perjantai 19. lokakuuta 2012

Aji Fantasy, C.baccatum ja pohdintaa kasvatuslistasta -13


Kun juttua aloitin tekemään tästä Aji Fantasysta, niin täytyy myöntää, että täysin mysteeri tämä minulle oli. Paikallisista marketeista en ole tätä löytänyt, enkä ole kehdannut pyytää tilaamaankaan, sillä olihan sitä minulla itselläni kasvamassa. Pieniä porkkanoitakin pitää aina jättää myöhemmälle, ettei kaikkea kerralla tule testailtua. Tänään se päivä sitten vihdoin koitti, että pääsin irrottamaan ensimmäisen hedelmän kasvin oksistosta. Ja sehän näyttää tältä, kuten alla oleva kuva osoittaa.


Valitsin kasvista hedelmän, mikä ei ollut liian iso ja näytti silminnähden kypsältä. Yhtään en osaa hedelmästä sanoa, onko kyseessä täysin kypsä. Väri on pääosin tuollainen hailakan keltainen, mutta kuten kuvasta näkyy on siinä aavistus vielä vihreyttä jäljellä siemenkannakkeissa. Itse veikkaisin, että ei täysin kypsä vielä, mutta siemenistä päätellen voisi ehkä itääkin. Sehän tietysti selviäisi testaamalla, mutta olkoon nyt vielä testailematta, sillä onhan puskassa, vaikka kuinka monta hedelmää kypsymässä myöhemmäksi. 

Siispä itse mysteeriä ratkaisemaan. Veitsellä leikatessa hedelmä tuntui mukavan rapsakalta ja rouskahteli mukavasti korviin sitä aukaistessa. Ensimmäisen nokkatolho kohti hedelmää ja muutama syvä imaisu ja pyörittelemään päässä, mitä se tuo mieleen. Hedelmäisen tuoksun se antoikin ja mieleeni juolahti takaa Lemon Drop. Samaa tuoksua siinä oli selkeästi. Lieneekö sitä ollut sitten risteytyksessä käytettykin. Pala kerrallaan noita hedelmän puolikkaita, tai tässä tapauksessa kolmea palaa pistin poskeeni ja pureskelin niin hienoksi, kuin vain pystyin. Pitkään makusteltuani noita tulin tulokseen, että melko kiehtovasta hedelmästä on kyse. Maku oli hedelmäinen ja erittäin raikas, aivan kuin olisin palan sitrushedelmää puraissut samalla. Tämä on tietysti minun mielipiteeni ja toisen suussa se voi maistua ihan toiselta. Käsitys Lemon Dropin olemassaolosta vankistui entisestään ja melkein uskallan väittää, että tässä on sitä. Olipa tahi ei, mutta hyvä chili on kyseessä ja voi olla, että ansaitsee paikkansa tulevalla kaudella. Oiva salaatin jatke tai kalamauste, tosin noita voi popsia hyvin sellaisenaan, sillä tulisuutta tässä oli korkeintaan keskinkertaisesti. Polte myös kaikkosi melko nopeasti suusta, joten pitkään ei aloittelijankaan tarvitsisi tällaisen kanssa kärvistelemään. 

Pohdintaa kaudesta -13

Olen miettinyt jo vahvasti, mitä lajikkeita haluaisin kasvatella ensi kesänä. Tällä kertaa haluan hieman monipuolisempaa lajikkeistoa listalleni. Ei tämä allaoleva listakaan mikään lopullinen vielä ole, mutta kovasti suuntaa näyttävä. Mitään loppuraporttia en ala tästä eletystä kaudesta kirjoittelemaan, sillä niin vaihteleva se tuntui olevan. Lyhykäisyydessään se oli kuitenkin pettymys, vaikka satoa tulikin jonkin verran enemmän, kuin kesällä 2011. Useat ötökkä hyökkäykset pilasivat odotukset erityisesti villien suhteen, vaikka ne kukkimaan sainkin. Sato jäi vain poimimatta ja sehän riittää tuohon suoranaiseen v..utukseen. Mutta nyt sitä listaa ja nimiä kehiin.

C.annuum
- Gaucho
- Guajillo
- Jalapeño M
- Onza Rojo
- Pasilla Bajio
- Piment d’Espelette
- Serrano
- Serrano Monte d’Oro
Ehkä myös Serrano Purple

C.baccatum
- Aji Banana
- Aji Cristal
- Aji White Wax
- Trepadeira Werner



C.chinense
- 7 Pod/Barrackpore
- 7 Pod /Douglah Brown
- 7 Pod/ Yellow
- 7 Pod/ White
- Aji Panca
- Bonda ma Jacques
- Brown Large Habanero
- CGN 20802
- CGN 22856
- Ecuadorian Brown
- Eli Kochee
- Habanero
- Naga Morich
- Trinidad Scorpion
- Trinidad Scorpion Butch-T
- Trinidad Scorpion Moruga
- Trinidad Scorpion Orange
- Trinidad Scorpion Red
- Trinidad Scorpion Yellow

C.frutescens
- CAP 502
- CAP 505
- Lotah Bih

C.Pubescens
- CAP 1492
- PI 585273
- Rocoto Aji Largo
- Rocoto Brown
- Rocoto Manzano
- Rocoto Peru Cusco

villit/villihköt

C.baccatum
- CAP 214
- CAP 215
- CAP 306

C.galapagoense
- CGN 22208

C.eximium
- CAP 470
- CAP 500
- CAP 1491
- CGN 19198

C.cardenasii var.pendulum
- Ulupica Large

C.praetermissum
- CAP 498
- CAP 1144
- CGN 22795
- Goat Pepper

C.Tovarii
- CGN 22876

C.rhomboideum
Capsisum Rhomboideum

C.sp
- CGN 19198#2


Kuten aikaisemmin tekstissä kerroin, niin lajikeluettelo saattaa ja todennäköisesti muuttuukin. Osa uusia lajikkeita on kenties tulossa vielä ja ehkä haluaisin tuota Pube listaa saada paremmaksi. Siihen kaipaan mielellään teidän neuvoa, joten olkaa hyvät ja kertokaapa omia mielipiteitänne. Kohta alkaa idätykset juuri pubescensien osalta.

3 kommenttia:

  1. No hetihän tuolta listalta näyttäisi puuttuvan ainakin C.flexuosum. :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen lista, itse tietenkin jättäisin annuumeja vähemmälle ja lisäisin vaikka baccoja...Täytyy kysyä että eikös se ole "7 Pod Barrackpore"? Vai onko sinulla jokin uusi lajike nimeltä "baccarbore"? :). Villejäkin pitkä lista, olet ilmeisesti jättänyt kaikki chacoenset pois ensikaudelta.
    Onnea tulevalle kaudelle!

    VastaaPoista
  3. Juu, oikeassa olet tuon Barrackporen suhteen, tuli kirotusvihrepaholainen! 3:) Chacojen suhteen en tiedä vielä sanoa mitään, sillä tuolla olisi vieläkin pihalla hyvässä iskussa olevia kasveja. Niistä on ainakin tarkoitus siemenet marjoineen ottaa talteen vielä. :)

    VastaaPoista