keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kauden -13 idättelyt jatkuu


On siis aika jatkaa tulevan kauden chileillä idättelyjä, vai pitäisikö puhua ennemmin perhesovun rikkomisesta. Idättelyssä ei oikein meinannut päästä alkuun ollenkaan, sillä en voi todellakaan ymmärtää sitä, minne on jokavuotinen idätyslaatikkoni hävinnyt? Lieneekö jonkinlainen salaliitto kasvatuksiani kohtaa, vai olenko tosiaan niin toope, että en muista minne olen sen laittanut! Melkoinen mysteeri joka tapauksessa. :) No eipä hätä ollut sen näköinen, sillä löytyyhän niitä muita astioita ja kippoja, missä siemennyksen voi toteuttaa. Idättelyt tapahtuu totuttuun tapaan talouspaperilla, kun sen olen jo hyväksi usean kerran todennut. Lajikkeita tuli paljon ja pääasiassa ovat chinensejä, toki sekaan mahtui muutama willi ja frutescensikin. Mahtuipa sinne sekaan valkokukkainen pubescensin edustaja. Lista muuttui hieman ja saattoi jopa kasvaa siitä alkuperäisestä versiosta, mutta katsotaan mitä näistä tulee. Laitanpa itselleni listan näkyville, että muistan jälkeenpäin, mitä sitä on tullut siemennettyä. Lajit eivät ole missään järjestyksessä.

C.chinense
- 7 Pot White
- 7 Pot Burgundy
- 7 Pot Jonah Yellow
- 7 Pot Jonah Strain
- 7 Pot Primo
- 7 Pot Primo Orange
- Fatalii White
- Pinzón
- Manabi Sweet
- Macapá Red
- GRIF 9293
- PI 260523
- Trinidad Scorpion
- Trinidad Scorpion Orange
- Trinidad Scorpion Yellow
- Trinidad Scorpion Moruga Yellow
- Trinidad Scorpion Yellow Cardi
- Trinidad Scorpion Butch-T
- Pimienta Moranga
- Murubi Amarela
- Antillais 14.5
- Antillais Caribbean
- Brown Egg
- PI 281317
- Bhut Jolokia Orange
- Bhut Jolokia Purple
- CGN 23251
- Black Naga

C.frutescens
- CAP 502
- Lotah Bih
- Wild Grove

C.tovarii
- CGN 22876

C.rhomboideum
- Capsicum rhomboideum

C.pubescens
- White Flower pubescens

C.flexuosum
- PI 631154

Monelle saattaa herätä kysymys, että miksi en laittanut Nagaa idätyksiini, kun se on yksi parhaista chileistä. Minäpä kerron sen. Kasveja tulee todennäköisesti ilmestymään myöhemmin saataville muualtakin ja vaikka ei tulisikaan, niin eiköhän noillakin tulisilla chinseillä takapuoli ruvelle saatane. Lisäksi lista on melko pitkä ja uusia on mukava testata. Se lyhykäisyydessään siitä. Annuumien ja baccatumien suhteen idättelyt aloittelen vuodenvaihteessa, ehkä nekin porrastetusti. Baccatumit ensin ja annuumit viimeisenä. Willejä jos siunaantuu lisää tässä, niin niitä idättelen sitä mukaan, jos niitä tulee. Tuskin mitään ihmeempää on enää luvassa, tosin eihän sitä koskaan tiedä. Chacoja on varastossa vielä jokunen kasvi kypsyttelemässä loppuja marjojaan. Kunhan ne on kypsyneet valmiiksi, niin sen jälkeen toden näköisesti kasveja odottaa pakkasen kestävyys ja sen kokeilu, eli ulkoruokintaan uusien edestä. Tähän on hyvä päättää tällä kertaa ja jos ei kirjoituksia enää tälle vuodelle mahdu, niin kaikille erittäin mukavaa joulun odottelua.

2 kommenttia:

  1. Onpa siinä taimi poikineen hoidettavaksi kevään mittaan.
    Onko tuo valkokukkainen pube joku risteytymä, kun sen siemenetkin vaikuttavat kovin vaaleilta, eivätkä taida olla rösöisiäkään?

    VastaaPoista
  2. Voihan se olla, että noista jokin päättää olla itämättä, niin vähenee sitä mukaan. Pitää mielen virkeänä, kun on pientä puuhastelua! ;) Joo, oikeassa olet Chilivaari, pussissa luki hybridi ja oli ainoastaan määritys White Flower pubescens. Katsotaan mitä siitä tulee, jos tulee. :)

    VastaaPoista