torstai 20. joulukuuta 2012

Jäälyhdyt jouluksi


Ei minun varsinaisesti pitänyt enää tänä vuonna kirjoitella, mutta kun tuli tällaisia emännän kanssa väkerreltyä, niin miksi ei sitten laiteta kuva talteen tänne blogillekin. Kelit ovat olleet suosiolliset lyhtyjen tekemiseen, joten kun kymmenen tavallista jäälyhtyä tuli jäädytettyä, niin emännällä heräsi ajatus kauniimmasta lyhdystä. Hieman tällaisen lyhdyn tekeminen vaatii eri vaiheita päästäkseen lopputulokseen. Onhan ne kauniita, kun vertaa perinteiseen, vaikka mikäs vika niissäkään on. Ei meillä tapana ole ollut lahjoja ostaa ja antaa aikuisten kesken, mutta hyvä lahjaidea tämä on ja yllättää varmasti, kun illanhämyssä vie ystävälleen pihalle ja sytyttää vielä kynttilän siihen. Kortti viereen ja hyvät jouluntoivotukset. 


Jäälyhty on tehtävä kahdessa osassa, niin että pohjan joutuu pienellä vesimäärällä jäädyttämään erikseen. Tämän jälkeen, kun koristeet on valkattu, niin voi laittaa tuollaiset pienemmät muovisangot keskelle ämpäriä. Sankoihin kannattaa laittaa reippaasti painoa, ettei vesinoste pulauta niitä pinnalle. Ja eikun koristeet paikalleen ja kylmää vettä päälle. Kylmää vettä siksi, että vesi ei samenisi. Näillä rapsakoilla keleillä saa helposti vajaaseen vuorokauteen näitä jäädytettyä. Sitten tuleekin mieleen, että mites nuo sangot saadaan pois tuosta keskeltä varsinkin, kun ne ovat jäätyessään halkeilleet vesi painanut reunan hieman kasaan. Periaatteessa pitäisi lähteä viileällä vedellä sulattamalla, mutta kun sangot olivat valmiiksi hajonneet, niin piti vaan hajottaa lisää. Huono systeemi tuollainen sanko. Ennemmin voisi kokeilla jotain metalliastiaa, mikä ei anna periksi ja ole pelkoa, että se halkeaa. Näin tänään!


Perinteisempiä lyhtyjä odottaa mattotelineen päällä kymmenen. Itse olen aina ihastellut ihmisiä, jotka koristelevat kymmenillä, jopa sadoilla jäälyhdyillä pihatiensä. Kallistahan se loppupeleissä on, kun ajattelee, mitä öljykynttilät maksa. Varsinkin ne, joissa on monta vuorokautta paloaikaa. Omaa pihatietä on hieman hankala noilla koristella, sillä pihatie on vain pari metriä, mutta laittaa vaikka etu- ja takaovelle, taikka sitten jokaiselle nurkalle. 


Lisäsin jälkeenpäin uusimmista jäälyhdyistämme kuvan tänne blogillekin kaikkien katsottavaksi. Erittäin hyvää ja rauhallista joulua.

2 kommenttia:

  1. Hienoja lyhytyjä! Täälläkin alkoi auringon laskettua pakkanen nousemaan. Nyt on -13°C. Siellä suunnalla on vissiin ollut hitusen kylmempää?

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllä täällä nytkin paukuttaa mittarissa sellainen - 25°C. Parissakympissä se on tuossa muutaman päivän huidellut. Kyllä äkkiseltään tuntuu holotnalta! :S

    VastaaPoista