torstai 18. lokakuuta 2012

PI 315027#1 C.chinense


Toipuminen eilisestä oli yllättävän hyvä ja uimahallissakin sai viettää suhteellisen normaalisti lilluen lasten kanssa, mutta pientä palperointia vatsassa tuntui. Etenkin alavatsa tuntui epämääräisen polttavalta illan mittaan. Pieniä Johnny Cashin lauluja piti aamusella laulella aamutoimien aikaan, mutta niistä on selvitty uuteen päivään pikku hiljaa.  Niin ja vielä saan uimahallissa käydä toistekin, kun mitään ylimääräistä ei ilmennyt. ;)

Tänään on uusi koitos ja uutena testinä pistetään yllä olevan kuvan chili. Täysi mysteeri ennestään tämäkin, joten selvää oli otettava tästäkin ja pistettävä makumieltymyksiä luettavaksi muillekin. Aloitetaan halkaisemalla hedelmä ja katsotaan, mitä se on syönyt sisäänsä. Tämän jälkeen otetaan tarpeellinen talteen mahdollisia jatkokasvatuksia varten. Poikkeuksen tein tämän kohdalla siksi, kun hedelmiä ei siunaantunut kovinkaan montaa. Yritin erittäin varovasti rapsutella siemenet pois, että tuhoaisin siemenvallia mahdollisimman vähän. Jäljelle jäi vaihtoehto, että chili suuhun ja makustelemaan oli ryhdyttävä. Aikani tätä mysteeriä pureskeltuani, heräsi ajatuksiini sanoja. Onpa erikoinen ja mielenkiintoisen makuinen. Tämä on jotain todella erikoista, enkä todellakaan tiennyt mitä se oli, mutta ensimmäinen maku, mikä tuli mieleen, että on se todella sitruunainen tai jopa limettimäinen. Mitkä olivat ne lajikkeet, joita oli käytetty tässä keskenään, sillä selkeesti tämä kahden eri chilin risteymä on? Hetken pyöri päässäni Yellow Pointed Habanero ja Aji Gusanito, mutta voi olla kaukaa haettu ja miksi tuollainen koodi olisi annettu. Googlettamalla etsin kovasti vastausta siihen ja löysin pelkän PI 315027 version ja muistuttaa kovasti siltä. Aji Gusanitoa epäilin tuon muodon vuoksi, mutta jotain baccatumia olisin veikannut mukaan. On tämä mysteeri kerta kaikkiaan, mutta melkoisen veikeä sellainen. Olipa mikä hyvänsä, mutta toimii takuulla kalamausteena sellaisenaan, sillä erittäin vahva oli sitruunainen tai se limetin maku. Tulisuudesta ei voi tarkkaa arviota tehdä, sillä eilisen jälkeen tämä maistui lähinnä miedolta tai korkeintaan keskituliselta. Liennytystä ei tarvittu maitotuotteiden suhteen ollenkaan. Ehkä pitäisi maistella uudelleen muutaman päivän päästä, että tulisuutta pystyisi vertaamaan mihinkään. No, mutta siemenet on tallessa ja ehkä jonain päivänä nekin näkevät uudelleen päivänvalon, kun on aika idätellä uudelleen ja uuden kauden lajikkeita pähkäillään. Kalamauste tämä on kuitenkin parhaimmillaan ja kun kalan ystävä olen, niin vahvasti menee harkintaa jatkoa ajatellen. Loppu hyvin ja kaikki hyvin. Hieno ja erittäin aromaattinen chili on kyseessä, olipa kyseessä, mikä hyvänsä. Suosittelen kalan ystäville ehdottomasti tätä lajiketta, sekä jotka tykkäävät sitrusnaisista aromeista. 

2 kommenttia:

  1. Vähän vanhaan postaukseen takerrun, mutta kuinka kauan tossa tuo kypsyminen oikein kestää? Omat on vaimean kellertäviä, vaikea sanoa, kun on auringossa jonkin verran tummuneita. Eivät mielestäni vaikuta kuitenkaan kypsiltä vielä. Selvästi kuitenkin eri värisiä ovat, kuin raakana.

    VastaaPoista
  2. Tuollaiseksi ne jäivät, kuten kuvassakin ovat. Kypsää ja itävää siementä noista poimin. :)

    VastaaPoista