keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Viljaporsasta parmesaanikastikkeella

Syksy on tullut ja ensilumetkin satanut maahan. Tätä kirjoittaessani vettä tulee, kuin aisaa, eikä se enää huomenaamulla ole enää maassa takuulla. Pakkastakin on ollut sen verran, että chilit ovat päässeet nauttimaan sisätiloihin, ne jotka talvetukseen valitsin. Oikeastaan siellä on, kuten suunnittelinkin että pistän villejä enemmän tulevaan kauteen, niin niitä siellä pää asiassa onkin. Kasvihuone ammottaa tyhjyyttään, tosin desinfiointi on vielä tekemättä, joten lomaviikolleni jää jotain tehtävää sen suhteen. Chilejä tuli kaikkiaan pitkälti toistakymmentä kiloa, mihin olen erittäin tyytyväinen. Tarkkaa summaa en osaa sanoa, sillä en pitänyt kirjaa ja punninnut sadon painoja, kuin vasta loppu syksystä. Ensikesälle on kovat tavoitteet, vai pitäisikö ne pitää pienenä, niin ei tulisi pettymyksiä. Villejä käsittelevä lista pitää sisällään, myös toivottuja jalostettujakin chilejä, joten niiden varaan pitää laskea ensi kesän sato toiveet. Eipä silti, vaikkei ensi kesänä chilejä tulisi, niin varastossa on jo sen verran, että eiköhän niillä pari vuotta pärjäilisi. Mutta eiköhän mennä itse aiheeseen, kun tätä aloitin kirjoittelemaankin. Tein ruokaa, mikä ylittää omasta mielestäni kynnyksen, ja sen julkaista tännekin.

Viljapossua parmesaanikastikkeella

- n. 1.5 kg Viljaporsaan uunipaisti (hieman marinoitu versio)
- 2 sipulia
- 3 isohkoa valkosipulin kynttä
- Kylmäsavustettua chiliä oman mielen mukaan
- oliiviöljyä (chili bird's eye)
- 1-2 tl rosepippuria
- Rosmariinia
- n. 1 dl. parmesaani juustoa raasteena
- 100 g koskenlaskija sulatejuustoa
1-2 tl vehnäjauhoa
- ½-1 l vettä

Siivuta liha noin 1- 1.5 cm siivuiksi ja samalla pannu kuumenemaan. Löräytä pannulle chili-oliviiöljyä, tai jotain muuta oliiviöljyä. Aseta lihat itsestäsi poispäin pannulle, ettei öljy pärski käsillesi. Älä kypsytä lihaa kokonaan pannulla, vaan ainoastaan pinnat nopeasti kiinni, että mehut pysyvät sisällä. Rasvaisen ihrakerroksen voit sulattaa kuumalla pannulla myös, josta saat makua ruokaan samalla. Jos liha ei olisi ollut valmiiksi marinoitua, niin olisi joutunut maustamaan ensin. Paistettuasi lihan pinnat umpeen, älä pese pannua, vaan kaada mausteet ja sipulit pannulle ja kuullota ne hyvin. Vehnäjauhon voit lisätä pannulle ja aavistuksen paahtaa, tai sitten sotket sen valmiiksi veteen. Itse suosin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa. Parmesaani juusto raastetaan raastimella, pienimmällä terällä. Grammamääräisesti on hankala sanoa, mutta paljoa ei desiinkään mene, kun on niin ilmavaa. Sulata juustot kastikkeeseen ja kaada paketti lihan päälle. Uunin lämpötila saa olla, noin 175-200 °C. Kastike yltää, kuten kuvasta näkyy rasvakerrokseen asti, mikä yllätys yllätys maistuu hyvältä ja rapealta. Paista reilu tunti uunissa ja tarjoile, joko perunan tai keitetyn basmatiriisin ja salaatin kera. Toki ruokajuomaksi sopii jokin tukeva punaviini, mutta ihan vesikin käy.

Loppukaneetiksi voi ruoasta sanoa, kun kyselin että maistuiko hyvältä ja erottuiko parmesaanin maku. Ensimmäinen kommentti oli, että pippuri ja chili maistui voimakkaimmin. Minusta chilinmäärä oli sopiva ja kaikki maut sai erottumaan ruoasta, etenkin sen parmesaanin loistavan aromin. Se on niin maistajan suussa tuo chili. Toiselle sitä on liikaa ja toiselle liian vähän. Itse joudun ruokaa laittaessani sitä annostelemaan liian vähän, mutta pakko on ajatella kanssakumppaneita, ja heidän makutottumuksia. Näin tänään, toisin ehkä huomenna.

1 kommentti:

  1. Kun satsista tuli noinkin suuri, niin on itsestään selvää, että sitä jää jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa. Ei nimittäin haittaa yhtään, sillä maku vaan syvenee ja paranee entisestään. :P

    VastaaPoista