keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Makutestissä CAP 502 C.frutescens


Oli siis aika päästä uuden tuttavuuden kimppuun, sillä pensaasta löytyi pari kappaletta kypsiä hedelmiä. Odotukset kasvia kohtaan ovat olleet minulla erittäin suuret ja moninaiset. Hedelmän koko ei näytä kämmenellä kovinkaan isolta, eikä se sitä myöskään ole. Toki pensaasta löytyy isompiakin, kunhan vaan kypsyvät.


Halkaistuna samainen hedelmä ja ainakaan tämän pienen marjan sisältä ei kovin montaa siementä löytynyt. Ei enempää, kuin tuo kuvassa näkyvät kolme kappaletta. Kerran testailemaan ja maistelemaan ryhdyin, niin kerrottakoon, että halkaistua hedelmän, niin tuoksu oli erittäin lupaava ja suorastaan makuja herättävä. Melkoisen omalaatuinen ja hedelmäinen tuoksu siinä oli, kuitenkin aivan erilainen, kuin chinenseissä. Maku oli myös omalla tavallaan aika hyvä, vaikka yhtään makeutta siinä ei ollutkaan. Poltetta siinä oli frutemaisen kiukkuisesti ja eteni aina kielenkärjestä kantaan saakka, ollen melkoisen voimakas. Vaikka poltetta oli siis melkoisen mukavasti, niin aika nopeasti se myös rupesi laantumaan. Kymmenen minuutin jälkeen poltteesta suussa oli ainoastaan pieni häivä. Täytyy sanoa, että ehdottomasti menee jatkoon tulevalle kaudellekin -13, sillä onhan kyseessä erittäin harvinainen tapaus Suomen kasvattajien keskuudessa. Toki siemeniä voi jakeluun jokunen tulla, kunhan syksyllä on kaikki sato tästä kerätty.

Muita otoksia tältä päivältä


Näyttää siltä, että CAP 470 on melkoisen tehokas lisääntymään, sillä ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että ensimmäinen auennut kukka on juuri muuttumassa ja kasvamassa marjaksi. Toivottavasti se nyt siinä kestäisi ja kasvaisikin. Ainakin toistaiseksi näyttää melko positiiviselta.


Ja niin valitettavaa, kuin se on, niin eipä ole näyttänyt Kaffir-limetkaan säästyvän näiden viheliäisten punkkien hyökkäyksiltä. Epämuodostunutta kasvua siis kasvaa näissäkin kasveissa. Harmin paikka, kun siemeniä ei ole kyseisestä kasvista omistuksessa, joten täytyy miettiä, että hävitänkö kasvit pois kokonaan, vai rupeanko systemaattiseen torjuntaan näidenkin osalta. Että tämmöistä tänään täällä Sushrajalla. 

4 kommenttia:

  1. Sama probleema on tääläkinpäin, siis lähinnä muiden talvetettavien kuin chilien osalta. Viime vuonna oli posliinikukkia kasvarissa ja niihinkin begoniapunkit iskeytyivät ja muutamassa asuvat kai vieläkin. Kaffir lime sai saman kohtalon kuin sulla mutta on nyt pihalla ja kasvaa terveennäköisesti.
    Mutta se talvetus... Pitääkö kaikki huonekasvit orkideoita myöten tuhota jos haluaa puhtaan kauden 2013? Ei oikein raatsisi.

    VastaaPoista
  2. Niin, hyvä kysymys! Ulkokasvatuksella tuntuu olevan hyväpuoli se, että vioittuneet kasvit, kun kertaalleen käsittelin Jaakontaika seoksella, niin ne ovat sen jälkeen säästyneet uusilta purennoilta. Liekkö syynä se, että on luonnostaan siellä noita petohyönteisiä jotka käyttää ravinnokseen noita Begoniapunkkeja?

    VastaaPoista
  3. Ei siellä tosin montaa kasvia aivan taivasalla ole, kun kasvareihin ei kaikki vaan sopineet. Muutama villi siellä ulkosalla kuitenkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ulkorocotot syötiin totaalisesti kun tuntui että hyvin menee kun kukkiakin alkoi olla melko kivasti. Nyt ei oo kuin kuivuneet versojenkärjet.

      Poista