maanantai 22. lokakuuta 2012

Chiliwikiä ja talven tuoksua


Pikku hiljaa se on kai todettava ja annettava periksi ajatukselle, että "kesä", jota ei koskaan tullutkaan on ohi! Hieman kieltämättä katkeransuolaista kalkkia pitää nuoleskella tuota kirjoitellesani tänne. Kun vuorotteluvapaalleni jäin, oli siltä odotettavissa paljon chilien ja muiden harrastuksien osalta. Kun kautta näin pintapuolisin kertailee taaksepäin, ei siitä paljoa jäänyt käteen. Villit, joilta paljon odotin, no ehkä jotain sain, mutta peruschilienkin osalta voi todeta, että kolmatta kautta ei voi näin huonosti antaa mennä. Kovasti miestä syö pari huonoa kautta ja olenkin foorumilla puhunut kovasti, että jostain luopuisin. Luopumisella puhun kovasti päiväkirjani suhteen, jolla ei kauheasti ole ollut annettavaa pitkään aikaan. Jotain uutta pitäisi kehitellä, enkä tiedä riittäkö innostus sen suhteen. Halu kirjoittaa on kuitenkin kova ja chilit on minun juttuni nyt ja toivottavasti pitkään eteenpäin. Kaikella on kuitenkin rajansa ja hintansa, sekä jostain on luovuttava, että kiinnostu säilyy niin lukijoilla, kuin itsellänikin. Ehkä tämä kirjoitus on turhaa, mutta tältä juuri nyt tuntuu. 


Päätykasvarillakin näyttää kylmältä. Kello on iltapäivän puolella, eikä lämpöasteita ole vielä näkynyt. Ulkona on yön aikana ollut -5 astetta pakkasella ja kasvihuoneessa samaan aikaan -3. Lämmitintä en ole enää pitänyt käynnissä kotvilleen, sillä peruslajikkeista olen sen tarpeellisen ottanut talteen. Ehkä nyt olisi aika testailla villien osalta lajikkeiden kylmänkestävyyttä. Melkein vuorokausi pakkasella ollaan oltu ja kylmäsietoa ainakin chacoënseilla ja eximiumeilla tuntuu olevan hyvinkin. 


CAP 501 näyttää suhteellisen hyvinvoivalta vielä, eikä nuupahtamista ole havaittavissa vielä. Lehdet eivät juurikaan olleet vahingoittuneet ja kuurassa muutenkaan, vaikka muista kasveista se erottui selkeästi. Marjat jatkavat kypsymistään ja testi jatkukoon muutaman päivän, kerran kylmyyttä on tiedossa.


Toinen sinnittelijöistä on tämä chacoista CAP 499. Kylmän jäljiltä, ehkä jos ei ihan kesän parhaimmillaan, mutta hyvissä voimissa kuitenkin. Chacoista, mm. on puhuttu USDA:n siemenpankissa kylmänsietokyvyiltään Suomen oloihin parhammilta, sekä toisena C.flexuosumista. Lähes samoihin yltäisivät näiden kanssa C.eximiumin edustajistakin, tai ainakin osa niistä. 


Eximiumeista tähän testiin pääsee tämä CAP 1491, tai onko varmuutta sen tarkasta lajimääritelmästä, kun puhutaan siitä C.sp:ä myös, mutta kylmänsietävänä tämä on kanssa ollut ilmeisen hyvä. Nyt otetaan siitä selvää oikeasti. CAP 500 eximium oli pihalla keväästä syksyyn myös, mutta satoa en siitä saanut ainuttakaan marjaa, saatikka olisi kukkinut. Virkeältä tämä vaikutti kuitenkin siihen saakka, kunnes päätin myrkyttää ja ottaa sen sisään uudelle kaudelle. En tarkoita nyt edellisellä, että olisi saanut siipeensä nytkään, mutta on sisätiloissa nauttimassa keinovaloa tallessa kaikelta kylmältä. Viikon verran ajattelin testailla näiden osalta tuota kylmänsietoa ja jos hengissä on, esim. tämä CAP 1491, niin pääsee sisälle myrkytyksen ja leikkauksen kautta katsomaan uutta kesää -13.


Ajatuksia Chiliwikistä


Chiliwikin ylläpitäjänä olen erittäin ylpeä siitä, mitä olemme parissa vuodessa saaneet kasaan tämän hienon tietokannan. Samalla erittäin ylpeä siitä, että olen saanut olla siinä mukana ja vaikuttaa suuresti sen olemassaoloon, päivittämällä samalla useimpia lajikkeita. Hiljattain on kilpailtu uudesta logosta ja vedetty tekstein foorumilla pienimuotoista nuottaakin asiasta, toteakseni se olleen aivan turhaa. Tilanne on nyt tämä ja kaikki sen sulattakoon. Tältä kesältä ei itseni osalta juurikaan annettavaa ole wikille, saatikka muistoja valokuvien muodossa lapsieni ja itseni suuren rakkauden pesäpallon suhteen, vaikka uusia lajikkeita olis ollut mahdollisuus täydentääkin. Tällä hetkellä vaikuttaa suuresti siltä, että olen menettänyt kesän chilikasvien, sekä lasteni ja itseni harrastuksen kuvat tietokoneeltani sen rikkouduttua. Toivottavasti joskus jonkun kuvatuksen sieltä saa pelastaneeksi. Harmittaa suuresti!!!

Itse kilpailusta voin sanoa, vaikka se oli monellekin tunteita herättävä. Kisa oli hieno ja kaikin puolin mahtavia ehdotuksia tuli esille. Onnea voin toivotella Jarokille tämänkin kautta hienosta uudesta logosta, vaikka hänelle asti tämä kirjoitus ei, ehkä kannakaan. Toivottavasti asia ei jää kenenkään mieltä, sen tiimoin mieltä painamaan, eikä tulevaisuuden kannalta jäisi minkäänlaisia kaunoja. Näimme vaan parhaimmaksi, että kaikille ehdotuksille ei riittänyt yksinkertaisesti potentiaalia jatkon suhteen ja käytimme yksinoikeutta ja päätäntävaltaa Zabin ja minä itseni mukaan lukien ja jätimme osan pois äänestyksistä. Summa summarum! Kuva on selvillä ja osittain valmiskin ja sehän kertakaikkisen hieno. Nyt on Jarokilla oikeus ja mahdollisuus viimeistellä logo parhaimmaksi mahdolliseksi versioksi, mikä piakkoin on varmaan valmiskin. Pientä hätäisyyttä ja oikeutta olemme kuitenkin jo ottaneet kuvan julkaisussa käsiimme, että olemme sen ottaneet keskeneräisenä Chiliwikille, sekä tuonne vihatulle/rakastetulle nuamakirjallekin. Nämäkin saa lopullisen versionsa logosta, kunhan se on täysin valmis.

Paljon on suunnitelmia jatkon suhteen wikille, joista en valitettavasti liikaa voi sanoa tässä vaiheessa. Paljastan kuitenkin sen verran, että laajennusta on tulossa puutarhan muiden hyötykasvien ja kukkien suuntaan, mutta se on ajan hetki, joka määräytyy x-ajankohtaan. Tietysti unohtamatta sitä tärkeintä, eli chiliä. Eikä muutenkaan siinä vielä ole kaikki, mutta nyt on pidettävä jo turpa kiinni, ettei kaikkia ideoita paljasta liian aikaisin. Jotain hienoa ja näkyvää se on kuitenkin, josta saamme kaikki olla ylpeitä, ellemme sitä ole jo olleet nytkin! :) Toivottavasti saamme hetken aikaa tälle meidän ideallemme työstääksemme sitä. Logoidean voittaneelle ilmoitamme aivan varmasti ensimmäisten joukossa siitä myös, mitä olemme saaneet aikaiseksi. Yhteistyö jatkukoon kaikkien chilihullujen kanssa, sekä meidän ylläpitäjien kesken. Päivitykset jatkukoot uusien lajikkeiden ja kasvien osalta Chiliwikillä, jo nyt suurissa mittapuissa olevaan tietokantaan ja kasvaen samalla vieläkin suurempiin mittoihinsa. Yhteistyöllä kaikki onnistuu ja saavutetaan se, mihin on kaikki edellytyksetkin. 



3 kommenttia:

  1. Luenhan minä tätä päivyriäsi ahkerasti.

    Tuota chiliwikin logoa voi kyllä käyttää ihan sellaisenaankin webbijulkaisuissa, voisinkin melkein lähetellä sen psd-tiedoston lähipäivinä. Lähinnä nyt hifistelen sellasen painatusvalmiin logon parissa.

    Mitä tietokoneeseesi tulee, kiintolevyltä kyllä voi erittäin helposti pelastaa datan talteen, joten pidä tallessa se, älä missään nimessä hävitä.

    VastaaPoista
  2. Wikillähän taitaa olla kaksivuotis-synttärit kohta edessä?
    Yli 300 tietopläjäystä parissa vuodessa ei ole pieni saavutus. Johan sitä innolla lainaillaan Hollannissa asti.

    VastaaPoista
  3. Kyllä vain ja tarkalleen 4.marraskuuta tulee 2-vuotta täyteen. Hatunnoston arvoinen suoritus kaikille tämän ylösnostamisesta. Harmittaa tuo Hollantilainen "tietopankki", kun meidän kuvia on törkeästi lainannut ilman minkäänlaisia viitteitä. Omia kuvia bongasin sieltä kanssa.

    Janille: Tee kuva rauhassa valmiiksi, toki lähettää voit tuon psd-tiedostonkin jo etukäteen. Tietokonetta ei ole tarkoitus hävittää, kun siellä on paljon tietoa, mm. pesäpallon suhteen myös, kun olen vetäjänä junnuille paikallisessa joukkueessa.

    VastaaPoista