torstai 12. toukokuuta 2016

Luonnonmukaista torjuntaa kirvoja vastaan!

Jo useampana vuotena olen törmännyt pihallani useisiin eri kirvoihin, sillä onhan pihamaallamme paljon kasvillisuutta, kuten monivuotisia kasveja, omenapuita, sekä paljon sekapuuta kuitenkin koivu voittoisesti. Parina vuotena olen oikeastaan käyttänyt hyönteistorjunnassa noita luonnon omia petoja, eli tässä tapauksessa harsokorennon toukkia. Viime vuonna jo havaitsin sen todella tehokkaaksi menetelmäksi, joten tänä vuonna en muuta ajatellutkaan. Voi ainakin sanoa, että on hyvä omatunto chilejä syödessään, ettei mitään kemikaaleja ole elimistöönsä nauttinut. Tähän saakka keväästä vesisuihkulla pidin kirvoja kurissa, mutta nyt kun kelit lämpenivät sen verran korkeiksi, niin voidaan puhua oikeasta kirva-invaasiosta, ei enää pelkkä vesi ollut enää tarpeeksi tehokasta niiden karkoittamiseksi.


Torjuntaa voi sanoa hieman kalliimmaksi kuin tavalliset hyönteiskarkoitteet, kuten Neudorff Sprutzit ja Neem-öljyt, Raid ja muut sellaiset. Tämän selvä etu on selkeästi se, että niitä myrkkyjäämiä ei tarvitse nauttia chileistään, eivätkä lehdet jää sottaisiksi ja tahraisiksi tahmeudesta, mikä taas edesauttaa muita tauteja ja homeita. Harsokorennon etu on myös, jos kasveissa on punkkeja ja ripsiäisiä, niin tuote tehoaa myös niihin. Haittapuolena voi sanoa, ettei tuote säily käyttökelpoisena pullossa kovinkaan pitkään, sillä toukat ovat henkimaailmassa mukana ainoastaan muutaman vuorokauden, ja sekin aika on säilytettävä tuote kylmässä, noin +10 asteessa (jääkaapissa vihanneslokerossa). Siispä uudelleen levitys on suoritettava parinpäivän aikana loppuun. Muuta huomioitavaa niiden käyttöön liittyen on, että toukat ainoastaan syövät kirvoja tehokkaasti, kun aikuiset korennot taas käyttävät ravinnokseen ainoastaan siitepölyä ja mettä. Voidaankin puhua täsmähoidosta muutamien viikkojen aikana tapahtuvasta elinkaaresta, sillä jopa yksi toukka voi syödä jopa 300-600 kirvaa suuhunsa. Kun pullossa tulee mukana noin 500 toukkaa, on kyseessä melkoinen armeija kirvoja vastaan.

Pahoittelen seuraavia kuvia, sillä ne saattavat herkimpiä käydä puistattamaan, mutta lähtökohta on monessakin paikkaa tämä.
Tuholaisia Guajillon kukalla.
Kuten myös chinense kukka maistuu hyvin.
Harsokorennon toukka on melkoinen peto, sillä ne alkavat välittömästi syödä kasvustolta, kun niitä on kasveille levitetty. Toukat levitetään kasveille, esim. lehtien päälle, tai jos mahdollista niin pahimpien pesäkkeiden välittömään läheisyyteen, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa. Kasvihuoneen lämpötilan seuranta on tässä vaiheessa tärkeää, sillä liian korkea lämpö heikentää toukkien tehoa, ja toisaaltaan lisää kirvojen kasvua. Kaikkein tehokkain elinympäristö on tarpeeksi viileä ja kostea ympäristö, joten lämpötila ei saisi nousta yli +25 °C mielellään. Myös kosteutta voidaan kasvihuoneessa lisätä suihkuttelemalla kasveja aika ajoin, sillä ensinnäkin kasvit tykkäävät siitä, niin myös pedotkin, kun taas kosteus on jo itsessään taistelua kirvoja vastaan.



Lähteenä julkaisuun on osittain käytetty verkkosivua Biotus.fi. Toivottavasti pian on taas näytettävänä parempia kuvia ötökkävapaista kasveista.

2 kommenttia:

  1. Harsokorennon toukkia käytettäesä pitää muistaa myös minimilämpötilan vaikutus. Se olisi hyvä pitää minimissään 19 asteessa ja varmasti yölämpötilakaan ei saisi hirveästi tippua. Olin yhteydessä viime vuonna Biotukseen, mutta en lopulta ottanut harsokorentoja, koska niiden vaikutus arveltiin olevan heikko tapauksessani juuri kylmän yön ja viileiden päivien takia.

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio Jukka, en muistanut siitä mainitakaan. Kiitos! Joo, heidän nettisivuillaan oli maininta +10 astetta minimilämpötilä ja maksimilämpötilaksi +34°C, missä selviytyvät vielä. Aamulla katsoin lämpötilaa kasvihuoneesta, niin oli vähän yli 10 astetta siellä ollut minimi yöllä.

    VastaaPoista