maanantai 1. lokakuuta 2012

Alasajon suunnittelua kasvihuoneella


Korkeintaan puhutaan reilusta viikosta, kun tarkoitus on enää ulkokasvatusta jatkaa, sillä lämpötilat lupaavat pysyvästi kylmempää 10 päivän ennusteen loppupuoliskolla, eikä näin ollen ole mitään järkeä jatkaa. Chilejä siellä kasvihuoneesa on vielä kypsyttelemässä hyvä määrä ja pienellä yölämmöllä on saanut kovimmat yökylmät pidettyä loitolla. Valonmäärä vaan alkaa, myös olla melko riittämätön ulkosalla, eikä missään nimessä ole tarkoitus lisävalaistusta pihalle viritellä. Lamput ovat keväältä valmiina varastossa odottamassa uutta kautta, kun uudet kasvit pääsevät idätykseen, esim. Rocotojen voimalla marraskuun alulla. Toki pari kesän kasvia pääsee talvetukseen ja näistä yksi, mm. on Tovariin henkitoreissa oleva kasvi. Tämä huonokas pääsee jatkoon siksi, sillä tämä ei ole suinkaan jokamiehen oikeus, eikä siemeniä ole joka päivä tarjolla. Kunnon myrkytys ja hoosianna etu, sekä takaperin voi onnea tuoda. Ehkä! Ellei nämä auta, niin sitten isämeiti molemminpäin. Pari siementä onneksi tästä on tulossa ja sormet ja varpaat ristissä toivon, että saisin tilalle uutta itämään, mutta arvatkaa kahdesti olenko valmis siltikään tuosta entisestä luopumaan? En! 

Mitä tähän päivään ja tuohon ylläolevaan kuvaan tulee, niin itse olen kyseisen makua ja testausta odottanut koko kesän. En tiedä, onko muilla ollut samanlaisia kokemuksia chilin suhteen, mutta minusta nuo hedelmät ovat roikkuneet tuossa puskassa koko kesän, eikä kypsymistä ole tuon enempää tapahtunut. Onko todella kyseessä näin erittäin hitaasti kypsyvästä herkusta ja miten kauan tuota vielä täytyy odottaa??? Paikallisesta marketeistakaan en ole kyseistä löytänyt, joten mysteeri tämä kokonaisuudessaan vielä minulle on. 


Chaco Yellow on pääasiassa satonsa kypsytellyt, eikä montaa raakiletta kasvista näin ollen onneksi löydy. Hedelmä itsessään on keskitulinen ja maku hennosti hedelmäinen, mutta melko mauttomalta kuitenkin lopuilleen vaikuttaa. Siemeniä jatkoa varten löytyy paljon, joten kauniin kasvin vuoksi, voi palata kasvatusten pariin, ehkä myöhemminkin joku toinen kerta myös. Ei kuitenkaan ensi kesänä, sillä tilaa tehdään jälleen uusille lajikkeille.


Aji Banana on myös uusi tuttavuus, enkä maistiaisa ole vielä saanut. Pikku hiljaa alkaa kuitenki sato kypsyä ja niitä maistiaisia on, myös luvassa. Väri on kauniin oranssinkeltainen ja hedelmän koko iso, mutta muoto ei lähellekään sitä, mihin lajike viittaa. Herkuksi tätä olen kuullut kehuttavan, joten paljon jää tämän osalta odotuksien varaan. Kauniita ne ovat joka tapauksessa.


Kun hitaista kypsyttäjistä puhutaan, niin tässä on toden teolla yksi niistä. Mausta en voi tämänkään chilin kohdalla puhua mitään, sillä raakana en rupea näitä chilejä maistamaan. Vielä täytyy odottaa hetki! Kauniilta tuo violetti näyttää ja väri onkin ilmeisesti muodostunut auringon ultraviolettisäteilystä. Katsotaan, miten charmantti maku tässä on, kunhan lopullinen kypsyys on saavutettu.

Pari willitystä myös...


CAP 499, chaco on kypsytellut marjojaan jo valmiiksi poimittavaksi jonkun verran, mutta raakileitakin sieltä vielä löytyy.


Toinen chacoista on CO 1403, mikä on kasvatuksessa ollut pari vuotta. Kasvi on aivan täynnä marjoja, että menee pitkään niiden kypsyttyä, että kaikki on poimittu talteen. Kasvi on myös sen verran iso ja pieniä marjoja täynnä, että on hankala saada niitä yhteen kuvaan kerrallaan. Toisaalta, jos koko kasvin ottaa kuvaan, niin marjoja on turha melkein siitä sitten erottaa.


Aivan samaa voi sanoa, myös tästäkin. Vihreästä massasta on hankala marjat erottaa, ennen kuin ne ovat punaisia.

Pari muuta kuvatusta...

Kallionauhus Ligularia dentata
Kukkii myöhään kesästä elokuulta, aina syyskuunloppuun, jopa lämpimän syksyn myötä hyvän matkaa lokakuullekin. Kasvaa mielellään varjoisella puolella multarikkaassa maaperässä.

Mustilanhortensia, Hydrangea paniculata 'Mustila'

Eksootika, Solanum lycopersicum



Jos joku osaa näistä marjojen muodosta kertoa, että mistä villi baccatumista on kyse, niin minulle voi heittää vastausta myös! Marjoja on paljon, mutta lajike on täysi mysteeri.

2 kommenttia:

  1. Aji fantasya olen päässyt maistamaan. Lähi prismasta tuon kerran tapasin ja mukaan lähti rasia. Anna hedelmän kypsyä täysin kypsäksi, silloin maku parhaimmillaan. Tuossa rasiassa jonka ostin oli yksi täysin kypsä ja kaksi hieman raaempaa. Maku noissa on todella raikas, mehukas. Lajike on miedohko ja sopii loistavasti salaatteihin tai leivän päälle. Jos hedelmä on hitusenkin raaka, ei siinä ole poltetta yhtään. Maku on silti miellyttävän raikas ja tekee mieli popsia suuhunsa välipalana. Tämä tosin on minun mielipiteeni ja kokemukseni tuon lajikkeen kanssa. Ensi kesänä laitan reilusti noita kasvamaan. Siemeniä tuli noista hedelmistä mukavasti, arviolta parisensataa.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Vipalle vinkistä, pitääpä antaa kypsyä ihan rauhassa, ennen kuin käy maistelemaan. Tuntuu olevan aika samankaltainen, kuin Ubatuba Cambuci tuon kuvauksen perusteella. Toivottavasti vähän enemmän löytyy potkua. ;)

    VastaaPoista