torstai 17. tammikuuta 2013

Itämainen broileri Sushrajalaisittain

Itämainen broileri Sushrajalaisittain

Uudet chilit kasvaa varastossa taimina tulevaa kautta ajatellen ja kohta on aika laittaa viimeiset siemenet itämään. Uusia siemeniä on muutamia tullut, joista kermana päältä voi mainita 7 Pot/Whiten. Tämä on siis kolmas lähde siemenien suhteen, eli voi astetta lähempänä sitä lajiketta, mitä sen pitäisi olla. Ensimmäinen satsi veti siis vesiperän viimevuonna, mutta kaksi uutta kantaa on kokeiltavaksi. Yksi uusi tulokas on Quintisho, mikä pienen googlailun perusteella voi olla baccatum tai chinense. Siemenet tulivat minulle chinensenä, joten lähtökohta on se, että sellaisena niitä lähden kokeilemaankin. Bhut Jolokia kasvu kokoelmaa tulee täydentämään uutena Yellow. Mutta sitten olisi aika raapustella päivän kokkailuista pientä reseptin tynkää. Nimeä en tälle versiolle tiedä, mutta olkoon se seuraava.

Itämainen broileri Sushrajalaisittain

- Sipuli
- Valkosipuli
- Curry
- Harissa
- Paprika
- Kaffir-Limen lehtiä
- Inkivääri tahna
- Ananaspalat
- Tilsit-juusto
- Bambun versoja
- Kookosmaito
- Thai Rawit 
- Serrano
- Suola
- Broilerin miedosti suolattu ohutleike

Kun kyseessä on nopeasti kypsyvät broilerin leikkeet, on hyvä sipulit ja mausteet kuullotella yhdessä pannulla, ennen kuin lihat lisätään joukkoon. Resepti on, kuin mikä tahansa itämaisen keittiön tuote, mutta omilla koktaileilla siitä saa hieman erilaisemman. Tilsit-juusto on vahvaa ja suorastaan haisee tuosta valmiista kastikkeesta voimakkaalle, mutta maistuu erittäin herkulliselta. Chiliä on kahta eri annuumia käytössä ja, kun tuoretta ei tähän aikaan vuodesta juuri ole tarjolla, on käytettävä jauheita. Harissa kuuluu tunisialaisen keittiön perusmausteisiin ja kun muutama vuosi sitten siellä kävin, niin päätin ostaa ja testailla itsekin. Harissan mauste mikseriin kuuluvat chili, kumina, roomankumina, valkosipuli, korianteri ja oliiviöljy. Joskus jopa tomaattia. Maustetta kannattaa laittaa vähän kerrallaan, ettei pilaa ruokaa ja lisätä maun mukaan tarvittaessa lisää. Muutkin mausteet ja raaka-aineet on jokaisen makuasia, joten määriä en reseptiin sen kummemmin kehdannut laitella. Jokainen kuitenkin tietää, mikä on kohtuus.


Kun mausteet ja muut raaka-aineet ovat maustuneet ja osittain kypsyneet pannulla, on aika lisätä broilerin leikkeet sekaan. Lihat kypsyvät muutaman minuutin, joten pian on aika heittää lopuksi kookosmaito sekaan.

Kookosmaito lisättynä pannulle

Lisukkeena keitin itämaisen Jasmiiniriisin. Mausteeksi riisille kokeilin valmismausteseosta Tom Yamia. Mausteina tässä seoksessa on, mm. sitruunaruohoa, kaffirlimea, galangalia, chiliä limetinmehua ja muita eksoottisia mausteita. Annoksen voi lopuksi vielä maustaa paholaisenhillolla, mikä antaa hieman hapanimelyyttä ja lisää tulisuutta ruokaan. Bon Appetit! Arvosanaksi voisin kokkailusta itselleni antaa ihan kiitettävän. Tykkään kokeilla omasta päästä uusia ruokia ja keksiä mausteyhdistelmiä sitä mukaa. Jotkut onnistuvat erittäin hyvin ja toiset kohtalaisesti. Joskus tulee vahingossa ihan eksoottisia makuja ja virityksiä. Muistan tässä hiljattain, kun olin tekemässä kaalilaatikkoa ja vahingossa jauhelihamausteen sijaan lörähti hieman kanelia sekaan. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja ehkä kokeilemisen arvoinen uudelleenkin. Saipa se suosiota muultakin perheeltä. Näin tänään ja tällä kertaa. Pitää laitella joskus lisää resptejä tänne blogille talteen, että muistaa seuraavankin kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti