tiistai 7. toukokuuta 2013

Sinappinen chilisilakka


Aina reseptit eivät tarvitse olla monimutkaisia ja haasteellisia, niin kuin ei tässäkään tapauksessa. Joskus muutamalla aineksella ja mausteella saa ruoasta taivaallisen hyvää. Tänään pääosaa näytteli kala ja tarkemmin sanottuna silakka. Kun kalantuska iskee, niin se osaa olla joskus harvinaisen kova. Joskus unissaankin tulee kala mieleen ja silloin sitä on pakko melkeinpä ostaa, että mielensä saa kyllästettyä, maksoi mitä maksoi! Vähintään on pyritty siihen, että kerran viikkoon jotain kalaa on pakko valmistaa, mutta valitettavasti siihen ei aina pääse. Paikallisesta marketista mukaan lähti edulliseen hintaan silakkaa, edullinen tarkoittaa 5.90 €/kg, eli sitähän se oli toinperrään. Minulta on muutamia kertoja pyydetty kirjoittamaan reseptejä chiliaiheisista ruoista blogilleni, ja mielellänihän minä niitä tänne rustailenkin, kunhan aika ja mieli on sopiva sille. Tänään on siis paikka reseptille, mikä ei varmasti kenelläkään suuri mullistava ole, joten pidemmittä puheitta! Eikun patakattila soimaan, eli tässä tapauksessa paistinpannu.

 Sinappinen chilisilakka


- 1 pieni sipuli.
- 100g ruohosipuli Violaa.
- 2 rkl tilliä kuivattuna tai tuoreena reilusti silputtuna.
- 1.5 tl rouhittua mustapippuria.
- Chiliä (Thai Rawit) käy myös Pirkan punainen chilikin, ellei Rawitia ole saatavilla.
- Yhden limen tai sitruunan mehu.
- 2 rkl sinappia.
Leikkaa sipuli erittäin hienoksi silpuksi, ettei se kypsentäessä jää raa'aksi. Puolet tuorejuusto paketista ruohosipuli Violaa astiaan ja perään muut mausteet. Chilit maun mukaan, kuinka tulista silakoista haluat tehdä, ainakin kuitenkin 3-4 kappaletta voi olla hyvä määrä. Sotke tahna kauttaaltaan tasaiseksi mössöksi ja anna hetki maustua, ainakin sen aikaa, kun otat silakkafileet esille ja levität ne. Silakkafileet kannattaa valita niin, että sinulla on laittaa samankokoiset kyljet myöhemmin vastakkain. Kun täytetahna on aikansa muhinut, voit levittää sitä tasaisesti alemman kyljen päälle niin, ettei se aivan valtoimenaan kuitenkaan tursu välistä pois, kun kannen laitat päälle. Nyt fileet ovat valmiita leivitystä varten.


Itse tykkään käyttää leivittämiseen ruisjauhoa, ja kerran sitä löytyy jemmasta reilu 20 kg, niin sehän on silloin itsestään selvääkin. Ota jauhoa reilun kokoiseen astiaan muutama nyrkillinen jauhoa. Lisää sekaan suolaa oman maun mukaan. Itse tykkään kuitenkin vähemmän suolaisesta, joten 3 tl voi olla ihan sopiva määrä, ehkä aavistus jopa enemmänkin voi laittaa. Sotke jauhoseos tasaisesti, että suola jakautuu tasaisesti jauhon seassa. Silakkafileet ovat melkoisen notkeita, ja täyte valuu melko helposti välistä pois, joten leivittäminen täytyy suorittaa varovaisesti. Mieluummin, kun otat fileen käteen ja otat kiposta jauho seosta kalan päälle, niin ei röppö valu jauhojen sekaan.


Paista fileet pannulla, melkoisen hyvässä voi määrässä. Anna kyljen paistua puoleltaan reilummin, että sipulitkin kerkeää pehmetä välissä. Kuivettumisen vaaraa ei välittömästi ole, sillä täyte takaa sen, että kosteus säilyy hyvänä. Kala on valmista, kun pinta on ruskistunut kauniin kellertävän ruskeaksi. Perunamuusi olisi ollut ehkä paras kyytipoika kalalle, mutta hyvin kelpasivat keitetyt perunatkin. Lisäksi perunoille voi heittää voisilmän sulamaan ja makua antamaan, itse laitoin tulista paholaisen hilloa, sen asemesta. Tuoresalaatti kruunaa annoksen ja laittaa ruoalle pisteen iin päälle. Bon Appetit, vai mitenkä se Savo-Karjalan murteella sanotaankaan. Hyvvee se on, ja ihan kahella veellä. Eiku murkinnoo rinnan alle ja henkvakkuutusta uusimmaa. Näin tällä erree!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista.
    Chili ja silakka sopivat yhteen, mutta juustoa en tullut ajatelleeksi sinne väliin.
    Chilisilakat taisi olla ensimmäisiä tekemiäni chiliruokia 1980-luvulla. Valmistauduin Intian reissuun totuttelemalla chiliin ja jauheen ripottelu silakkafileiden väliin oli hyvä keino. Kyllä sitä lähiympäristö aluksi ihmetteli, mutta heidänkin oli pakko todeta noinkin kaukaisten makujen sopiminen yhteen. Se ei vie kummaltakaan mitään pois, mutta yhdessä on enemmän.

    VastaaPoista
  2. Hyvin sopii tuollainen juuri tuorejuusto tyyppinen. Sinappi täydentää sopivasti tuon juuston, ja chili kruunaa kaiken. Kannattaa kokeilla, tuskin jäävät syömättä, ainakin uskoisin näin olevan. ;)

    VastaaPoista