maanantai 19. marraskuuta 2012

Lämminsavulohta ja chiliä



Tiedän, että jokainen sälli osaa savustella tuotteitaan mieleisekseen, mutta kerran aikaa ja viitseliäisyyttä riittää, niin tehtäköön tästä jokaiselle pieni muistutus siitä. Ensinnäkin kalana toimii paikallisen kaupan lihatiskistä ostettu lohi. Tiskiltä saa pyydettäessä jäitä kalan kaveriksi, jos näin haluaa. Kokoa kalalla on puolitoista kiloa ja 5 grammaa päälle. Kun kalaa olin ostamassa, niin sanoin myyjälle, että otan tämän 1.5kg painavan kala tuosta. Ei siis paljoa arvio heittänyt silmämääräisesti ja kaupan vaa'an jälkeen myyjä kertoikin, että taidat olla kalamiehiä. Jonkun verran on kalojen kanssa tullut pelailtua ja arvio kalan koon suhteen toimii aika hyvin. No, mutta se siitä ja itse savustamiseen.


Yleensä tykkään kalan fileeksi vetää, ennen kuin savustan, mutta koska hieman laiska olin, niin tällä kertaa halusin kokonaisena kalan savustukeen. Muita mausteita en käytä lämminsavustuksessa, kuin merisuolaa, sillä en viitsi tillejä/muita yrttejä sotkea mukaan. Nämä kuuluvat sitten uunikalaan tai kylmäsavustukseen / graavatulle lohelle. Ensinnäkin savustuspönttö asettelee rajoja, joten pakko oli poistaa pää pois, että kala sopi ritilälle.

Itse savustaminen alkoi jo aamulla, kun otin kalaa lämpimään kylmästä varastosta. Pään poiston jälkeen viilsin terävällä fileerausveitsellä muutaman viillon kalan yläpinnalle. Yksi pitkittäisviilto, sekä muutama poikittaisviilto. Karkea merisuola toimii parhaiten mausteena. Ota käteen kourallinen, vähän reilu suolaa ja sivele sitä kalan pinnalle, täyttäen viillot sopivasti suolasta. Viillä terävällä veitsellä aukinainen vatsa pyrstöön asti ja sivele suolaa sisuksiin myös. Yleensä aina on sattunut paras suola valmiille kalalle, kun on pyrstöstä ottanut kiinni ja kääntänyt sen ylösalaisin ja ravistanut ylimääräiset suolat pois. Kääri kala voi/leivinpaperiin useaksi tunniksi suolautumaan ja laita takaisin kylmään. Kalasta tulee parempi, kun muistaa ennen savustamista ottaa sen huoneenlämpöön, noin puoli tuntia, ennen kuin laittaa savustukseen. Ritilän päälle kannattaa, ennen kalan asettamista laittaa muutamia leppäpuuviiluja, ettei kala tartu ritilään kiinni. Näin saat kalan suhteellisen hyvin ja ehjänä käärittyä hetkeksi leivinpaperin ja sanomalehden sisään tekeytymään, ennen tarjoilua. 


Itse savustaminen ei kauheasti vaadi tähtitieteitä, mutta kunnon puru takaa onnistuneen tuloksen. Kaikkein paras lastu tulee leppäpurusta, johon on aavistus katajaa ja omenaa seassa. Lisäksi olen käyttänyt aina sokeria kaverina ja tässä tapauksessa tummaa ruokosokeria. Varmasti toimisi, myös vaaleallakin, mutta kerran tummaa on kaapissa, niin mieluummin sitä sitten. Parikymmentä minuuttia arvioitua valmistumisaikaa heitin sekaan savustuspönttöön pari kappaletta chiliä. Pari chinenseä ja pari Aji Fantasya. Näillä on tarkoitus maustaa lisäke itselleni sopivaksi. Lisäkkeenä toimisi hyvin riisi, nuudeli ja keitetty peruna hyvin, kun kastikkeeksi loihtii maustumaan kermaviilistä hyvän kastikkeen. Tällä kertaa kuitenkin lisukkeena on perunamuusi ja tuoresalaatti. Tarkoitus oli silputa savustuneet chilit perunamuusin sekaan ja that's it. Hyvin toimii, eli kannattaa kokeilla. :)


Kalan paistoaika oli, noin tunnin luokkaa, ehkä aavistus vähemmänkin olisi riittänyt. Kala oli kuitenkin kypsää ja varsin herkullista ja tietysti sopivasti suolautunutta. Chilit olivat sopivasti kypsyneitä ja helposti muussattavissa. Nam!

Tarkoitus oli kokeilla tuota aikaisemmin blogilleni kirjoittamaa kylmäsavustinta, mutta en löytänyt sopivan kokoista pahvilaatikkoa sille vielä. Kala ei ole viimeaikoina ollut liian kallista, joten aika sopivana koittaa vielä, myös tälle kylmäsavullekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti