torstai 16. helmikuuta 2012

Peruschilit alkaisi olemaan kasassa

Sekalainen kirjo chilintaimia
Viimeiset taimet ovat koulittu peruslajikkeista viimeinkin kasaan ja pikkuhiljaa ylimääräiset jaettaneen ensi viikon aikana paikallisille chilipäille. Hienoa, ettei taimia tarvitse turhaan viskata mäkeen, kun on ottajia tarjolla. Kausi vaikuttaa "hieman" viimevuotista jäljessä kulkevan, itseasiassa paljonkin, sillä ovathan kaikki lajikkeet turvekasvatuksessa tällä hetkellä. Uskoisin kuitenkin pian, kunhan hydroilua käynnistelee, niin taimet heräävät nopeaan kasvuun jälleen. Turvekasvatusta on kuitenkin tarkoitus käyttää pääasiassa tällä kaudella, mutta tasaisen varma pulpatus tulee kasvarista kuulumaan tänäkin kesänä hydrojen säestämänä. Tämän hetkinen jo kasvamassa olevien chilien listä löytyy täältä, josta voi katsoa lajikkeiden kirjoa. Toki on tarkoitus päivittää tuo lista vielä tännekin ajantasalle. Villejä listalta löytyy todella paljon verrattuina peruslajikkeisiin, mutta minkäs teet, kun villit ovat iskeytyneet lähelle sydäntä.
Chinense kaksikko Douglah Brown ja CGN 23258 rinnakkain
Vaikka siis kausi on viimevuotiseen verrattuna jäljessä reippaanlaisesti, on kuitenkin ilo nähdä että kasvit ovat terveen näköisiä ja voivia (koputtaa päätään pöytään). Kuten aikaisemmin kerroin moneen eri kertaan idättäneeni CAP 502 ja lähes pari vuottakin, tätä erittäin harvinaista ja kasvattajien keskuudessa melkoista mysteeriä. Ilo silmille huomata, että ovat vielä hengissä ja kasvattavat jo ensimmäisiä oikeita lehtiäänkin. ks. allaoleva kuva.
CAP 502 kaksikko pikkuruisena taimena

Ilo on ylimmillään päästä tekemään tuttavuutta tämä lajikkeen kanssa, jahka lähtevät vaan kasvamaan. Toinen näistä kahdesta taisikin olla varattu yhdelle kuopiolaiselle chilipäälle, ellen väärin muista! Tovariistani joku ehkä saattoi lukeakin jo foorumin päiväkirjastani, mutta jätän siitä raportoimisen myöhemmäksi, sillä haluan varmistua kunnolla asiasta, ennenkuin kuvaa pistän kaikkien nähtäväksi. Lopuksi kuitenkin kuva vielä taimista, mitä on kasvamassa.
Chacoënse kasvaa etualalla, kuin lipputanko muihin verrattuna, mutta jännä havaita, että kyseessä on vahva runkoinen kaveri, eikä mikään varjossa kasvanut roitto. Lähinnä monelle chacolle tapaansa kasvava taimi siis kyseessä ja parin vuoden chaco kokemuksella voin jo näin sanoa. Osa toki on matala ja pensasmaisiakin. Leikkaamaan en vielä käy, sillä haluan katsoa milloin tämä ja muut saman lajin edustajat aloittavat luontaisesti haaroittumisensa.

2 kommenttia:

  1. On ihan mielenkiintoista nähdä viimein CAP 502 luonnossa, pitkän yrittämisen jälkeen. Saapi nähdä väheneekö chili määrä yhtään itselläni, vaikka jo joitain onkin suunniteltu sinne Kiteen suunnalle. :)

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllähän sitä sieltä varmaan jokunen mukaani tarttuu ja samalla jokin kappale pieniä taimia tulee siihenkin suuntaan.

    VastaaPoista