maanantai 20. helmikuuta 2012

Kaffir-limetkin tykkää luonnonvalosta!

Jos alkaa ukolla olla kevättä rinnassa pikku hiljaa, niin alkaa myös selkeästi ikkunan kasveillakin. Kasvit ovat olleet talvehtimassa samassa kohtaa, missä kuvakin on otettu ja ovat viihtyneet siinä ihan hyvin, ilman mitään lisävaloja. Olisihan sitä voinut kasvua talvellakin olla, jos olisivat päässeet natikan valoon, mutta koska valot on pyhitetty noille chileille, niin jotkin kasvit saavat tyytyä luonnonvaloon. Nyt, kun valonmäärä on roimasti kasvanut ja aurinko paistaa kohtalaisen hyvin ikkunaan, on kasvua alkanut pikkuhiljaa tulemaan uuttakin.
Uutta lehteä on kasvamassa
Ei mikään nopea kasvaja ole vielä, mutta selkeästi on kasvukausi tälläkin alkamassa. Onneksi nykyään saa kaupasta ostettua valmiiksi kuivattuja lehtiä, joita pistää ruoan sekaan, eikä noita tarvitse käydä vielä riipimään. Mainittakoon kasvista vielä sen, että sietää todella paljon kuivuutta, varsinkin hämärään talvisaikaan. Kastelukausi rupeaa tiivistymään pikku hiljaa, kun lasin takaa tuleva valo on jo yllättävänkin lämmintä ja vielä kuumenemaan päin on menossa. Olisikohan millainen lannoitus näille paras mahdollinen? Itse olen samaa lannoitetta antanut, kuin chileillekin, paitsi talvella ihan pelkkää vettä. Tomaatin taimet on tarkoitus kanssa ikkunasta tulevalla valolla esikasvattaa, sekä muita ruokaa maustamaan tulevia yrttejä. Eiköhän ikkunalle jokunen chilikin vielä päädy.

Kasvatuslistaan tehty muutoksia, mutta piakkoin siihenkin on tulossa lisäystä.


4 kommenttia:

  1. Oon omalle yksilölleni antanut jo pari kertaa n.EC 1,0 lannoitetta, samaa kuin chileillekin.
    Jostain luin neuvon puristella limettimehua turpeeseen pH:n laskemiseksi. Tykkää kuulemma tosi happamasta maaperästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia vinkistä! Täytyypä testata ensihätään tuolla kaupan sitruunamehulla ruiskia. Pitää myös testata ihan ph-downia tuon kasteluvedessä jatkossa.

    VastaaPoista
  3. Kuivuudenkestosta tuli mieleen Quilquina, jota kasvattelin joskus 2004 tai 2005. Taisi olla n. 1,5 metrisenä kasvina yhden litran ruukussa kastelematta kesäkuun alusta syyskuun puolelle ja ruukku oli höyhenenkevyt. Muutama desi vettä niin lähti hirmuiseen kasvuun :D

    Pitäneepä etsiskellä josko jostain sais siemeniä, aiemmin kasvatellessa aromi oli niin eksoottinen ettei oikein tullut käyttöä keksittyä.

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kasvatilta. Onko tämä joku korianteri lajike? Ainakin Bolivian Coriander vaikuttaisi samanlaiselta.

    VastaaPoista