tiistai 31. tammikuuta 2012

Pakkanen panee parastaan!

Tämän hetkinen kylmin päivä sattui Sushrajalla eiliselle, josta satuin aamulla ottamaan valokuvan, kun aamuaurinko kajasti tontilla kasvavaan koivuun. Pakkasta oli kovimmillaan -31 asteen verran. Muuten tämä pakkaslukema olisi ollutkin oikein tervetullut, ajatellen näitä luteita ja muita kasvituholaisia, mutta harmikseen on todettava, että lunta on vain puolimetriä liikaa. Kasvihuone sen sijaan voi hyvinkin olla tuholaisista vapaa, mutta osaahan ne ryökäleet mennä ovestakin sisään. Hieman arvelluttaa maahan istuttamani Goji-pensas ja se, että mitenkähän selviytyy näistä keleistä. Toisaalta lunta on silläkin suojanaan reilusti. No sen näkee keväällä sitten vihertääkö siellä mikään.

Vaikka ulkona pakkanen paukkuu kirjaimellisesti, niin sisällä kasvit tarkenee ja voivat kohtalaisen hyvin. Ainoastaan kosteutta pitäisi saada kasveille lisää, sillä kuiva sisäilma kiusaa kasvejakin samalla tavalla, kuin kasvattajan nahkaakin. Ei vaan uskalla veden kanssa kauheasti käydä kostuttamaan, ettei käy vanhanaikaisesti. Ukolle riittää, kun Niveaa suihkasee nahkaan.
C.chacoënse var. Exile
Olosuhteet ovat ainakin muutamille villeille kasvatuksille melko hyvät ja niistä chacoënsit kärkipäässä tykkääväät. Siitä hyvänä esimerkkinä tämäkin var. Exile, mikä jaksaa työstää kukkaa ja marjaa tuon tuosta. Kuvasta päätellen siitepölyäkin tuntuu riittävän, joten odotettavissa on lisää marjoja. Toinen jatkuvasti satoa tuottava on tämä CGN 16973, mikä luonnollisesti kelpaa mulle.
CAP 1487 C.praetermissum
Syksyllä tapiksi leikkaamani ja lehtiään pudottanut kasvi on piristynyt roimasti kasvamaan taas, kasvattaen yhteen oksaan jännästi latvankin. Muut varret seuraavat hieman perässä. Ei mikään ruusu tämä ole, mutta kukkiihan se perunakin, vai miten se meni. Odotan innolla, että saan tämänkin kasvin ulos, missä se viihtyy erittäin hyvin.
PI 631154 C.flexuosum
Sitten tämä kaikkien himoitsema ja monella kasvatuksessa olevakin kasvi PI 631154 flexu on taas osoittanut suosiotaan kasvattamalla nuppuja itsensä täyteen, kuten ylläolevasta kuvasta sen voi huomatakin. Harmi vaan, kun hänen parinsa on vielä liian kykenemätön ristipölytykseen. Ei siis pensselisedälle vielä töitä tuon suhteen. Täytyykin varovasti aloittaa töpäkämpi lannoitus kaverille, että saavuttaisi sekin sukukypsyyden pikkuhiljaa.

Uusinta idätyksiin menee Clavon siemenet, joita sain kanssakasvattajalta aimoannoksen. Tuoksu oli tyrmistyttävän hyvä ja maku herkullinen, muttei niin supertulinen. Muuta mukavaa olen innolla odottamassa Ulvilan superkasvattajalta, sillä yksi tämän harrastuksen suola on nimittäin se siementenvaihto. Niistä ja sen idätyksistä raportoin myöhemmin. Näin tällä erää ja jottei totuus pakkasesta unohtuisi, on vissiin taas puuta lyötävä pesään, jottei käy vilu kapajamaan nurkissa. Lopuksi mainittavan arvoinen asia on se, että kun parin viikon päästä alkaa kauan odotettu talviloma, on siitä pyhitettävä jokin päivä ruisleivän paistolle. Onhan siitä juuri odottamassa pakkasessa sopivaa hetkeä. Ja koska tämä blogini käsittelee muutakin, kuin vain chilejä, on siitä odotettavissa jotain jutun tynkää tännekin.


7 kommenttia:

  1. Kyllä tuollainen pakkaslukema jo teloo aimo joukon tuholaisia. Tunturimittari Lapissa tarvitsee 2 viikkoa vähintään -25C jotta kanta ei räjähdä kuten muutama vuosi sitten kävi. Luteista ei varmaan kellään ole tietoa kuinka paljon kylmää sietävät. Kuulemani mukaan on ilmestynyt oikein ludekirjakin. Siinä vois olla infoa.

    VastaaPoista
  2. No pitääpä jossain vaiheessa kirjastosta kysellä, josko siellä olisi sellaista lainattavissa tai tilaisivatko sellaista. Näillä näkymin pakkasta riittää pari viikkoa ja yöpakkaset siinä -30 hujakoilla koko ajan.

    VastaaPoista
  3. Pidän uudesta blogin ulkonäöstä. Parannus selkeästi.

    VastaaPoista
  4. Hyvä homma, kiitoksia palautteesta. Rakentavaa palautetta otan mielelläni aina vastaan. Itseasiassa foorumilla pyysinkin siitä päiväkirjassani, mutta aika laiha oli palaute.

    VastaaPoista
  5. Laitetaan sitten minunkin mielipiteeni.
    Vierastan mustaa tai muutakin tummaa taustaa tekstillä. Se voi johtua iästäni, mutta olen ollut havaitsevani seuraavaa:
    Mustaa taustaa käyttävät eniten ne, jotka surffailevat öisin. Päivällä musta teksti valkoisella taustalla näkyy paremmin. Huoneen valoisuus ja näyttöruudun säädöt vaikuttanevat oleellisesti siihen, mikä tuntuu miellyttävältä.

    Ihan hyvin luettavaa tämä on ja blogin ulkonäkö on tosiaan asiaan kuuluva ja raikas.

    VastaaPoista
  6. Kiitoksia hyvästä palautteesta. Voisinhan tuota palautella hieman kyllä osittain taaksekinpäin, että laittaisin tuota mustaa pohjaa vihreeseen suuntaan. Hyvä vaan, että tulee palautetta, että voi muunnella, tosin eihän sitä aina pysty kaikkia miellyttämäänkään. :)

    VastaaPoista
  7. Oikein mukavan tuntuinen muokkaus. Sivulla olevat chilikuvat muistuttaa chili rikkaasta kesästä ja antaa toivoa ,että kyllä vielä jonain päivänä se aurinko sulattaa maan lumen peitosta!

    VastaaPoista