maanantai 11. marraskuuta 2013

Uutta kasvatuslistaa -14 pukkaa!

Uuden kauden alkua tässä hiljaa aloittelen ja mietiskelen, että mitähän lajikkeita sitä tosiaan haluaa kasvatella kaudella -14. Ulkona on kasvihuoneessa kasvi, mitä kohtaan on tullut enemmän taas arvostusta, kuin montaa tähän mennessä. Kasvi on neljä vuotta vanha chaco, mikä nyt on syksyllä osoittanut varsinaisia selviytyjän merkkejä. Pakkasta on ollut välillä jopa -10°C ja pakkasen puolella kerkesi viihtyä pitkän pätkän. Ei tämä lämmintä ole nytkään, kun katsoo mittaria. Yöllä käydään kylmän puolella ja päivällä muutama aste lämmintä, niin kasvi jaksaa olla vihreänä, sekä kypsytellä niitä marjojaan mitä kantaa oksillaan. En tiedä, mutta minusta tuntuu siltä, että on varmaan paikkansa ansainnut tulevalle kesällekin, sillä en millään raaski heittää sitä tunkiolle, vaikka se kuinka sinne kuuluisikin. Kylmänkestävä chili tämä on, jos mikä.

Hieman tässä kuten aikaisemmin kirjoittelinkin, olen miettinyt tulevaa kesää -14 ja sen kasvatuslistaa. Lista tulee olemaan vaikea rakentaa. Villejä chilejä siihen kuuluu, ehkä tosiaan enemmistönä. Olen käynyt jonkun verran vaihtokauppaa siemenillä ympäri maailman, joten halu kokeilla niitä on suuri. Siellä on joukossa melkoisia harvinaisuuksia ja löytöjä, joten tuskinpa niitä pystyn jättämään listalta poiskaan. Uudet villit ovat tiukassa, sillä mitä ilmeisimmin alkaa olla itsellä jo sellainen lista, että "erikoisuuksia" on vaikea löytää. No, onhan niitä oikeasti, vaikka kuinka paljon, mutta tarjontaa on vähän. Harmittavan vähän! Sen verran pitää aikaisemmin ilmoittamaani listaa vetää taaksepäin, että annuumit ovat muutamalla lajikkeella liikenteessä, sekä baccatumit, joista en valitettavasti tykkää ollenkaan, jäävät samalla tavalla pariin lajikkeeseen. Monta baccatumia olen kasvattanut, mutta melkein yhtä monta kertaa olen joutunut pettymään sen mausta. Aina saippuamainen aromi hyökkää ensimmäisenä suuhun. Mieluummin käytän Pepsodentia, kuin saippuaa. Toki muutama helmi löytyy ja löytyykin listalta vaihdellen vuosittain. Jaa niin, pitäisiköhän se itse listakin tähän luoda. Ei se ihan satavarma vielä ole, mutta montaa muutosta tuskin tulee.

Kasvatuslista -14
C.annuum
- Early Jalapeño
- Fish Pepper
- Piment d'Espelette
- Serrano

C.baccatum
- Aji Cristal
- Aji Norteno
- Aji Verde

C.chinense
- 7 Pot Burgundy
- 7 Pot Brain Strain Yellow
- 7 Pot White
- Brasileira Marimbondo
- Carolina Reaper
- Ecuadorian Brown
- Habanero
- Jigsaw FG
- Mojo Blackie
- Murupi Amarelo
- Naga Morich spezial
- Naga Brown
- Naga White
- Beach Bhut Jolokia
- Petenero
- P.Kathumby Big Brown
- Pimenta Puma
- Pink Tiger
- Rocato
- Scorpion Green
- Vanuatu
- Yaki Blue Fawn

C.frutescens
- CAP 502
- Lotah Bih
- PI 322717
- Wild Grow

C.pubescens
- Canario
- Ecuadorian Red Pepper for Hell
- Hyper Pube
- Rocoto Brown
- Rocoto Guatemala Orange
- Rocoto Largo San Isidro
- Rocoto Manzano Orange
- Rocoto Rio Hualaga Orange
- Turbo Pube Red

Willit/muut
C.annuum var.glabriusculum
- Chiltepin Sonoran

C.baccatum
- Bolivian Small Red
- CAP 214
- CAP 306
- Pea

C.chinense
- CGN 24333
- Charapita
- PI 206504
- Wild Brazil

C.frutescens
- CAP 505

C.praetermissum
- CAP 1144
- CGN 22795
- Goat Pepper

C.eximium
- CAP 500
- CAP 1491

C.cardenasii
- CAP 1530

C.cardenasii var.pendulum
- Ulupica Large

C.chacoënse
- C0 1403
- Putapario

C.galapagoense
- CGN 22208

C.flexuosum
- PI 631154

C.tovarii
- CGN 22876

C.rhomboideum
- Capsicum rhomboideum

C.sp
- Peruvian Wild

Jotain saattoi ehkä unohtua listalta, toivottavasti ei kovin montaa! Näin tänään, toisin taas huomenna, ehkä? Ai juu, tänään laitettu muutama jo itämään!


3 kommenttia:

 1. Listalta puuttui yksi erittäin tärkeä lajike, minkä lisäsin jälkeenpäin. Carolina Reaperiä en missään nimessä halua jättää pois. :)

  VastaaPoista
 2. Eipä näy Fariaa chinenselistalla. On todella mainio, voin toimittaa siemeniä. Jostain syystä Ecuadorian brown on kuin munakoiso; oikea ötökkäimuri. Oliskohan ihan puhdas chinense? Espeleten vaihtaisin Guajilloon. Jauheena Espelette menettelee mutta Guajillochipotle on siihen verrattuna 10x maukkaampaa.
  Muutenhan sulla on oikein mainio kasvattelulista joskin melko pitkä.

  VastaaPoista
 3. Guajilloa ei ole monesta yrityksestä huolimatta näkynyt täällä, sillä eivät ole siemenet ollut sitä oikeasti(ollut jotain muuta). Pettynyt kerta toisensa jälkeen. Lista voi elää vielä,eikä kaikki välttämättä tuleet mukaankaan. Fariaa pitäisi olla siemeninä, pitäisi olla jopa siemeniäkin. Hienoa että konkari neuvoo vielä aloittelijaa. Paria lajiketta vielä odottelen ja sitten kaikki on siinä lyötynä lukkoon. ;)

  VastaaPoista