keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Ensilumi

Lunta sataa parasta-aikaa!
Karu herätys uuteen päivään oli aamulla, kun katsahti takaovelta kasvarille päin. Lunta oli ruvennut satamaan ensimmäistä kertaa syksyllä 2011. Päivämääräkin muistiin se on 19.10.11 ja pakkasella -0.5 astetta. Päivänmittaan kuitenkin ollaan menty plussan puolelle ja lumetkin lähteneet sulamaan ja muuttumaan loskaksi.

Sisällä on kuitenkin kesäinen tunnelma lumisesta ulkokuvasta huolimatta. 13.10 tumpeiksi pätkäisty Rhomboideum, mikä näytti jo lähes elottomalta, on viikkoon näyttänyt mukavasti elonmerkkejä.
Uutta lehteä kasvaa, vaikka rangat olivat ihan paljaita.
Siitä jännä myös tämä Rhombo, että villeistä oli ensimmäinen kasvi, jossa syksy alkoi näkyä. Lehdet muuttuivat, kuin koivussa konsanaan keltaisiksi, kunnes varisivat tehtävänsä tehneenä maahan. Uuteen kauteen ehdottomasti sai paikkansa, vaikkei kesällä muuta tehnyt, kuin kukki vain.
Kypsiä marjoja olisi monesta jo poimittavissa
Nopeaa on kypsyminen, kun lämpimässä ovat saaneet olla, osa on jo käynyt nahistumaankin. Uskoisin, että on itävää siementä monessa luvassa, joten kohta alkaa se postittelu, kunhan hetken vielä saavat aukaistua kuivahtaa. Hieman on myös pähkäilty kasvatuslistaakin, mikä vaikuttaa jo kerrassaan suurenmoiselta. Ehkä jotain joutuu karsimaan vielä poiskin, ehkä sitten ei! Seuraavaksi toimeen on tartuttava viimeisten chilihillojen parissa ja tarkemmin sanottuna "Paholaisen Hillon" ja ohjehan on hyvä, siitä ei päästä mihinkään. Tällä kertaa tehdään kaikista tujakin versio, johon chilejä tarkoitus laittaa n. 300 g Habaa ja kymmenkunta Nagaa. Kaikki raaka-aineethan ovat tuoreita ja vaiheita on monta,  jotenka pitemmittä puheitta hommiin ja palaamma taas seuraavalla kerralla!

3 kommenttia:

  1. Vettä oli pakko löräyttää suoraan ruukunpäälle, koska kärsivät jo melkoisen paljon kuivuudesta.

    VastaaPoista
  2. Huh, onneksi täällä etelässä ei ole vielä lunta tupruttanut...tosin 10min. sitten satoi kunnolla rakeita.
    Jännä tuo Rhomboideum, täytyy joskus tulevilla kausilla itsekin tuota kokeilla.

    Lajike-listaa odotellessa...

    -Lillen

    VastaaPoista
  3. Lajikelistahan näkyy jo aikaisemmissa kirjoituksissani ja linkkikin on siihen tuossa tänään kirjoittamassa tekstissä. Joo, tuo Rhombo on kyllä aika veikeä ja ansaitsee ilmanmuuta paikkansa tulevallekin kaudelle.

    VastaaPoista