tiistai 14. elokuuta 2012

Esittelyissä CAP 502 ja PI260504

CAP 502

Nyt on aika raapustaa pieni juttu muutamasta chilistä, kuten eilen lupasinkin. Ensimmäisenä vuoron saa CAP 502 C.frutescensin edustaja. Olen tainnut tästä kasvista aika useasti jotain kuvia ja pientä jutuntynkää laittakin, mutta laitetaan tästä kasvista nyt pieni kuvasarja kerralla, jotta tämänkin saan pikku hiljaa päätökseensä. Kasvi itse on melkoisen pieni, eikä korkeutta tällä ole, kuin n. 40 cm ruukunpinnasta latvaan. Mene ja tiedä sitten, minkä kokoiseksi tämäkin olisi saanut kasvaa, jos olisi saanut aivan rauhassa kasvaa kaikilta haittatekijöiltä.


Kaikki kypsät on tällä erää kerätty talteen ja laitettu yhteen kuvaan. Ainoastaan jokunen raakile sai jäädä vielä puskaan kypsymään. Keskelle kuvaa olen laittanut hieman mittariksi pienen asteikon, millä pituutta on 3 cm. Keskelle valitsin kaikkein pisimmän hedelmän, jolla pituutta on tarkalleen 2.8 cm. Täysin villistä lajikkeesta ei näin ollen uskalla puhua ääneen, mutta ehkä villihkö voi olla oikea valinta hedelmien koon puolesta. Itse arvoa se ei pienennä ollenkaan minulla, sillä onhan kyseessä melkoinen mysteeri näin Suomen ja ehkä maailmankin mittapuulla mitattuna. Ainakaan kyseistä lajikkeesta löytyy vähän, jos ollenkaan mitään tietoa vielä.


Kuvaan valitsin sattumanvaraisesti muutaman hedelmän, mitkä aukaisin nähdäkseni, minkä verran kyseisistä podeista löytyy siemeniä. Uskoisin lopuistakin löytyvän hyvän määrän vielä siemeniä pankkiini, joten jatkumoa tälle tulee olemaan tulevina vuosina enemmänkin. Siementen itävyys on tosin ensin testattava, ennen kuin uskaltaa puhua edes ääneen kompostista. Riippuu tosin vielä, miten rauhassa kasvi saa olla loppu kauden. Itse hedelmän, kun aukaisin, niin vieno ja erittäin herkullinen tuoksu siitä irtosi, ollen melkoisen makuhermoja kutkuttava. Tulisuudesta voidaan puhua tässä lajikkeessa, että on tulinen, mutta jos verrataan johonkin erittäin tuliseen chinenseen, ei näistä voida puhua samana päivänä mitään. Tottumattoman on varattava maitotuotteita tuskan liennytykseen takuulla ja sen on varma!!! Maku on hienompi ja aromikkaampi, kuin Duke Pequinissa ja Tabascossa. Hedelmässä, jos verrataan noihin Dukeen ja Tabascoon, niin onhan tuossa hedelmälihaakin paljon runsaammin.

PI 260504


Seuraavaksi esittelyvuoron saa tämä erittäin pieni ja ärjy pippuri, mikä kantaa tylsää numerosarjaa PI 260504. Chili kuuluu villeihin chinenseihin ja kasvaa tyypillisesti pienehkönä pensaana, jossa erittäin pienet kukkaset ja näin ollen erittäin pienet marjat.


Kuten CAP 502 käytin apuna tuollaista mittaristoa havainnollistamaan hedelmän kokoa, niin päätin samaa käyttää tällekin marjalle. Suurimmalle marjalle tuli kokoa tarkalleen hurjat 7 mm.


Pikkuruisen marjan halkaistuani, tuli niin tuttu ja hedelmäinen aromi ensimmäisenä esille. Kerran kasvattajan täytyy maistella kaikkea, mitä kasvattaakin, niin testatahan se piti tämäkin. Maku itse oli erittäin Habaneromainen ja aromikas, mutta monia chinensejä maistaneena eroja syntyy paljon. Monissa on makeutta ja toiset ovat happamia ja poltteeltaan aivan erilaisia. Tämän marjan maku ei ollut aivan yhtä rikas, kuin mitä perus Habanerossa on. Poltekaan ei ehkä yhtä voimakas, vaikka tulisuudeltaan tämä saattaisi ehkä yltääkin kastiin erittäin tulinen, ainakin tuliseen kuitenkin asteikolla 9-10 ilman lisä plussia. Näitä vaan joutuu maisteltavana käyttämään useamman marjan kerralla, jotta jotain arvioita voi edes tehdä. Siemeniä tästäkin lajikkeesta on tulossa ihan kiitettävästi tulevaisuuden kasvatuksia varten. Mielellään haluaisin kokeilla vielä uudelleen tuota CGN 24333 chinenseä, sillä kasvi oli kovasti samanlainen, kuin tämä PI 260504 on. Huono puoli vaan on se, että onnistuin sen menettämään keväästä, kun vaihdoin mullasta passiivihydroon. Pitääpä kaivella siemenpankkia, jos sattuisi vielä muutama siemen löytymään. Tästä menee kuitenkin siemenet talteen ja jos ei ensi vuonna tätä heti kasvateta, niin lähivuosina kuitenkin. 


Lopuksi kuva tuosta Yellow Chacosta, mikä on kypsyttelemässä ensimmäistä hedelmäänsä vihdoinkin. Kasvi jaksaa kukkia ja tuottaa hedelmiä koko ajan lisää ja jää arvoitukseksi kerkeääkö kaikki ulkona saada kypsäksi. Tämä kasvi on ainakin helppo ottaa talteen tarvittaessa, sillä amppelissa kasvi on saanut olla kaikelta pahalta turvassa. 

Kauden päätteeksi, kun alkaa aikanaan miettiminen tulevan kauden lajikkeista, niin mielellään vaihtokauppoja voisin harvinaisten lajikkeiden kesken harrastaa. Ei kuitenkaan vielä kautta laiteta pakettiin. Nyt näyttää erittäin huolestuttavalta tuon niin arvokkaan Tovariinkin suhteen, sillä kirvat kerkesivät sen koluta niin pahasti, että jäljellä on ainoastaan runko, jossa muutama hassu lehti jäljellä. Uskon ja toivon, ettei vielä kasvi potkaisi tyhjää, sillä siemeniä tästä on huolestuttavan vähän liikkeellä täälläpäin maailmaa. Juuristo näyttäisi kuitenkin vielä olevan lähes terveen näköinen hydrossa, joten pienenpieniä toiveita uskaltaa herätellä sen suhteen.

1 kommentti:

  1. CGN24333 marjat ovat vielä pienempiä kuin PI260504. Olen kerännyt hiukan siemeniä niin vaihtokauppahan tästä tulee ellet löydä omista varastoistasi siemeniä.

    VastaaPoista