perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pistokkaat juurtuvat

Ulupica Large C. cardenasii var. pendulum
Kun tuossa joku viikko sitten kävin Kuopiossa moikkaamassa hyvää ystävää. Tulin ottaaneeksi muutamia pistokkaita parista kasvista samalla, kun rohmusin joitain kasveja matkaani. Pistokas kokeiluun laitoin silloin kolme C.rhomboideumin oksaa ja muutaman Ulupica Largen. Nyt näyttää siltä, että onnekseni juurtuminen on hyvällä mallilla, sillä kaikki kolme rhomboa ovat juurtumassa ja ainakin siis yksi Ulupica Largen oksa. Kuvaan on siis päässyt yksi niistä Ulupican oksista. Kohta pääsee kyseisiä kasveja istuttamaan ensimmäiseen kasvualustaansa, joko turpeeseen tai sitten hydroon. Jonkun rhombon oksan voisi kokeilumielessä laittaakin hydroon, sillä monella tuntuu siinäkin olleen ihan hyviä kokemuksia. Viime vuoteen verrattuna pistokkaiden kokeilu on onnistunut täydellisesti, sillä en saanut edellisellä kaudella yhtään pistokasta aikaiseksi vedessä. Ainoa onnistunut pistokas oli flexuosumin pisto, kun tökkäsin sen vain märkään turpeeseen. Lieneekö nyt ollut osana onnistumista, että laitoin veden sekaan ihan aavistuksen lannoitetta ja merileväuutetta? Toissa kaudella kuitenkin pistot onnistuivat hyvällä menestyksellä vedessäkin.

C. lanceolatumin kukka saa sävyä 
Auringon valon lisääntyminen on selkeästi näytellyt osaa, että muun muassa lancen kukkiin on tullut enemmän sävyä kerta kerralta lisää. Ainut silmiinpistävä havainto on se, ettei tällä kertaa ole siitepölyä laisinkaan. Kasvi on jaksanut kukkia koko ajan ja tehnytkin niitä kukkia monta kymmentä, mutta harmikseni ei ole ainuttakaan marjaa alkanut vielä työstämään. Sen aika lienee koittavan sitten kesemmällä, toivottavasti.

Loppuun sitten muutama sananen tomaateista, jotka itämään laittelin. Kun siemeniä tuossa jokin aika sitten sain ja ohjeeksi tuli joidenkin lajikkeiden osalta, että laittaa reilusti, kun ei välttämättä hyvä itävyys ole. Nyt olen kuitenkin sen verran hyvässä pulassa, että tomaatteja on tulossa näillä näkymin noin sata tainta. Täytynee siis parhaat valita itselleni päältä ja luovutella niitä sitten naapureille, sekä työkavereille että ei tarvitsisi heittää hukkaankaan liian montaa.


2 kommenttia:

  1. Nuo Ulupica ja Rhombo sekä myös Lance ovat kokemukseni perusteella kaikkein varmimmin juurtuvia villejä tai villihköjä chilejä.
    Eximiumit ja CAP1491 kokeilujeni perusteella juurtuvat melkoisen huonosti. Tovariita sekä Galaa en ole vielä kokeillut.
    Pistokkaasta saa nopeasti tuottavan kasvin koska on jo ns. aikuinen.
    Hyvä kumminkin että sait juurtumaan, Ulupicastakaan eivät ihan kaikki pistot juurru.

    VastaaPoista
  2. Huomasin GHE:n Flora sarjan esitteessä maininnan pistokkaista.
    "Yleisenä sääntönä: EC suositus: pistokkaat 0.-0.6"
    Enpä tiedä tarkoitetaanko tuolla juurrutuksen aikaista vai jo juurtunutta aikaa. Tosin nuorille kasveille on oma ec suositus 1.2-1.5.

    VastaaPoista