torstai 8. marraskuuta 2012

Kausi päättyy!

Kasvihuone ammottaa tyhjyyttään

Kukapa olisi uskonut, että näinkin kauan saa olla kasveja kasvarissa. Nyt on kuitenkin koittanut hetki, jolloin raivausurakointi kävi siellä ja kasvit päätyivät kompostiin. Talvi on edessä ja kohta koittaa uusien siementen aika ja sehän on tarkoitus aloittaa hitailla kasveilla. Palatakseni hieman tuonne kasvarikauteen, niin hieman talvi tuli kuitenkin yllättäen ja osa kasveista jäi odottamaan loppujen hedelmien kypsyttelyä. Hyvin pienellä peruslämmöllä onnistui kasvit pitämään lämmönpuolella viimeiset päivät. Kasvihuoneen mittari näytti viimeisen kerran, kun sitä katsoin +1.9 astetta. Suurin osa villeistä oli vielä melko hyvin kuosissaan. Muutamat chacoënsit olivat hengittäneet sen viimeisen kerran parin päivän sisällä, sillä ruskeutta ja kuuraisia lehtiä, sekä oksistoja koristivat ainoastaan punaa loistavat marjat, jotka olivat pieni muisto kesän ja syksyn lämmöstä. Itse kasvihuoneen pesu ja desinfiointi jää valitettavasti keväälle, ellei tässä lumesta päästä vielä eroon ja saada lämpöasteita pariksi päiväksi.

CAP 501, C.chacoënse yksi niistä selviytyjistä.

Yksi parhaiten selvinneistä oli tämä CAP 501, mikä ei itse asiassa näyttänyt minkäänlaisia merkkejä, että olisi kylmää nähnyt. Ainoastaan lehdet olivat hieman haalistuneet, mutta kuitenkin kasvi oli hyvän näköinen, kuin tuollainen risukasa vain pystyy olemaan. Kasvi päätyi varaston lämpöön kypsyttämään loputkin marjat. Kohta kuitenkin koittaa luminen komposti tälläkin kasvilla, sillä lisää villejä on koitettava ensivuonna uudella yrityksellä. Harmitusta toisaalta tuottaa heittää kasveja kompostiin ja vieläpä harvinaisempia sellaisia, sillä kaikista ei siemeniä ole jemmassa, eikä uusia ole siunaantunut runsaista kukinnoista huolimatta. Pienimuotoinen haku on siis päällä koko ajan uusien siemenien suhteen.

Lemon Drop ja kukkulan kuningas

Kasvari on siis tyhjennetty kaikista kasveista ja kasvit nakottavat viimeistä kertaa vihreänä, mutta tällä kertaa vaan tunkiolla. Peruslajikkeita ei jemmassa ollut, kuin tämä kuvan keskellä oleva Lemon Drop. Voikin luonnehtia melkoiseksi kylmänkestäväksi tätäkin, mikä lienee peruja sieltä alkuperäiseltä kasvupaikaltaan Perun viileiltä tai suorastaan kylmiltä seuduilta. Tästä päivästä lähtien puhutaan ja päivitellään blogillekin kauden 2013 merkeissä, ainoastaan kesän 2012 muistoja on parit talvetettavat ja kypsymässä olevan Aji Fantasyn hedelmät. Lopullinen kasvatuslista valmistunee tässä tulevan viikon aikana, sillä uusia lajikkeita on tullut jälleen reilusti. Vaatii hieman enemmänkin pähkäilyä ja karsintaa on tulossa, se on varma asia. Jotta pähkäily ei olisi yksipuolinen, niin laitettakoon lajikkeita tänne tekstin jatkoksi yhteiseksi ihmetyksen aiheeksi.

C.chinense
- 7 Pod White
- CGN 24333 (villi)
- Antillais 14.5
- Antillais Caribbean
- Murupi Amarela (harvinaisuus)
- PI 260523
- PI 281317
- Pimienta Moranga
- Trinidad Scorpion Yellow CARDI

Tomaateista ja muista yrteistä puhumattakaan, paljon jää pohdittavaa niidenkin suhteen. Uudet idätykset alkavat nousevankuun aikaan viikolta 47 alkaen.

2 kommenttia:

  1. https://lh6.googleusercontent.com/-YsD5W-gXnBE/UKPWDgHoa7I/AAAAAAAAGx0/m6APqdbkIqs/s640/Murupi%2520amarelo3.JPG?gl=FI

    Murupi amarelo, C.chinense

    VastaaPoista
  2. Juu, huomasin saman silloin, kun rupesin googlettamalla etsimään tietoa tuosta lajikkeesta, että on sittenkin oikea lajike Murupi amarelo. Hyvältä ja eksoottiselta näyttää kieltämättä kuvassa ja odotuksia sen mukaa on paljon kyseistä kohtaan. Kiitos siemenistä vielä kerran, laittelen sulle tulemaan siemeniä mahdollisimman pian. :)

    VastaaPoista