maanantai 12. syyskuuta 2011

Sadon säilöntää

Chilien säilömisessä on monia hyviä vaihtoehtoja, että talvellakin saadaan ruokaan lisättyä mieleistä poltetta. Kaikista säilyvin chili saadaan, kun se kuivataan, maku vaan mielestäni kärsii tässävaihtoehdossa. Tosin onpa lajikkeitakin, joissa kuivauksen jälkeen maku on paljon parempi, kuin tuoreessa, näistä voisi mainita Goat's Weedin, Bolivian Rainbown ja hyvän kaverin maistattaman Malawi Bird's Eyen, toki monia muitakin löytyy. Itse en ole harrastanut vielä pakastamista, joten voisi olla ihan testauksen paikkakin toisaalta. Tuppaa vaan nuo pakastimet olevan täynnä muutenkin syksyn seutuvilla, onhan kesältä poimittu talteen satoa, mistä on irti saatu, mm. marjoja, mehuja ja sieniä.
Criolla Sellaa siimakuivauksessa
Minä tykkään tehdä chileistä kaiken näköisiä soseita, joissa voi käyttää luovuuttaan rajattomasti. Hedelmät käyvät chilien kanssa todella hyvin, joista persikan ja ananaksen mainitsen varmoina. Omenan kanssa chinenseistä tehdyt hillot ovat myös erittäin hyviä joita mielellään laittaa, vaikka letun päälle taikka, myös jäätelön kera. Yksi omista lemppareistani on ehdottomasti Paholaisen hillo, sillä se käy melkein minkä vaan ruoan kanssa, sekä leivän päällysteenä. Laitankin ohjeen samalla omasta Paholaisen hillosta, kun kerran sellaisen on olen sorvannut toimivaksi.

                             PAHOLAISEN HILLO


- n.500 g tuoretta tomaattia
- n.500 g paprikaa (värillä ei niin väliä)
- Valkosipulia oman mielen mukaan
- Nippu tuoresipulia, toki käy muukin sipuli
- 0.5-1 tl mauste-, tai mustapippuria, taikka jotain muuta pippuria oman maun mukaan
- Tuoretta basilikaa reilusti
- 0.5-1 dl hunaja-omena-viinietikkaa, käy myös tavallinen etikka
- Chiliä oman toleranssin mukaan, vähintään 20 Habaneroa, taikka noin 10 Naga Morichia. Toki muutkin chinenset ja lajikkeet käy, eikun testaamaan vaan ja löytämään mieleistä.
- 1 tl Suolaa (vähäsuolainen)
- n. 1kg hillosokeria, tosin vähempikin riittää, ettei liikaa tönkisty.

Kiehauta vesi toisessa kattilassa, tai vedenkeittimessä silläaikaa, kun viillät tomaattien pintaan pari viiltoa. Laita tomaatit kuumaan veteen, kunnes nahka rupeaa itsestään irtomaan. Kuori, pilko ja laita kattilaan, huom. vettä ei laiteta laisinkaan, jossa hillo tehdään. Pilkotaan paprika, sipuli, valkosipuli, chili ja basilika sopivan kokoisiksi paloiksi ja laitetaan kattilaan. Kiehauta aineksia niin kauan, kunnes nesteet rupeaa irtoamaan ja käy pehmeämään. Voit soseuttajalla ajaa soseeksi hillon, taikka jättää paloiksi. Molempia olen testaillut ja todennut tuon sosemaisen jopa paremmaksi. Hillosokeri laitetaan kattilaan samanaikaisesti sekoittaen, Jatketaan keittämistä 10-15 minuuttia. Valmiin soseen voi laittaa kuumana, taikka hieman jäähtyneenä, pestyihin lasipurkkeihin, että umpioituu paremmin. 

Säilöntään voi laittaa myös 1 tl atamoniakin, mikä pidentää entisestään säilyvyyttä, tosin jo umpioituminen itsessään edesauttaa säilymistä. Maku on hyvä, sen takaan kyllä ja sen myös, että tulevat hupenemaan kovaa vauhtia, ennenkuin talvi lyö päälle. Kannattaa tehdä kunnon satsi talvenvaralle.
Paholaisen hilloa



Rocoto hillokkeita 
Sekalaista chiliä leivinuunin lämmöllä kuivattuna

3 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Juuri valmistui satsi hilloa, ja hyvää tuli!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä vaan! Hyvä kuulla, että maistuu muillekin, kuin vain minulle. :)

    VastaaPoista
  3. Paholaisen hillo, kuinka iso satsi tuolla ohjeella tulee?

    VastaaPoista