tiistai 12. helmikuuta 2013

Ei kolmea ilman neljättä


Yleensä sanontahan menee, ettei kahta ilman kolmatta. Nyt voidaan puhua jo neljännestä kerrasta, nimittäin lunta on tullut aivan mielinmäärin näillä leveyspiireillä. Kasvihuoneen muovit olivat melkoisen notkollaan tänään, joten lumenpudotus oli jälleen ajankohtaista. Tälle talvelle se oli jo järjestyksessään neljäs kerta ja katolla sitä oli jo, n. 20 cm. Ilmatieteenlaitos näyttää kaikkiaan lumitilanteeksi 70 cm, enkä kauhean väärässä ole, jos väitän sitä vielä enemmänkin olevan. Tällainen persjalkainen, kuin minä ole, niin sai kyllä todellakin kahlata hangessa lumen yltäessä vesirajaan saakka. Paikalleen jos jää, niin lumesta alkavat taatusti nivuset kastua, sillä vaikka Ilmatieteenlaitoksen linkki näytti, että ollaan pakkasen puolella, on keli kuitenkin suvennut. Lumi alkoi olla jo painavaa käsitellä. Huoh! Ei voi kesäimmeinen muuta sanoa, kuin että on se kesä vielä niin kaukainen haave. Lisäksi pakko on todeta, kun tässä vaiheessa talvea elelemme, niin lunta on takuulla luvassa hyvä määrä lisääkin. Onneksi sisällä tarkenee ja kasvit kasvavat hitaasti, mutta varmasti. Ei ole minkään valtakunnan kiire kasveilla päästä tuonne ulos.


Eipä silti, joku voisi sanoa kauniiksikin näyksi, mutta mieluummin itse katselisin maisemaa jossa kukat kukkii ja perhoset lentelevät. Grillikatos on myös kokenut lumenpudotuksen niskastaan, mutta eipä aikaakaan, kun se on tehtävä uudelleen. Valokate ei siedä liikaa lunta sekään.


Chileistä lopuksi muutama sananen. Ensimmäiseksi nämä kaksi harvinaisempaa willitystä, jotka on kivasti muutaman päivän ovat viettäneet ensimmäisissään kupeissaan. Kuvan ottamisen jälkeen on pari päivää ollut muutamat liimapaperit varmuuden vuoksi  pienten taimien lähellä, josko ötököitä olisi lentelemässä. Toistaiseksi on saanut huokaista helpotuksesta, ettei ötököitä ole ollut. Pari pientä tainta on kasvivarastossa päässyt kuolemaan, enkä niiden tilalle ole ajatellut uusia samasta lajista idätellä. Onhan noita taimia vielä melkoisen reilusti siellä jäljellä. Idätyksetkin ovat päässeet loppusuoralle, sillä muutamia lajeja on enää itämättä ja siirtämättä turpeeseen. Harmikseni pitää myös todeta, että Alma Paprikan siemenet ovat saattaneet postin kovassa kourassa vioittua, sillä ainoastaan yksi kolmesta siemenestä yritti itää, mutta sekin jäi puolitiehen. Siemeniä on toki vielä jäljellä uusiin yrityksiin, ja olenkin kahden vaiheilla, että pistäisinkö nyt uusia itämään vai jätänkö seuraavaan kauteen. Pari lajiketta on vielä tulossa muualta, mutta niistä ehkä sitten toinen kerta lisää.

6 kommenttia:

  1. Tuo postin kovakouraisuus on viimeisen vuoden aikana aiheuttanut paljon murheita siementen vaihtajille. Muruja tulee perille tai sitten kuoret ovat murtuneet, eikä itäminen tapahdu kunnolla. Puhumattakaan koko lähetyksen ruttaamisesta tai hukkaamisesta. Automaattilajittelijat ovat raakoja otteissaan. Pitänee hankkia pehmustettuja kuoria.

    Almaa en minäkään ole vielä kylvänyt. Ne ovat nopeita. Muutaman muunkin annuumin ajattelin laittaa lautalle lähipäivinä.

    VastaaPoista
  2. Niin totta! Jos peruskäsittelyllä ei saada tuhoa aikaiseksi, niin polkaistaan varmuuden vuoksi päälle. Kyllä minä varmaan Almaa yritän kerran vielä, sen verran koukuttavalta on näyttänyt ja vaikuttanut kuvissasi.

    VastaaPoista
  3. vaikuttaako se itämiseen, kun siemenet lojuvat pakkasessa

    VastaaPoista
  4. Ei pitäisi vaikuttaa, kun silleen ne varastoidaan suuriin siemenpankkeihinkin. En ole satavarma tätä kirjoittaessa, kun en googlettamaan kehtaa ryhtyä, mutta se on, n. - 20 °C kestopakkasta koko ajan.

    VastaaPoista
  5. Alma on kyllä varmaan sinulle aivan liian mieto. Keväällä ensimmäisenä se maistui aivan loistavalle, mutta kesällä, kun muitakin oli tarjolla, maku jäi jalkoihin. Kaunis ja kiitollinen kasvateltava se on ja olen yrittänyt jakaa sitä kaikille aloittelijoille. Yli 50 kirjettä eri puolille maata on lähtenyt. Näistäkin osan on Itella polkenut itämättömiksi, vaikka kaikissa koeidätyksissäni olen saanut 100% tuloksen.

    VastaaPoista
  6. Ei kaikki mieto ole silti pois suljettuja. Emäntä ja lapset varmaan mieluummin syövät sellaisia ja miksi en itsekin. Maku näyttelee suurta roolia kuitenkin ja toimii takuulla minun suussani myös. Seurasinkin vaari sinun Alma idättelyjä ja hienosti ne näytti toimivankin. Syy on Itellassa, eikä muussa. On itseltänikin ehjänä lähtenyt hyviä siemeniä ja kuplamuoviin pakattuina. Siitä huolimatta on tullut joskus palautetta, että siemenet ovat kaltoinkohdeltuja. Caj:lle vielä sen verran pakkasesta, että lämpötila- ja kosteusvaihtelut ovat varmaan se, mikä heikentää siemenien laatua. Siemenpankeissa on tasainen pakkanen ja kuiva ilma, jossa ne säilyy todella pitkään.

    VastaaPoista