torstai 20. joulukuuta 2012

Jäälyhdyt jouluksi


Ei minun varsinaisesti pitänyt enää tänä vuonna kirjoitella, mutta kun tuli tällaisia emännän kanssa väkerreltyä, niin miksi ei sitten laiteta kuva talteen tänne blogillekin. Kelit ovat olleet suosiolliset lyhtyjen tekemiseen, joten kun kymmenen tavallista jäälyhtyä tuli jäädytettyä, niin emännällä heräsi ajatus kauniimmasta lyhdystä. Hieman tällaisen lyhdyn tekeminen vaatii eri vaiheita päästäkseen lopputulokseen. Onhan ne kauniita, kun vertaa perinteiseen, vaikka mikäs vika niissäkään on. Ei meillä tapana ole ollut lahjoja ostaa ja antaa aikuisten kesken, mutta hyvä lahjaidea tämä on ja yllättää varmasti, kun illanhämyssä vie ystävälleen pihalle ja sytyttää vielä kynttilän siihen. Kortti viereen ja hyvät jouluntoivotukset. 


Jäälyhty on tehtävä kahdessa osassa, niin että pohjan joutuu pienellä vesimäärällä jäädyttämään erikseen. Tämän jälkeen, kun koristeet on valkattu, niin voi laittaa tuollaiset pienemmät muovisangot keskelle ämpäriä. Sankoihin kannattaa laittaa reippaasti painoa, ettei vesinoste pulauta niitä pinnalle. Ja eikun koristeet paikalleen ja kylmää vettä päälle. Kylmää vettä siksi, että vesi ei samenisi. Näillä rapsakoilla keleillä saa helposti vajaaseen vuorokauteen näitä jäädytettyä. Sitten tuleekin mieleen, että mites nuo sangot saadaan pois tuosta keskeltä varsinkin, kun ne ovat jäätyessään halkeilleet vesi painanut reunan hieman kasaan. Periaatteessa pitäisi lähteä viileällä vedellä sulattamalla, mutta kun sangot olivat valmiiksi hajonneet, niin piti vaan hajottaa lisää. Huono systeemi tuollainen sanko. Ennemmin voisi kokeilla jotain metalliastiaa, mikä ei anna periksi ja ole pelkoa, että se halkeaa. Näin tänään!


Perinteisempiä lyhtyjä odottaa mattotelineen päällä kymmenen. Itse olen aina ihastellut ihmisiä, jotka koristelevat kymmenillä, jopa sadoilla jäälyhdyillä pihatiensä. Kallistahan se loppupeleissä on, kun ajattelee, mitä öljykynttilät maksa. Varsinkin ne, joissa on monta vuorokautta paloaikaa. Omaa pihatietä on hieman hankala noilla koristella, sillä pihatie on vain pari metriä, mutta laittaa vaikka etu- ja takaovelle, taikka sitten jokaiselle nurkalle. 


Lisäsin jälkeenpäin uusimmista jäälyhdyistämme kuvan tänne blogillekin kaikkien katsottavaksi. Erittäin hyvää ja rauhallista joulua.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kesän tuntua talven keskelle


Viikko siitä on vierähtänyt, kun kylvöhommiin ryhdyin. Siemenet ovat olleet hyvänlaatuisia tällä kertaa, sillä jokaisesta lajikkeesta on näillä näppylöillä odotettavissa kasvi. Ainakin muutamat ovat itäneet niin, että sirkoille saakka ovat päässeet. Toisista, kuten kuvastakin sen huomaa, ovat idut alkaneet nätisti tulla ulos. Uskomattomin itäjä tähän saakka on ollut Rhomboideuma, sillä kaikki viisi ovat heränneet henkiin. Hjuva niin, sillä muistan tämän kasvin olevan hankala saada kasvamaan tuon kypäräpäisyytensä vuoksi. Toisaalta odotuksia herättävä Tovarii on vielä aivan mykkä. Noh, viikko vasta takana, joten aikaa ja toivoa on vielä paljon jäljellä, niin pitkään kuin siemenet eivät homehdu. Sen verran kuitenkin sanon, kun on allekirjoittaneella kokemusta noista homehtuneiden siemenien itämisestäkin, että mahdollista on itää niilläkin. Olen varmaan maininnut joskus aikaisemminkin tämän, että silloisen ainokaisen Tovariistani sain nimenomaan jo pahasti homehtuneesta siemenestä.


Muuta kesäistäpä tässä ei juuri ole tarjollakaan, ellei tuota outoa valoilmiötä siihen lueta. Ulkona on kaunista, vaikka talvesta en koskaan ole tykänntkään. Pakko vaan on sietää, kun muuta mahdollisuutta ei ole. Tänäänkin, kun ulos nenäni työnsin ja lumikolaan tartuin, oli pakkasta piirun vajaa kaksikymmentä. Ei mikään herkullinen keli kesästä nauttivalle. Lumesta puheen ollen, kun kuvaa katsoo, niin taitaisipa olla tarvetta kasvihuoneen katolta pudottaa lumet, ellei halua keväällä uusia muoveja käydä ensitöikseen virittelemään. Onneksi tämä lumi on vielä kevyttä puuterilunta, kun ei ole suojanpuolella lämmöt vielä käyneet. Jopa puhaltamalla saa paljon lunta siirtymään. 



Näihin kuviin on hyvä lopetella kirjoittelut tällä erää ja suunnata ajatukset kohti jouluvalmisteluihin. Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tekemättä. Tulee se ja menee se joulu, vaikka ihan kaikkea ei kerkeisi tekemäänkään. Kuusivarkaissa on kuitenkin vielä käytävä ja perinteisesti koko perheen voimin, sillä lapsilla on suuri päätösvalta sen suhteen. Pientä johdattelua ja valkkailua luonnollisesti annettava meidänkin valintaan, ettei mikä tahansa näre roikota tuolla nurkassa oksiaan. Hyvää ja rauhallista joulua.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kauden -13 idättelyt jatkuu


On siis aika jatkaa tulevan kauden chileillä idättelyjä, vai pitäisikö puhua ennemmin perhesovun rikkomisesta. Idättelyssä ei oikein meinannut päästä alkuun ollenkaan, sillä en voi todellakaan ymmärtää sitä, minne on jokavuotinen idätyslaatikkoni hävinnyt? Lieneekö jonkinlainen salaliitto kasvatuksiani kohtaa, vai olenko tosiaan niin toope, että en muista minne olen sen laittanut! Melkoinen mysteeri joka tapauksessa. :) No eipä hätä ollut sen näköinen, sillä löytyyhän niitä muita astioita ja kippoja, missä siemennyksen voi toteuttaa. Idättelyt tapahtuu totuttuun tapaan talouspaperilla, kun sen olen jo hyväksi usean kerran todennut. Lajikkeita tuli paljon ja pääasiassa ovat chinensejä, toki sekaan mahtui muutama willi ja frutescensikin. Mahtuipa sinne sekaan valkokukkainen pubescensin edustaja. Lista muuttui hieman ja saattoi jopa kasvaa siitä alkuperäisestä versiosta, mutta katsotaan mitä näistä tulee. Laitanpa itselleni listan näkyville, että muistan jälkeenpäin, mitä sitä on tullut siemennettyä. Lajit eivät ole missään järjestyksessä.

C.chinense
- 7 Pot White
- 7 Pot Burgundy
- 7 Pot Jonah Yellow
- 7 Pot Jonah Strain
- 7 Pot Primo
- 7 Pot Primo Orange
- Fatalii White
- Pinzón
- Manabi Sweet
- Macapá Red
- GRIF 9293
- PI 260523
- Trinidad Scorpion
- Trinidad Scorpion Orange
- Trinidad Scorpion Yellow
- Trinidad Scorpion Moruga Yellow
- Trinidad Scorpion Yellow Cardi
- Trinidad Scorpion Butch-T
- Pimienta Moranga
- Murubi Amarela
- Antillais 14.5
- Antillais Caribbean
- Brown Egg
- PI 281317
- Bhut Jolokia Orange
- Bhut Jolokia Purple
- CGN 23251
- Black Naga

C.frutescens
- CAP 502
- Lotah Bih
- Wild Grove

C.tovarii
- CGN 22876

C.rhomboideum
- Capsicum rhomboideum

C.pubescens
- White Flower pubescens

C.flexuosum
- PI 631154

Monelle saattaa herätä kysymys, että miksi en laittanut Nagaa idätyksiini, kun se on yksi parhaista chileistä. Minäpä kerron sen. Kasveja tulee todennäköisesti ilmestymään myöhemmin saataville muualtakin ja vaikka ei tulisikaan, niin eiköhän noillakin tulisilla chinseillä takapuoli ruvelle saatane. Lisäksi lista on melko pitkä ja uusia on mukava testata. Se lyhykäisyydessään siitä. Annuumien ja baccatumien suhteen idättelyt aloittelen vuodenvaihteessa, ehkä nekin porrastetusti. Baccatumit ensin ja annuumit viimeisenä. Willejä jos siunaantuu lisää tässä, niin niitä idättelen sitä mukaan, jos niitä tulee. Tuskin mitään ihmeempää on enää luvassa, tosin eihän sitä koskaan tiedä. Chacoja on varastossa vielä jokunen kasvi kypsyttelemässä loppuja marjojaan. Kunhan ne on kypsyneet valmiiksi, niin sen jälkeen toden näköisesti kasveja odottaa pakkasen kestävyys ja sen kokeilu, eli ulkoruokintaan uusien edestä. Tähän on hyvä päättää tällä kertaa ja jos ei kirjoituksia enää tälle vuodelle mahdu, niin kaikille erittäin mukavaa joulun odottelua.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Kylmäsavulohta À la Toni


Vihdoin koitti aika, että sai polkaistua käyntiin projektin itse tehdyssä kylmäsavukalassa. Lohikala on ollut hieman korkeissa hinnoissa viimeaikoina, joten koska kytö oli suuri testailla, piti tyytyä hieman arvokkaampaan kalaa. Kuvan oikeassa reunassa on järvikalaa ja tuo isompi kylkipala on norjalaista merilohta. Kilohinnaltaan tuo suomalainen järvestä pyydetty kala oli 9.90 €/kg ja norjalainen C-leikattu siivu 7.90 €/kg. Kalatiskin rouva lupasikin ottaa minuun yhteyttä, kun kalaa on tiskissä myytävänä halvemmalla hinnalla. Puskaradio siis toimii!!!


Valitettavasti kuvasarjani on puutteellinen ja johtuen siitä, että jouduin toteuttamaan projektia itsekseni. Emäntä ei paljon näistä minun projekteistani paljoa perusta, ainakin chilitouhut ovat joskus jopa myrkkyä. Kala on limaista ja leikatessa joutuisi pesemään käsiään joka vaiheessa, että pystyisi kuvia napsimaan. Kukapa haluaisi liata kameraansa turhaan kalaan, joten vaiheita jäi paljon kuvasarjasta toteuttamatta. Ehkä kaikki vaiheet kuvineen sitten, joku toinen kerta. Kuvan kala oli kuitenkin kokonainen alkuperältään ja kuvassa on ainoastaan näkyvillä kylkisiivut. Ensin kuitenkin tehtävä on aloittaa fileerointi ja senhän jokainen kalamies tietää, että pää on oltava melkeinpä paikallaan, että sen pystyy helpommin toteuttamaan. Ei täysin pakollinen kuitenkaan! Fileerausveitsi kannattaa aina teroittaa, ennen kuin aloitat työstämään kalaa, vaikka se tuntuisikin terävältä. Itselläni teroittimena on Chef's Choicen edullinen timanttiteroitin. Pari pyyhkäisyä ensimmäisestä laikasta ja muutama kakkoshionnalla. Aina on ollut terävä veitsi käden ulottuvilla ja tyytyväinen, näin ollen olen ollut. Kalaa käsittelemättömälle hieman ohjeistusta.

1. Teroita veitsesi erittäin teräväksi hyvällä teroittimella.
2. Aseta kala leikkuulaudalle kätisyytesi suuntaisesti.
3. Ota kalan päästä kiinni ja tunge veitsi niskaan kevyesti niin, että terä pysähtyy selkärankaan.
4. Vedä vankalla otteella veitsellä liu'uttamalla veitseä selkärangan myötäisesti aina pyrstöön saakka. 
5. Käännä kala ympäri ja tee sama toiselle kyljelle. 
6. Kun sinulla on kaksi kylkeä irti selkärangasta, jätä ranka sivuun, sillä tarvitset sitä ehkä myöhemmin. (itse pilkoin neljään osaan ja pää mukaan lukien, sillä saat jäljelle jäävistä lihoista oivan kalakeiton).
7. Kaksi irrallista kylkeä on jäljellä, joten ruodot on saatava irti lopuistakin. Näin onnistut, kun omistat terävän veitsen ja tunnustelet kylkiruotoja. 
8. Nähtyäsi, mistä kylkiruodot alkaa, teet pienen viillon etuosaan kalaa niin, että saat kylkiruodosta kiinni ja vedät ruodonpintaa pitkin pyrstöä kohti pois pitkät ruodot. Huom! Mitä enemmän joudut nylkyttämään, sitä tylsempi veitsi sinulla on käsissä. Tämä vaatii hieman harjoittelua ja kokemusta kalankäsittelyssä, mutta mitä enemmän käsittelet kalaa, sen helpommaksi se käy.
9. Jos olet saanut tehtyä kaiken suunnilleen, kuin ohjeessani kerroin, niin seuraavaksi otat käteen pihdit tai pinsetit. Sivelet sormillasi yläselkää ja huomaat, että siellä töröttää piikkejä, vaikka kuinka paljon. Napsit jokaisen piikin pois, kuten kuvassa näkyy tekstien yläpuolella. 
10. Leikkaa rasvat pois kylkien alapuolelta, sillä niitä et tarvitse. Samoiten selkäevät kannattaa poistaa kokonaan pois ja niin, että poistat samalla ne ikävät piikit pois. Tarvittaessa samalla tunnustellen ja vetämällä pihdeillä/pinseteillä loput pois. 
11. Nyt sinulla on käsissäsi ruodottomat kylkisiivut(Huom! Aina voi joku neulanen jäädä). Voit maustaa ne mieleiseksi. Paras suolaus on todettu lämminsavussakin, että sivelet reilusti kylkiin merisuolaa ja karistat ylimääräiset pois. Se, mitä jää lihalle, yleensä on toiminut ennenkin. Sama toimi tällekin erälle ja erittäin hyvin!

Kun sinulla on sopiva laatikko tai levyistä tehty kaappi, missä savustat, niin huolehdi siitä, että kaappi on puhdas. Kun itselle kalaa tekee, niin se on varmasti automaatio, että aseptiikka on tärkeää. Tuskin kukaan haluaa kaverillekaan mitään vatsanpuruja tuottaa!


Itselläni on siis käytössä tuollainen ikivanha jääkaappi, missä kylmäsavustuksia on tarkoitus toteuttaa. Pakkasta savustuksen aikana oli, noin kymmenkunta astetta, eikä minkäänlaisia ongelmia ilmennyt koko aikana. Savustimena käytössä oli ProQ-Kylmäsavugeneraattori ja itse asiassa aivan ensimmäistä kertaa testasin itse kyseisen laitteen. Aivan ongelmitta ei ensimmäinen kerta sujunut, sillä kalasta tippui rasvaa tai kosteutta hieman ensimmäisellä poltolla puruille ja näin ollen savustin sammui kesken kaiken. Jääkaapin lämpöä pudotin ykköselle, kun alunperin asetin sen kakkoselle, niin paremmin rupesi toimimaan. Tiivisteistä leikkasin, noin kymmenen sentin siivut ylä-, sekä alapuolelta pois ja tämä toimi riittävän hyvin, ettei kosteutta enää jälkeenpäin ilmestynyt kaappiin. Puruja lisätessä piti sen verran huomioida, että ilma-aukoista poisti ylimääräisen kuuran pois, sillä normaalisti sitä kertyy helposti, kun lämmin ja kylmä kohtaa. 


Savustimeen itsessään olen erittäin tyytyväinen, mutta sytytysvaiheessa tein pienen virheen, etten heti huomioinut laittaa kynttilään pientä otinta, millä sen sai ilman näppiään polttamatta pois ja steariinit valuivat sormille kynttilän ollessa kuuma, kun ne läikähtivät sormilleni. Itse purun kytemään saavuttaminen kesti, noin 30 - 60 sekuntia, jonka jälkeen kynttilän sai poistaa kaapista. Jälkeenpäin sytytys ja kynttilän pois ottaminen sujui mallikkaasti, kun ruuvasin tuollaisen koukun kynttilän kylkeen. Savustuksessa kalat olivat, noin 20 tuntia, mikä oli aivan riittävästi. Ainoastaan tämä isompi kylkisiivu merilohesta olisi, ehkä saanut aavistuksen enemmän olla savustumassa.


Kalaa piti luonnollisesti maistaa tuoreeltaan ja täytyy sanoa, että olen ylpeä onnistumisestani. Edelleen aavistuksen pidempään olisi tuo paksumpi siivu saanut olla savustumassa, mutta makutestien perusteella suolaus ja savu oli erittäin onnistunut. Jo kerran kokeiltuani voin sanoa tuota paljon paremmaksi herkuksi, kuin yksikään kaupasta ostettu lötkökala. Ohkaisemmat kalasiivut varmaan ovat erittäin onnistuneita, kunhan niiden kimppuun ajallaan pääsemme. Kalat laitoin elintarvikemuovipusseihin ja käärin vielä tukevasti muovipusseihin ja laitoin pakkaseen pariksi päivää. Tarkoitus on ottaa kuvassa oleva siivu Suomen itsenäisyyspäiväksi sulamaan ja herkutella se hyvän karjalanpiirakan päällä, tai miksi ei ruisleivänkin. Toimii ja käy, kuin nenä päähän, tai sitten vielä...! :) Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää no. 95. Herkutelkaa ja nauttikaa hyvästä ruoasta ja viinistä, sekä seurasta, että tietysti ylimääräisestä vapaapäivästä. :)