maanantai 22. huhtikuuta 2013

Lämpötiloja 22.4. -13, Kasvihuonekausi on astetta lähempänä!


Lämpötilat ovat olleet suuren tarkkailun alaisena viimeiset vuorokaudet, sillä ulos siirtäminen kasvien osalta on ollut mielessä. T-paitasillaan auringossa on melkein kuumaa, kun varsinkin päälle pukee mustaa. Kamera kaulaan riippumaan ja ottamaan lämpötiloista selvää, sillä pakko on ajatella ja laskelmoida, etteivät  kustannukset ulkokasvatuksessa nouse liian suuriksi. Jo pelkän tuntuman perusteella voi sanoa, että lämpötilat ovat nousseet, ja kun mittari katsoo, niin varjolämmöt ovat melkoisen korkeita. Pohjoisen pallonpuoliskon mittari näyttää lukemaa + 11,9 °C, kun manuaalista mittaria, vaan osaa lukea. Kaikki tämä tarkkaan laskelmoitu mittaaminen viittaa siihen, että kasvit tulevat pian pääsemään kasvihuoneeseen.

Päivän ylin lämpötila viimeisen
 vuorokauden aikana.

Kasvihuoneen varjolämötila juuri nyt.
 Kasvihuoneessa on mittari ollut läpi talven, ja parin viime vuorokauden aikana on mittari nollattu ja seurattu erittäin tarkkaankin. Kasvihuone käy varjonpuolella pariin otteeseen, ja tämäkin lämpötila on otettu varjossa.  Korkeimpaan lämpötilaan on päästy viimeisimmän vuorokauden aikana 31.9 °C, joten melkoisen kesäisissä lämpötiloissa ollaan jälleen. Varastossa alkaa olla melkoisen tiukkaa kasvien osalta, joten tulevan Unkarin matkan jälkeen tulee ensiviikolla koittamaan kasveilla totuttelu ulkoilmaan ja luonnonvalon suhteen. Hallaharsoja on uusia ja lunta kohtalaisesti ja varmuudeksi lämmitin, niin päästään samaan, kuin varaston lamppujen alla majaillessa, sähkön polttamisen suhteen.


Yön alin lukema viimeisen
vuorokauden aikana.
Yön kylmimmät lukemat ovat viimeaikoina olleet pakkasella, joten entuudestaan tutulla lämmittimellä päästään pitkälle lämmön puolelle. Lämmitin on, n. 2 kW luokkaa tehollaan, joten puolella teholla pääsen näillä yölämmöillä, sellaiseen reippaaseen +10 °C lämpötiloihin, joten se riittää helposti  yön kylmimmillä hetkillä lämmittämään kuplamuoviin ja hallaharsokattoon viritetyn kasvihuoneen. Ensi viikko meneekin sitten reissatessa loppuviikon suhteen, sillä torstaina lähtee, ennen kukonpieraisua lento Unkariin Budapestiin. Kasvit ovat omilla armoillaan sen aikaa, enkä paljoa pysty laskemaan  vaimoni varaan. Isommat ruukut lopuille kasveille on pakko pistää, ettei nestehukka yllätä taimilla kesken kaiken reissua. Ensiviikolla esirippu, joka tapauksessa laskeutuu, ja kasvihuone herää uuteen kauteen kasvit sisällään, sekä kasvilamput viimeinkin sammuvat. Kävi miten kävi!


Lämpötilat Unkarissa näyttävät samaa, kuin täällä kesäkuussa, joten vaatii mieheltäkin pientä totuttelua vaatetuksien suhteen. Ei ainakaan toppatakkia tarvitse varata mukaan, ja luulenpa, että nahkarotsi on hyvä vaihtoehto iltapimeällä. Sen verran, vaikka työreissu onkin kyseessä monimuotoisine viinitilamatkailuineen, niin chilit kiinnostavat. Kauppahallit tulevat, tai jokin niistä isommista tulee olemaan hotellin lähettyvillä, joten paikallisia chilejä tulen katselemaan ja kuulostelemaan, onko niitä tarjolla tähän aikaan vuodesta. Niistä ja mahdollisista kohtaamisista tulen raportoimaan myöhemmin kirjoituksissani. Vaimoni toive oli, ettei toista naista reissulta kotiin tuoda, kun Alma jo hänen lisäkseen täällä Sushrajalla kotiin odottelee, joten hieman vaati varovaisuutta sen suhteen, mitä sieltä mukaan tarttuu. Eiköhän sitä suhteellisen sujut loppupeleissä olla, jos terveenä ja hyvinvoivana, sekä joitain tuliaisia kotiin tuoden saavutaan takaisin. Lapset kuitenkin ovat etusijalla, joten jotain pakollista heille on mukaan tartuttava! :)


Lumet ovat ottaneet kyytiä melkoisen hyvin, ja näkymä grillikatokselle on viimeviikkoiseen verrattuna suhteellisen positiivinen. Pari viikkoa sitten lumitilanne oli, noin nivusiin saakka, joten huomattavasti vähemmän on jäljellä. Routaa ei maassa ole, joten sulaminen on nopeaa.


Kasvihuone on sisältä päässyt kuivumaan, eikä vesilammikoita ole enää, kuten viime viikolla vielä kumikengissä pitää siellä lontustella. Lumitilanne on suunnilleen 20 cm lähempänä kasvihuonetta, ja aivan sen vieressä on jäljellä ne lumet, jotka sieltä talvenmittaan piti pudotella pakon edessä. Tulkoon se valkeus ja lämminaalto, mitä on tänne pitkään jo lupailtu!

Muutamia kuvia parinpäivän aikana, mitä ei tänne blogille ole vielä laitettukaan.











Tulevaa kesää ja talvea ajatellen laitettu muutamia villejä idätykseen. Taka-ajatuksena oli puhtaasti, kun ötökkäongelmia ei ole liiemmin ollut, joten pari seuraavaa kautta menen villien osalta. Näistä olkoon kuvan siemenet ensimmäisiä. Muutamia uusia tulee ainoastaan idätyksiin kaudelle 2014 tulemaan, joten vanhoilla taimilla ja kasveilla hoituu uusi kausi, tämän jälkeen. Näin tällä kertaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti