lauantai 29. lokakuuta 2011

Koeidättely päättyy

Siemenet itää nopeaa vauhtia. Uskomatonta, mutta totta!
Elikkäs päivämäärä oli 26.10 keskiviikkona, kuten paria aikaisempi blogikirjoitukseni idätyksen kokeilusta sen kertoo. Laitoin siis itämään 4 siementä Jalapeño Herculesta, jotka olivat kypsytelty raakileesta sisällä tomaatin ja omenan seurassa, lisäksi nauttineet ennen sitä kylmistä syyskeleistä ulkona. Tänään päivämäärällä 29.10 on kaikki siemenet itäneet, mikä yllätti minut aivan suvereenisti. Ensimmäinen siemenistä ylhäältä vasemmalta iti eilen ja loput eilisen ja tämän päivän aikana. Keskimmäinen ylhäältä on juuri ja juuri aloittanut työntämään ituansa. Ainakin itse olen tulevaisuudessa luottavainen sen suhteen, että jos jotain kovasti haluamaa lajiketta saa raakana, tai itse joutuu pakon edessä raakileena poimimaan, yritän kypsytellä loppuun sisällä, että saisin edes pari itävää siementä. Toki tällöinkin koe idätys on ensin paikallaan. Nämä siemenet lentää biojätteisiin ja loput siemenistä pussiin, kunhan ovat kuivaneet. Siemenpussista vielä ehkä jollekin toiselle kasvattajalle kavatettavaksi.

4 kommenttia:

  1. Toi on varsin hyvä tietää, hienoa pioneeri työtä taas kerran! :)

    VastaaPoista
  2. Joo, aina kannattaa testaillakin välillä. Itsekin varsin luottavainen jatkossa, kun joutuu noita raakojakin keräämään ja käsittelemään. ;)

    VastaaPoista
  3. Varmaan riippuu tuo itävyys myös lajikkeestakin.
    Esim Peruvian white haba tarvitsee olla todella kypsä jotta yksikään siemen itää. Täytyy testata kun on pari yksilöä ruukuissa ja podit tuntuvat raaoilta.

    VastaaPoista
  4. Totta varmasti tuokin. Pitää itsekin testailla erilajikkeilla tuota vielä myöhemmin. Ainakin tämä toimi hyvin.

    VastaaPoista