maanantai 19. elokuuta 2013

Makustelussa Onza Roja

Mystinen tuttavuus Meksikosta, joka kasvaa minulla ensimmäistä kauttaan. Kasvi on hieno ja erittäin karvainen, jota voisi verrata hieman ulkonäöltään Goat's Weediin ja muihin villeihin kasveihin, kuten praetermissumeihin. Kasvi tuottaa 4-6 cm pitkiä suippomaisia hedelmiä, jotka kypsyvät todella hitaasti vihreästä, aina punaiseksi. Violettia sävyä on havaittavissa myös hedelmän pinnalla, johtuen ultravioletista, mikä taas johtuu erittäin voimakkaasta auringonvalosta.

Ja sitten itse makusteluun.

Ensin uusi tuttavuus vaatii hieman tunnustelua hedelmän pinnasta. Hmm! Tuntuu olevan tarpeeksi napakka ja sopivan tuntuinen suuhun laitettavaksi. Niin, sitten tiukka ote kannasta ja hedelmä suuhun, kaikki se mitä hedelmästä on tarjolla. Hieman odottavalla ilmeellä, että mitä seuraavaksi? Kauan ei kuitenkaan tarvitse olla toimettomana ja odotella vastausta. Annuumille tyypillinen polte valtaa suun välittömästi, ei mitään makeuksia, eikä vallan mitään erityisiä makuominaisuuksia. Järjetön ja tiukka polte on lyhyt, mutta järisyttävä. Tästä minä tykkään, en siksi että olisi kovinkaan herkullinen, mutta tiedän sen olevan aivan loistava chili jatkokäsittelyä varten. Näistä syntyy todellakin parhaat itämaiset hillot, niin paholaisen-, kuin hapanimelähillot. Uskokaa tai älkää!

Lopullinen tuomio:

Vaikka maku sellaisenaan ei houkuta ketään ottamaan vastaan toista samanlaista paukkua, voin vakuuttaa käsi sydämellä, että kyseessä on erittäin loistava chili. Se syöksyy päälle, kuin Bengalintiikeri, tai yleinen syyttäjä, niin ei haittaa. Kuten Thai Rawitia olen käyttänyt peruschilinä itämaisten ruokien valmistamisessa, niin nyt voin käyttää jatkossa tätä. On helpompi saada tuottamaan satoa kunnolla, eikä missään nimessä ole niin ötökkä herkkä. Tämä on jatkossa, että heilahtaa ja suosittelen lämpimästi tätä muillekin! ;) Siemeniä saa minulta, kun pyytää ja jatkosta sovitaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti