torstai 28. kesäkuuta 2012

Antaa kukkien kukkia


Laitan kyseisen kasvin kukkasen ensimmäisenä nähtäväksi siksi, koska kaksi kesää on tätä kyseistä lajiketta ollut minulla kasvamassa, enkä ennen tätä ole ensimmäistäkään kukkaa saanut aikaiseksi. Kyseessä jo minulle melkoinen saavutus sinänsä. Tekisi mieleni toisaalta pihistä kiukusta, sillä niin on kaksi kesää mennyt piloille chilinkasvatuksen osalta noiden punkkien takia. Mutta toisaalta, vaikka tämänkin kesän teema on ollut tapella vastaan noita viheliäisiä ötököitä vastaan, on kuitenkin erittäin mukava nähdä viimeinkin jotain uutta syntyvän. Viime kauteen verrattuna tilanne näyttää paljon positiivisemmalta tällä hetkellä. Tappelu jatkuu koko kesän ja osaa ei taida edes nuo litkut pelastaa. 


Sama kaunis kukka takaapäin kuvattuna. 


Aikaisemmin taisin laittaa kuvaa tästä kasvista blogiini, tai chilifoorumin päiväkirjaani ja silloin oli kasvissa vasta nuppuja tulollaan. Nyt on kasvin aivan ensimmäiset kukat auki, joten seuraavaksi jää odoteltavaksi, että tuleeko se seuraava vaihe, eli kasvin hedelmä. Tässä tapauksessa kuitenkin puhutaan melkoisen pienestä marjasta.


Sitten mennäänkin kukkasissa ihan eri kaliperiluokkaan. Aji Bananan kuvassa oleva kukka on kooltaan iso ja verrattuna noihin aikaisempiin villien kukkiin, voi tuota sanoa jo jättiläiseksi. Kahdeksan terälehteä melkein auenneena ja aina ne baccatumin kukat näyttää yhtä kauniilta.


Aji Cristalista tuntui melkein pakonomaista tarvetta laittaa kuvaa muistiin, kun muistelee hieman kasvin hapitusta vähän aikaa taaksepäin. Kasvi alkaa pikkuhiljaa muistuttaa, miltä kuuluu näyttääkin, vaikka kokoa ei älyttömiä olekaan. Vielä on kesää jäljellä! :P


Nyt vasta alkavat mahdollisuudet elää flexun marjojen suhteen, sillä nuput ovat tulleet tuohon toiseen kasviin. Kohta pääsee pensselisetä heilumaan puikon kanssa ja hyppimään kukasta kukkaan, sekä toivoa, että niitä hedelmiä syntyisi myös.

Pari muuta kukkasta taas



Lehtomaitikasta oli pakko ottaa kuva, sillä onhan kyseessä äärimmäisen harvinainen kasvi Suomessa. Kasvia ei juuri tavata Suomen luonnosta muualla, kuin täällä Itä-Suomessa pienellä alueella ja Etelä-Suomen rannikolla. Täällä se kasvaa luonnossa rehevästi niin runsaasti, että melkein livettää.


sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Jalapeño kasvaa kanankakallakin


Hieman on jossain vaiheessa herättänyt kysymyksiä se, että käykö Biolanin tai Kekkilän kananpaska chileille lannoitteeksi. Ainakin kuvan Early Jalapeño on oiva esimerkki siitä, että hyvin kasvaa ja tekee satoakin. Kuvan kasvi on kasvanut isäni chilitarhassa ja halusi sen antaa minulle, koska itselleen jäi vielä useampi omaan kasvariin. Kasvi on taimivaiheessa saanut vain punaista lannoitetta, eli ilmeisimmin puutarhankesää. Taimivaiheen jälkeen juuritilan alle kananpaskataskuja neljä kappaletta, joihin kuhunkin on sellainen parikymmentä raetta, vettä vaan perään ja odotellaan kasvun tulosta. 


Hyvin ovat hedelmätkin kokoa kasvaneet, sillä lähes jokainen podi on, n. 7 - 8 cm pitkiä ja kypsät erittäin herkullisia, jopa suun makuisia. Oivaa herkkua siis sellaisenaan syötynä, taikka pizzan päälle. Enemmän jos hedelmiä irtoaa, niin voi säilykkeeksikin ajatella laittavan. :)


tiistai 19. kesäkuuta 2012

Jotain uutta ja jotain vanhaa


Muutamia uusia kasveja on siis herännyt kesän lämmetessä tuottamaan satoa, tai ihmetystä. Yllä oleva kasvi on myös itselleni uusi tuttavuus, joten mitään makukokemuksia ei sen kummemmin ole. Kukat ovat erittäin pieniä chinensen kukkia, valitettavasti vain kuva on tarkentanut noihin erittäin pieniin marjoihin. Kukkien ja lehtien, sekä noiden pienien marjojen perusteella voisi sanoa, että on kyseessä villi tai ainakin villihkö chili. 


Toinen mielenkiintoinen tuttavuus tämä frutescensin ja chinensen risteymä, mikä valitettavasti toistaiseksi antaa odottaa sitä hedelmäänsä. Lähikuva kukasta näyttää tällaiselta, mikä alakuvassa on.


Kukka muistuttaa jopa hieman annuumiakin kuvassa, kun terälehdet ovat isot ja puhtaan valkoiset. Katsotaan mitä tulee näistä piakkoin vastaan.


Amerikan siemenpankin tuttavuuksia on tämä chacoënse, jossa lehtivihreää kasvanut melkoisen mukavasti. Kukannuppuja siellä on kuitenkin pikku hiljaa ruvennut kasvamaan myös. Mielenkiintoinen kasvi varmasti ja näkee hyvin, että jokainen chacoënse lajike kasvaa hieman erilaisena.


Toinen samaisen pankin kasvi on tämä PI 639106, minkä kasvutapa on selkeästi erilainen, kuin edellisen. Päärunko on ohut ja oksat kasvaa myös melkoisen ohkaisina ja melkoisena risukkona. Kukkimaan tämäkin on hiljattain käynyt varsin runsaasti. Itse kukka näyttää alakuvassa tällaiselta. Valitettavasti kuvaan on päässyt kirotusvihre paholainen näköjään, kun 3 on muuttunut 5:seksi. Noh, tekijälle sattuu näköjään pieniä virheitä.


Kukka on perus chacomainen pitkällä istukalla varustettu keskikokoinen ja valkoinen kukka. Heteenvarret ovat tyypillisesti erillään emistä ja näyttävätkin kuin olisivat saaneet tukankuivaajasta osakseen.

Muutama hiljattain esillä ollut tuttavuus


Tästä CAP 502 on hiljattain tullut 7 Pot/whiten ohella yksi seuratuimmistani kasveista. Syy yksinkertaisesti on sen harvinaisuus Suomessa. Kuten kuvasta jokainen voi nähdä sen, että hedelmiä on kasvamassa kovaa vauhtia lisää ja aina vain lisää. Siemeniä on ainakin tästä tulossa paljon ja se on asiana aivan varma. 


Yksi varma satokone tämä Tepin variaatio PI 593491 tekee jokaisesta kukasta aina uuttaa marjaa. Harmi, kun kasvihuone on suhteellisen pieni ja yksittäistä kasvia melkoisen hankala kuvata, niin pitää tyytyä katselemaan osittaista kuvaa kasvista. Koko kasvista, jos haluaa kuvaa ottaa, on se kannettava ulos väljemmille vesille.

Pari otosta pihan kukkasista

Kukkiessaan aina yhtä kaunis Alppiruusu 

Samainen kasvi hieman eri perspektiivistä kuvattuna. Takana häämöittää Juhannusruusu, jossa pikku hiljaa aukeamassa myös kukkaset. Tuoksu niissä erittäin sanoinkuvaamattoman hyvä. Kesän taatusti vietetyin paikka on myös kuvassa taka-alalla. :)


Viimeisessä kuvassa tänään Kurjenmiekka. Erittäin erikoisen ja kauniin näköinen kasvi, jonka kuvio kukassa on melkoisen kirjava ja veikeä. Kasvaa melkoisen korkeaksi ja ohuena, joten on altis kovalle tuulelle ja rankkasateelle.

torstai 14. kesäkuuta 2012

Pientä kasvua


Paljon on aikaa kulunut siitä, kun viimeksi olen kirjoitellut tai kuvannut yhtään mitään. Muutamassa viikossa ei ole kauheasti mitään tapahtunut, mutta jotain sentään pientä, kun Naga Morichiin ensimmäiset hedelmät ovat kasvamassa. Kukkia on todella runsaasti, joten jotain hyvää sieltä saattaa kenties tulla vielä lisää. 

Ötököiden kanssa tappelu jatkuu ja varmaa on se, että niitä riittää kauden loppuun saakka, ellei ruiskuttelua jatka koko ajan. Joistain kasveista on havainnut sen, että jos tiettyyn kohtaan ei ole ruiskutus yltänyt, on siellä heti pieniä vaurioita havaittavissa. Chinenseissä tuntuu tällä hetkellä olevan enemmän sietokykyä ja annuumeissa vähiten.


Seiska padassa alkaa vauriot olla menneitä, kun muistelee mitä ne olivat, ennen kuin aloitin ruiskuttelun. Tuoretta kasvua on pitkästä aikaa mukava katsoa ja kun oikein tarkkaan kasvia katsoo tuostakin kuvasta, on siellä kukannuppuja myös. Positiivista jatkoa ajatellen, vaikka ei mitään hirveitä toiveita isosta sadosta olekaan.

Tästä lajista on odotettu kaksi vuotta kohta, että saisin hedelmää aikaiseksi. Nyt siinä on kukkia auki jo oikein kivasti, että voi olla, että odotuskin pian palkitaan. Siitepölyäkin näyttää kohtalaisen kivasti niissä olevan. 

Muutama kuva puutarhamme kasveista


Emännän ylpeydenaihe on siinä ja miksi ei voisi itsekin olla tuosta ihan tyytyväinen, sillä erittäin kaunis se on, kun on täydessä kukassaan. Noh, ehkä se ei vielä ole parhaimmillaan, mutta kun ei malttanut olla ottamatta siitä jo kuvaa.

Samaisesta Rhodosta yksittäinen kukkaryhmä. Kauniita ne ovat todellakin, kun niitä on siinä pensaassa täynnä ja auenneena.


Toinen pihastamme löytyvä alppiruusu on P.M.A. Tigerstedt ja kuuluu Rhododendron Tigerstedtii ryhmään.


Vekkulin näköinen Höyhenpensas, jota emäntä väitti jopa hyvän tuoksuiseksi. Itse en löytänyt siitä juuri mitään hajua, saatikka tuoksua, vaikka nenän siihen työnsinkin. :)