sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Vaihtoehtoviritys porsaan ulkofileestä


Hieman on aikaa tehdä blogilla toisenlaisia päivityksiä, kun kasvit vielä antavat odottaa itseään. Toisaaltahan voisinkin osittain pyhittää tämän blogini, myös ruokaohjeille. Ja erityisesti sellaisille, jotka sisältävät chiliä ruoanlaitossa. Toki jostain extreme-kokkailusta voi tulevaisuudessa raapustaa, kuten piirakanpaistosta tein ennen joulua. Lähinnä tarkoitin kyseisellä jatkoa ajatellen ruisleivällä ja kenties muikku- ja lanttukukkoja. Haaveita pitää olla ja niitä toteuttaa ja tarttua niihin, sekä tehdä niistä omannäköisiä.

Sitten hieman jo tähän päivään ja itse kokkailuun! Ainekset alle ja sitten hieman kuvia ja tarinaa.

Nimetön (mikälie) porsaan ulkofile viritys

- Porsaan ulkofile n. 1.8 kg
- Mustapippuri
- Suola
- Munakoiso
- Paprika
- Purjosipuli
- Valkosipuli
- Creme Bonjour Pippurisekoitus
- Serranoa kuivattuna ja kokonaisena jauhettua
- Pasilla Bajio (Chilaca) kuivattuna ja kokonaisena jauhettua
- Hickory kastike
- Harissa
- Inkivääritahna
- Vehnäjauhoja
- Vettä


Lähtökohta tämänpäiväiselle ruoanlaitto viritykselle oli se, että lihasta tai sen päältä ihan yleisön pyynnöstä poistin ylimääräiset rutaleet ja rasvat. Toki vähän piti jättää makua antamaan ja jos minusta olisi kiinni, niin en poistaisi mitään pois.


Kun ylimääräiset rasvat ja suilakkeet on pinnasta poistettu, on aika tehdä lihasta, n. 1.5 cm siivuja. Pannu kuumenemaan ja lihat odottamaan kevyttä pintaruskistusta.


Hieman pannulle lisäsin rapsiöljyä, kun oliiviöljyä ei sattunut löytymään. Lihoilla mausteena tässä vaiheessa ainoistaan pippurimyllyllä hennosti murskattua pippuria ja suolaa. Lihoja oli sen verran paljon, että joutui useammassa erässä ruskistamaan. Valmiit ruskistetut lihat asettelin laakeaan vuokaan odottamaan kasviskuorrutetta ja kastikettta.


Sipulit ja muut pilkotut kasvikset pehmitellään mausteineen hieman samalla pannulla, millä aikaisemmin lihat olin ruskistanut. Chilit jauhoin morttelilla kasvisten sekaan. Enää virityksestä puuttui kastike. Itse kastikkeeseen en enää voimakkaita mausteita, sillä onhan kasviksissa jo mausteita. Kevyesti paahdetut vehnäjauhot ja vesi, eli kyseessä, ns. ruskeakastike. Jotkut käyttävät voita vielä ruskistuksessa, mutta itse en enää viitsi ylimääräistä rasvaa laittaa. Valmiiseen kastikkeen sekaan laitoin loppuvaiheessa kevyen Creme Bonjour pippurisekoituksen, jossa rasvaa ainoastaan 13 %. Valmis kastike kaadetaan lihojen ja kasvisten päälle ja laitetaan, n. 225 °C uuniin kiertoilmalle. Kiertoilmalle sen vuoksi, kun uuniin meni samalla lankkuperunat. Paistoaika määräytyi tällä kertaa lankkuperunoiden paiston mukaan, eli 25-30 min. Monesta vaiheesta jäi taas kuvat valitettavasti ottamatta, sillä hieman hankala käsitellä kameraa ruokaa laittaessa. 

Ruoka on valmista nautittavaksi. Kyytipojaksi ruoan kanssa toimii Kreikkalainen salaatti, josta ikävä kyllä unohdin yhden todella tärkeän osan. Oliivit! No, eipä se salaattia ja ruokaa pilannut, että oliivit puuttuivat. Hieman olisi ruoka Rosmariinia tai Timjamia ehkä kaivannut, tai kenties jotain muuta yrttiä. Lopputulos oli kuitenkin varsin onnistunut ja ainahan mausteita voi keksiä lisää uusiin resepteihin, tai jatkossa tähänkin.

Pari riviä chileistä


Anteeksi huonolaatuinen kuva, mutta parempaa ei ollut valitettavasti tällä kertaa tarjota. Kyseessä on itämässä oleva Tovarii. Toivon mukaan jaksaa itää loppuun ja näyttää sirkkansa, sillä edellisen kasvin menetys hieman kirvelee vielä. 


Toinen kuva on itäneestä 7 Pot Whitesta. Siemenet tulivat bluesmanilta ja ovat siis jo kolmatta eri kantaa, mistä kasvin olen saanut idätettyä. Nämä ovat Bjarne'sin siemenistä ja toivottavasti jo sitä aitoa whitea. Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä päättää. Eikun seuraavaan kertaan! 

1 kommentti:

  1. Yönyli nukkuneena ruoasta mausteet olivat löytäneet toisensa entistä paremmin, ja näin ollen ruoka oli entistäkin maistuvampaa. Tykkäänkin tehdä ruokaa enemmän, kuin kerraksi ja syödä seuraavana päivänä uudelleen. :)

    VastaaPoista