vielä haaroittuneena. Vielä eilen saman kasvin latva näytti tältä, kuten alla olevasta kuvasta sen voi hyvin nähdä.
7 Pot/ Whiten latva eilen 18.4.12
Jokainen voi siis nähdä eron ja miten nopeasti kasvi loppujen lopuksi kasvaa. Kahdentoista tunnin kasvuvauhti on melko huima. 

Muutama kukkakuva on kenties paikallaan laittaa kanssa blogiin, sillä minun mielestäni ne ovat niin kauniita ja niitä on mukava kuvata. Onhan siinä tietysti sekin pointti, että kun kasvi kukkii niin sehän aina uusi mahdollisuus uuteen hedelmään. Sehän on sanomattakin kasvattajille selvä asia.
Tämä villikasvi ja tarkemmin baccatumien sukua edustava yksilö on ollut koko talven kaunis ja rehevä puska. Kasvi on suorastaan nauttinut talvehtimisestaan varaston lattialla hajavalossa. Hajavalolla tarkoitan nyt sitä, että kasvi saa kyllä valoa, mutta on tavallisiin chileihin verrattuna todella kaukana valosta. Valo on kuitenkin ollut riittävä, sillä kasvi on talven jälkeen pyöräyttänyt ensimmäisen kukkasensa ja siitepölyäkin tuntuu heti olevan, eikä kasva edes roittona. Kasvi jaksoi kukkia ja tehdä satoa myöhään syksyyn ja keskitalveen, jonka jälkeen piti monta kuukautta taukoa, ennen kuin nyt innostui heräämään taas. Uskoisin kohta olevan täynnä kukkia ja marjoja tämän chilin.

Viimeisenä kukkaansa pääsee esittelemään tämä Joensuun chilipäältä tullut pubenscensien sukuun kuuluva Turbo Pube. Eipä voi valittaa kukkaa rumaksi! Hieman on näkyvissä siitepölyäkin heteissä ja erottuupa sieltä taas nuo pienenpienet mesipallukatkin, mitkä ovat herättänyt keskustelua paljon chilifoorumillakin.

Tästä on hyvä jatkaa, mutta toisaalta joudun vielä siihenkin pisteeseen, että joudun raa'alla kädellä poistamaan kasvejani mäkeen. Tämä siksi, kun osa kasveista ovat niin kituvan näköisiä ja pieniä, ettei niistä ole mitään toivoa saada satoa irti. Noh! Se on sen ajan murhe, kun valkkaus alkaa käydä toteen. Toistaiseksi mennään näin eteenpäin, kuten se kuuluisa mummokin.

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Yrttien idättelyä


Näiden idätysten suhteen olen jo ikävä kyllä hieman jäljessä, kun suositeltua olisi nämä basilikat kylvää helmi-maaliskuun aikana. Asia pääsi vaan jotenkin unohtumaan mielestä, kunnes nyt sitten juolahti mieleen, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jännä juttu, kun siemenet ovat tuollaisia sinisiä kosteina ja kuivina aivan tummia, eivätkä ne erottuneet noista astioista mitenkään, ennen kuin saivat sumutettuna vettä niskaansa. Lajikkeita tuossa yläkuvassa on Sitruuna- ja Kanelibasilika, sekä kahta erillaista tummaa basilikaa. Hieman ne siinä on kieltämättä hmm... sekaisin, mutta haitannookos tuo mitään. On niitä ennenkin saatu kasvatettua.
Basilikaa kesältä 2010 
Joka vuosi on siis basilikat ja yritit tullut idäteltyä, mutta kuvaa en löytänyt kasvista, kuin vuoden 2010 kasvatuksista. Hienoksihan nuo kolme tummaa basilikaa silloin kasvoivat, tosin idättely alkoi silloin paljon aikaisemmin, kuin nyt.

Yläkuvan idätyksiä ovat Kiinansipulit kahdessa ylimmäisessä ruukussa. Niitä on sellaiset kymmenkunta siementä ruukussaan, ehkä aavistuksen enemmänkin. Ne on kosteaan multaan peitetty kevyesti, josta pitäisi nousta jonkun päivän päästä ylös. Maahan olisi tarkoitus istuttaa koko paakku, kunhan hallat ovat ohi. Vasta toisena vuotena noista saa mahdollisesti paremman sadon. Siemenistä on pakko kertoa sen verran, että tuli sellainen tunne, kuin olisi Rocotoja laittanut itämään, sillä olivat aivan samankaltaisia näöltään.

Alemmissa ruukuissa ovat kelmun alle päässeet Timjami ja Sitruunamelissa. Pihamaalla kasvaa jo ties monettako vuotta monivuotisena ruohosipulia, viherminttua, oreganoa ja venäläistä rakuunaa. Ranskalaista rakuunaakin tuli viime kesänä laitettua, joten saa nähdä tuleeko siitä tänä kesänä mitään, eli yllätykseksi jää onko tämä talvehtinut. Ainakin tilliä ja pillisipulia olisi tarkoitus vielä laittaa kasvamaan, kun kelit sen sallii. Puhoksen puutarhastakin löytyy joskus ihan mielenkiintoisia kasveja ja joskus jopa edullisesti, että lisätäydennystä voi miettiä sieltä. Ainakin kurpitsat ja ehkä kurkut tulee ostettua tänä kesänä valmistaimina.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Ensimmäinen marja chinensestä

Se aika vuodesta siis on käsillä, että ikkunan kasvateilta ja erityisesti chinenseillä rupeaa siitepölyä kukkasista löytymään. Muissa lajeissa on ollut siitepölyä, mutta ilmeisesti olosuhteet nyt vasta kohdallaan, että nämä äkäisemmät ja krantummat nauttivat olostaan. Muistelinkin tuota kuvaa ottaessani, että taisi viime vuonna olla samoja aikoja, kun ensimmäiset chinenset rupesivat hedelmiä tekemään. Eipä tuo kaukaa heittänyt siis tähän ajankohtaan, kun vertaa edellistä kautta. Naga Morich oli ensimmäisiä hedelmiä tekemässä oleva chinense silloin.


Kovilla odotuksilla kauteen idättämäni CAP 502 on nyt aukaissut ensimmäisen kukkansa. Siemeniä viimekin vuonna idättelin varmaan 20 kpl:ta kolmeen otteeseen, enkä tästä kasvia koskaan ennen tätä saanut. Ei tämä kukkasen perusteella ja lehtienkään ehkä perusteella villiltä vaikuta, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, ettei kasvi olisi tervetullut ja paikkansa kasvien seassa ansainnut. Nyt sitten innolla odottelen, että millainen hedelmä sieltä voisi tulla!

Päivä jatkuu hieman vielä kasvien kimpussa, sillä sain aikaiseksi ostettua amppelikannakkeita ja amppeleita, joita tarkoitus nyt ripustella ikkunalle. Valon ja tilan maksimi hyötyhän on käytettävä hyväksi. Uuden painesumuttimenkin löysin, joten nyt voisi tehdä viimein litkut Jaakontaiasta ja muista aineksista ja ryhtyä sumuttelemaan kasveja.

Tärskyä
Tulipa mieleeni, kun ruokaa tein tänään, että mullahan on jemmassa tällaista ainetta. En siis ollut maistanut tuon tekemisen jälkeen tätä ollenkaan. Siispä purkki auki ja ruokaan. Pitkästä aikaa piti kyllä rehellisesti käydä ihan puhaltelemaan, kun oli melkoisen hottia tavaraa. Maku oli todella hedelmäinen ja Moruga Scorpionin ja Naga Morichin voimakas maku ja polttavan tehokas tulisuus oli vailla vertaa. Suosittelen jokaiselle kunnon ROFfeja kaipaavalle tätä tekemään ja syömään. Ohje löytyykin tästä joskus aikaisemmin tekemästäni jutusta. Löytyypä siitä muutama muukin ohje. Seuraavan päivän biisiksi suosittelen tätä Johnny Cash:n, Ring of Firea, sillä uskoisin kunnon annostuksella sen olevan todellista ja polltaahan kunnon chili ainakin kolmesti! :)

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Varoituksen sananen

Aji Fantasy C.baccatum
Tiedän kyllä, että jokainen meistä chilejä ja muitakin kasveja kasvattava törmää joskus siihen, että harsosääskejä pörräilee kasveilla. Kaupasta ostetut yrtit ja viherkasvit suorastaan kuhisee joskus näitä. Niitä vastaan on monia keinoja torjua, mutta yllä oleva kuva olkoon huono esimerkki siitä, ettei ponnekaasullisia myrkkyjä kannata suihkia liian läheltä. Tiesin tilanteen varsin hyvin itsekin, ennenkuin myrkkyä lähdin suihauttelemaan, mutta ei! Silti tuli pöhäytettyä liian läheltä ja paleltumavammat on nähtävissä kasvin lehdiltä. Kasvi ei suinkaan ole menetetty, mutta rumahan se on kun on hieman paleltuneet ja vioittuneet lehdet. Siispä ponnekaasullisia myrkkyjä EI KANNATA liian läheltä käyttää, sillä paleltumavammat ovat tosiasia! Harsosääskien suhteen on ollut hiljaista, todettakoon se lopuksi. Faktaa ja vinkkejä kuvin on löydettävistä tästä chiliwikin linkistä lisää.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ensiapua oksalle

Taittunut ja hieman vioittunut oksa
Kun talossa elää lapsia tai eläimiä, voi joskus kasvien kasvattajalla olla edessä samankaltaisia ongelmia.  Eläimiä ei tässä talossa ole, eikä myöskään koskaan tule, sillä niin allergisoitunut tämä allekirjoittanut on. No, mutta asiasta chiliruukkuun! Niin, tarkasteltuani tarkemmin tuota hieman yht'äkkisesti lurpahtanutta kasvia, oli siellä samanlaisia oksia kolme yhteensä. Yhden päätin katkaista kokonaan, sillä se oli kuitenkin niin lyhyt oksanpätkä, ettei se haitannut mitään. Toisen sain kätevästi tuettua toiseen oksaan. Tämä, mikä kuvassakin on, päätin sen lastoittaa. Kyseisen kasvin ja oksan kohtaloksi koituivat kirkas auringonpaiste ja hiton pleikkaria pelaavat lapset. Verhoillahan pitää valoa yrittää peittää, ettei häikäise pelaajan silmään.  


Lastoituksessa käytin apuna puista varrastikkua ja vihreätä villalankaa. Tarjollahan olisi ollut toki mitä räikeämpiäkin lanka vaihtoehtoja, mutta päätin kuitenkin, että langan väri on oltava vihreä. Jokainen kai ymmärtää miksi! Lastahan luonnollisesti laitetaan taittuneen oksan alle, hieman tosin tuo kuvakulma hämää, mutta oikein se siinä on. Villalankaa lähdin kierrättämään alhaalta ylös, eikä lankaa liian tiukalle kannata laittaa, että oksa kasvaessaan pääsee elämään. Minusta villalanka on vaihtoehtona myös kätevämpi, sillä myöhemmin tuon saa purettua langat katkomalla. Teippaamisessakin on toki hyvät puolensa, mutta pois ottaminen saattaa vioittaa kasvia enemmän, kuin se alkuperäinen syy miksi sitä on tarvittu.



Lopuksi varoittava esimerkki siitä, kuinka käy kasvin lehdille, kun se palaa ollessaan kiinni loisteputkessa. Monikaan ei välttämättä usko, että lämpö nousee liian suureksi, vaan näin se kuitenkin on. Tämänhän uskoisin jokaisen chiliä kasvattavan kuitenkin tietävän. Kasvi ei onneksi noin pieneen kuole, vaan on enemmänkin kosmeettinen haitta. Toki lehdet voi poistaa, jos ne ovat todella pahasti palaneet, mutta itse en käynyt sen kummemmin repaloimaan tuota yllä olevaa kasvia, sillä ei näyttänyt kauheasti siitä itseensä ottaneen. Latvan kyllä joutuu pahimmassa tapauksessa poistamaan kokonaankin, jos pääsee liian pahasti palamaan.

torstai 5. huhtikuuta 2012

Cumari Pollux kukkii

Kevään ensimmäinen Cumari Pollux, C.praetermissumin kukka on nähnyt päivänvalon. Viimeksi Sushrajalla on nähty praen kukkivan viime syksynä, kun CAP 1487 kasvatteli kukkiaan, antamatta kuitenkaan ensimmäistä marjaansa. Kukka on pieni, vaikka kuvasta voisi kuvitella aivan muuta, sillä kokoa tällä kukalla on vaivaiset 9mm. Muuta huomioitavaa tähän kukkaan on vielä tuo väritys. Värisävyt ovat vielä hieman haaleita verrattuna, mitä ne ovat kesän auringonpaisteessa, kun olosuhteet ovat paljon paremmat. Nuppuja, eli kukanalkuja kasvista löytyy pikaisella laskennalla huikeat liki 50, joten huonoksi voi tuuria sanoa, ellei joku kehittyisi marjaksi asti. Ainakin potentiaalia näyttäisi olevan, joten pientä pensselin heilutusta voisi tietysti harrastaa.
Ylläolevassa kuvassa sama kukka aamulla otettuna, kun se oli aukaisemassa terälehtiään aivan ensimmäistä kertaansa. Alemmassa kuvassa on helpommin havaittavissa Polluxille ja pretermissumille tyypilliset hyvin pienet Calyx-hampaat.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Inspiroiva puutarhablogi

Saadessani tällaisen tunnustuksen, olen hieman hämilläni ja yllättyny. Mistä moinen kunnia juttujani kohtaan on tällaisen tunnustuksen arvoinen? Olen otettu kuitenkin, että olen pystynyt jotain tekemään ja kenties ehkä esikuvanakin olemaan jossain asiassa. Kiitokset tästä kuuluu Lillenille ja kaikille blogiani lukeville. Koitan jatkaa hyvänä esimerkkinä ja parantaa kaikenaikaa tekstien sisältöä ja toivon mukaan kuvamateriaaliakin.. En ole koskaan mikään kirjoitustaitoinen ollut, mutta opettelua siihen tämä on parhaillaan, kuten puutarhatöihinkin. Kaikkia pyrin auttamaan omien vahvuuksien mukaan, sillä niin paljon olen apua saanut muiltakin.

Olen kuitenkin velvollinen vastaamaan muutamaan kysymykseen, jotta voin kantaa tätä kunniaa.

1Miten puutarhainnostus ja puutarhablogin pitäminen syntyivät?


Suurinpana esikuvana itselleni on ollut aina jo parikymmentä vuotta sitten edesmennyt isoisäni. Muistan lapsuudestani sen, kuinka hän joka kevät idätteli kaikki puutarhan kukkaset ja hyötykasvit itse yläkerran huoneessa ja ikkunalaudoilla. Isoisäni oli myös ensimmäinen koskaan tuntemani oikea henkilö, jolla oli 80-luvulla kasvamassa chiliä ikkunalaudalla. Silloin ei vielä tuntemusta ollut tätä kasvia kohtaan, joten meitä nuoria varoitettiin kasvin myrkyllisyydestä. Samalla jalanjäljellä ovat myös isäni puutarhainnostus ja kaitpa se meillä suvunmiehillä kulkee veressä, kerran itsekin olen samaan koukkuun saanut itseni.
Puutarhablogin ylläpitäminen alkoi hetken mielijohteesta ja halusta saada kuvilleen ja teksteilleen enemmän väriä. Hienosäätöähän tämä on koko ajan.


2. Mikä on erikoisin, ihmeellisin, harvinaisin, tunnearvoltaan suurin tai kaunein lempikasvisi?


Oma pihani on kokonaisuudessaan kaikkein ihmeellisin ja rakkain paikka kotona. Erityisesti juhannuksen aikaan Alppi- ja Juhannusruusu ovat kauneimmillaan, mitkä kattaavatkin monta neliötä pihasta yhteensä. Juhannusruusun tuoksu on myös tunteita herättävä. Erityisesti chileihin kiintynyt ja sitämyöten arvokkaimmat kasvit tulee villeistä ja erityisesti tovariista ja muista harvinaisista. Kokonaisuudessaan jokainen kasvi tuolla puutarhassa ja sisällä on erikoisin ja ihmeellisin, kun niitä on itse kasvattanut.

3. Millainen on puutarhafilosofiasi


Kaikki kukat ja hyötykasvit ovat tarhassamme kasvattamisenarvoisia. Ja siksi tarhassamme, koska pyrimme olemaan vaimon kanssa yhdessä innokkaita kasvattajia ja viihdymme pihallamme todella paljon. Kaikki muut kasvatamme yhdessä, mutta chilit ovat kokonaan minun juttuni.

Lopuksi, ennenkuin laitan viestiä eteenpäin, haluan sanoa että; monilta kanssakasvattajilta olen ammentanut itse tietoa ja muutamista on tullut hyviä ystäviäkin. Rivistä tulisi todella pitkä, jos rupeaisin kaikki nimeämään erikseen, joten kiitoksia auttamisestani kuuluu kaikille chilifoorumin kantaväelle. Erityinen kunnia tästä lähtee kuitenkin seuraaville.

Chiliä ja sivuhuomioita
Bluesmanin eka yritys ja loputkin pyristykset
MasaT,n chilikausi 2010
Elämää chilipuun katveessa Bioponisen hydroilun "Pioneeri"

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Ulos ei kiire vielä

Näkymä on korutonta katsottavaa
Kun kerran viime kirjoituksien jälkeen tuli kysyntää, että milloinkas meinasi mies siirtää kasveja ulos. Yllä oleva kuva puhukoon puolestaan, eli eipä näyttäisi olevan tällä kertaa mikään kiire. Viime vuonna kasvihuonekausi alkoi, jos muisti ei vaan petä, niin 10 toukokuuta 2011. Aikaahan tuohonkin päivämäärään on runsaasti jäljellä, joten voi olla että aikataulussa pysytään vielä. Vaikka pitkin talvea näytti siltä, että lunta on vähemmän, kuin viime vuonna, niin nyt on todettava tässä vaiheessa kevättä, että sitä on vieläkin enemmän. Yksi mielenkiintoinen pointti tuossa lumessa on se, että missään vaiheessa tuo lumi ei juurikaan suvennut, joten höttölumi sulaa varmasti melko nopeasti poiskin. Lumen syvyyttä paikallissää antaisi noin 70 cm.

Koska ulos ei ole mikään hoppu, niin kasvatellaan kuukausi ainakin sisällä vielä. Valonpilkahduksiakin siellä on sentäs havaittavissa, joita kuvien muodossa teille esittelen seuraavaksi.

















Paljon on Caucholle kerennyt tapahtumaan sen jälkeen, kun itämään laitoin siemenen. Kasvi kerkesi kasvaa ihan kelpo-oloiseksi taimeksi, kunnes ajanpuutteesta johtuen kasvi heitti melkein henkensä nestehukkaan kirjaimellisesti. Yritys palkittiin ainakin toistaiseksi ja näkeehän sen noista kuvistakin, että paremmassa hapessa kasvi on. Tuossa oikeanpuoleisessa kasvissa ei pahimmillaan ollut, kuin kuiva runko jäljellä. Onneksi siellä joku terve silmukin oli ollut ja loppu onkin sitten nähtävissä vasemmassa kuvassa. Tuosta on hyvä jatkaa ja hyvällä tuurilla, kunhan keksin kasville jatkoksi joko hydroa tai isompaa ruukkua, niin ehkä palkinnoksi voi muutamaa hedelmääkin odottaa.
 Hydroilun aloittaminen alkaa pikkuhiljaa näkyä kasveissa, ainakin Aji Panca on pariin viikkoon kasvattanut lehtiään melkoisesti. Ehkä muutenkin on havaittavissa pientä massan lisäystä. Kuvassa on nimettynä toinenkin kasvi ja kyseessä on siis, kuten kuvasskin lukee CAP 470 C.eximium. Näiden kasvien alkuunsaattaminen on tuottanut minulle paljon päänvaivaa ja harmaita partakarvoja. Yksinkertaisesti kaikki yritykset ovat koituneet epäonnistumisiin. Vihdoinkin on voitettu sekin peikko ja kasvamassa on pikkuhiljaa pari uutta eximiumin edustajaa. Toistaiseksi näyttää hyvältä, joten olkoon itse isäntä tuhoamatta näitä arvokkaita ja kauniita villilajin edustajia mihinkään nestehukkaan.

Oikeanpuoleisessa kuvassa toinen eximiumin edustaja CGN 19198. Lehdeltään tämä saattaa olla ehkä aavistuksen karvaisempi, kuin yllämainittu CAP 470. Myös sirkkalehtivaiheessa kasveista oli havaittavissa pieniä eroja, joita olen tainut päiväkirjassani mainitakin chilifoorumin puolella. Kerrataan kuitenkin se ero, mikä niissä oli. CAP 470, CGN 21502 ja CAP 1491 olivat rungoltaan pienenä hieman violetinsävyyn taittuvia, kun taas tämä CGN 19198 ja muistaakseni myös CGN 24332 olivat vihreitä. Siemenien muodoissakin on joidenkin lajikkeiden osalla ollut muotoeroja, vaikka monet eximiumin ovat olleet samanlaisia. Noh, ketäpä nuo oikeastaan kiinnostaa, pääasia että niistä on nyt kasvit porskuttamassa kohti uutta kesää. Ainoastaan se kesä on tulematta vielä ja uutta surmaa ei olla saatu entisen päälle enää muutamiin päiviin.
Naga Morich, se chilien aateli on herännyt ensimmäisten joukossa hydroon siirron jälkeen. Kasvi ei ole korkea, ehkä sellaisen 10-15cm, mutta haaroittuminen on tapahtunut ja muutamia nuppuja siellä on nähtävissä. Kasvi on silminnähden kasvattanut lehtiään ja muuttanut väritystään kauniin vihreään, kuten niiden kuuluu ollakin. Natikka, eli SpNa 400W toimii näille chinenseille aurinkona, kunnes pääsevät oikean auringon hellään valoon.

Viimeisenä, muttei vähäpätöisimpänä esittelyn saa C.lanceolatum. Siksi vielä erityistä huomioarvoa saa senkin vuoksi, että siinä on kuvassa ensimmäinen aikaansaamani lancen marja kautta aikain. Viime vuonna kyseinen kasvi kärsi niin paljon ötökkä ongelmista, että uudet kasvut syötiin alta aikayksikön. Valoksi tälle on riittänyt ihan luonnonvalo, mitä ikkunasta tulee.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Ulupica Large

Ulupican pistokas
Kuvassa Ulupica Largen pistokas, jonka tänään päätin laittaa passiivihydroon. Toinen vaihtoehto kävi mielessä, että olisin laittanut sen bubbleriin. Vesikasvatus oli helppo päätös aloittaa tälle taimelle, sillä olihan se kasvattanut vedessä nuo juurensakin valmiiksi. Kuvan pistokas on otettu siitä siitä kasvista, jonka pistokas on otettu viime syksynä kompostiin viskaamastani kasvista. Sain tavallaan siis oman idättämäni ja alulle pistämäni kasvin takaisin, muutaman mutkan kautta.
Ulupica auringon paisteessa
Taimi haki paikkansa suoraan auringonpaisteeseen ikkunalle, mikä alkaakin muistuttaa pikku hiljaa chilitarhaa. Noh, onhan siellä muutama tomaattikin kasvamassa, joten ei se ihan pelkkää chili viidakkoa sentäs ole. Amppelit on vielä hyödyntämättä, joten pieniä lisämahdollisuuksia luonnonvalollekin löytyy ja näin ollen lisätilaa kasveille.