keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Uutta elämää

Trinidad Scorpion Butch-T passiivisessa vesikasvatuksessa


Nyt on päästy Sushrajalla siihen vaiheeseen, että ensimmäinen sirkoilla oleva taimi on päässyt ensimmäiseen kasvualustaansa. Tämä onnellinen kantaa nimeään Trinidad Scorpion Butch-T, joka nyttemmin on myös tituleerattu uudeksi maailman tulisimmaksi chiliksi. Voin vain kuvitella, että saattaa polte hieman puraista, jopa kuningas Nagankin jälkeen. Pitäneekö tuo sitten oikeasti paikkaansa, niin senhän saan myöhemmin selvitettyä itsekin, jos kelit ja onni sen suo. Butch-T:n ruukku on passiivihydro, eli yksi variaatio vesikasvatuksesta. Käytössä siinä on Vulcaponicia ja merileväuutetta, kuten Chiliwikissä ja kädestä pitäen opastusta olen joskus saanutkin hyvältä ystävältä. Kyseessä on siis Bioponinen kasvatus, soveltaen tässä tapauksessa tietysti passiiviseen kasvatukseen. Lannoitteena käytössä ovat Yara Ferticare Hydro ja YaraLiva Calsinit, EC 0.7 arvolla.

Talvikasvatuksessa tapahtuu muutakin
CO 1403
C.chacoënse CO 1403 aloittaa ensimmäistä kertaa talvetukseen tultua kukintaansa. Näyttäisi hieman olevan siitepölyäkin heteissä, kun tarkasti katsoo. Hyvällä tuurilla mahdollisuus saada talvellakin joku marja aikaiseksi.
C.flexuosum
Silmäänpistävän hyvä ilmestys pitkilleen on tämä, kun flexuun on ilmestynyt nuppuja. Saas nähdä onnistuuko täällä pensseli-setä heiluttamaan ensimmäiset marjat kyseisestä kasvista.
PI 337524
Villi baccatum PI 337524 on kasvutavaltaan  melkoinen sekamelska, jota voisi kuvailla jopa kaaokseksi. Kuvasta tosin ei valitettavasti sitä kunnolla huomaa, kun ei tuon parempaa kuvakulmaa saanut tällä kertaa aikaiseksi. Talvikasvatuksessakin tämä williviikari jaksaa kukkia edelleen ja aina edelleen, sekä tehdä uutta marjaa toisensa perään. Satoa on poimittu ihan kohtuullisesti ja lisää olisi kypsää poimittavaksi, kunhan vain saisi otettua niskastansa kiinni. Makukaan ei mikään marjassa ole mikään ihan villeistä huonoin.

Tulevaa...
Varsinainen idätysboxi, eli mini kasvihuone on kaivettu naftaliinista, kesäteloiltaan, vai mitenkä sitä nyt sanotaan, mutta kuitenkin. Alkaa olla lähellä se aika, kun idättelyt jatkuu chilien parissa. Lautalle pääsee niitä lasten chinensejä, kuten kasvattaja kolleega tuppasi niitä tulisia kehaistakin. Lisäksi tietenkin aina epävarmat villit jatkaa listalla myös. Hieman myöhemmin kuvioon pääsevät baccatumit ja viimeiseksi tietenkin annuumit. Niitä ei onneksi montaa ollutkaan. Muutakin on mielessä ja yksi varteenotettavaa kokeilu voisi myös olla mainitsemisen arvoinen. Tovarii on nimittäin taas hieman lehtien karisuttelun jälkeen alkanut näyttää paremmalta ja lehtivihreää kasvanut mukavasti lisää, joten pistokas kokeiluja siitä on tehtävä piakkoin. Pakko on yrittää turvata tämänkin lajikkeen tulevaisuus näilläkin leveysasteilla. Kuvia ehkä muistakin kasveista ja lisää tarinaa seuravaan kertaa taas, kun on sen aika.

4 kommenttia:

  1. "Bioponinen kasvatus, soveltaen tässä tapauksessa tietysti passiiviseen kasvatukseen." Eli bioponinen passiivinen vesiviljely? Tämä on jotain jota olen suunnitellut itsekin kokeilevani tänä vuonna. En ole kuitenkaan tarkkaan selvittänyt onko se edes mahdollista, mutta ilmeisesti on? Menneellä kaudella kokeilin passiivihybroja, mutta hieman laihahkolla menestyksellä, kun en jaksanut vaihdella nesteitä vaan annoin lähinnä kuivua ennen kuin lisäsin lannoitevettä. Jos bioponinen soveltuu myös passiivikasvatukseen ratkeaisi tämä ongelma ja kotona olevien chilien kasteluongelmat pidemmilläkin reissuilla olisivat historiaa. Hapetusta en ole automatiikoilla tehnyt (normi hydro), mutta olen kokeillut mekaanista hapetusta pillillä. Vaikea sanoa oliko tästä mitään apua. Jos ruukun pohjalle kietoisi putken johon tekisi ihan pieniä reikiä voisi puhaltamalla ja puhkumalla antaa pientä lisähappea passiivikasvatukseen ja myös bioponisen viljelun bakteerikannat varmaan tykkäisivät lisähapesta.

    Mutta ilmoita miten testi (jos tämä on sellainen) etenee? Voisin seurailla kokemuksiasi kuukauden verran ja teen sitten päätöksen lähdenkö samanlaiseen kokeiluun itse.

    Jos ja kun itse kokeilen samaa, olisi mitä avuliainta että saisin tietoa siitä miten homma käytännössä toimii. Rispektii.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut Butch-T:stä. Maailman tulisinta chiliä Suomen susirajalla!

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia Kid Henry! Toivottavasti jaksasi lähteä kunnolla kasvamaan ja tuottamaan maistiaisiakin. ;)

    Niin tuosta passiivisesta kasvatuksesta vielä. Tuolla tavalla mulla oli jo viime kaudellakin kasvamassa passiivit, joten huonosta kasvusta saan syyttää noita luteita. Vulcaponicia vähän vesitilaan ja tiraus, ehkä ruokalusikallinen sitä merileväuutetta. Normaalisti lannoitetta pienellä annoksella ja lannoiteveden ph:t sinne 7 kieppeille. Periaatteessahan vedestä ei tarvitse ph:a muuttaa, ellei se ole sitten todella poikkeava. Passiivissahan ei olekaan ilmastusta kuten tiedätkin, joten se on vapaaehtoista käydä sinne puhaltelemaan ilmaa. Eihän siitä haittaakaan ole, tällöin se periaatteessa muuttuu bubbleriksi. Eipä sinne tosiaan liian paljon jaksa kerrallaan hönkiä happee, joten passiivisena se pysyy edelleenkin! :D

    VastaaPoista
  4. Itsellä oli männä kaudella myös passiiveja käytössä ja hyvin tuntui toimivan bioponisena. Ilmeisesti ne bakteerit ei ole turhan kranttuja elinoloistaan kuitenkaan. Lykkäsin myös turpeessa altakasteluruukuissa oleville vähän vulcaponicia vesitilaan ja merilevää perään, valtaosin niistäkin kasveista tuli ihan mukavasti satoa.

    VastaaPoista