lauantai 1. lokakuuta 2011

Sadonkerjuuta ja säilöntää

Päivän teemana oli, kuten otsikkokin siihen viittaa, eli ensin korjattiin satoa talteen ja sitten koitellaan sitä säilöä hikipäissään. Ensin aamupäivällä korjasin kypsät ja lähes kypsät chili talteen. Jonkin verran jäi vielä kypsymään, mutta ei paljoa. Punaisessa astiassa on Aji Verdeä pelkästään ja muissa vähän sekalaista. Bonda ma Jacquesta, Nagaa ja muuta mukavaa.
Sekalaista seurakuntaa
Sittenpä piti keksiä, mitä hyvää näistä chileistä saisi tehneeksi, joten eiliset tomaatit oli mielessä, jotka voisi yhdistää Naga Morichin kanssa ja tehdä niistä hyvää Naga-tomaatti salsaa. Ohje melkein sama, kuin Savuhaba salsassa.

                    Naga-tomaatti salsa

- n.400 g Naga Morichia
- n. 2.5 kg Tuoretta tomaattia ja nahkat irroitettuna. Huom. Keitetyssä vedessä irtoaa hyvin.
- Basilikaa oman maun mukaan.
- 10 kynttä Valkosipulia
- 4 Sipulia isoa
- 4 Punasipulia
- Sitruunamehua löräys
- 2 dl Hunaja-omenaviini-etikkaa, jatkoksi tavallista vähän
- 1-2 tl Suolaa
- 1-2 tl Atamonia
Muita mausteita voi lisätä oman maun mukaan, itselleni välttää ihan pelkästään nuo. Kaikki ainekset keitellään sopivan pehmeiksi ja jauhetaan soseeksi, huom. mieluummin ulkona, ettei henkeä käy salpaamaan. Purkitetaan kuumiin lasipurkkeihin lämpimänä, jotta umpioituvat. Ja kaikkihan umpioituivat heti jäähtyessään.

                Samaa hiukan kuvituksin
n. 400 grammaa Nagaa

Osa tomaateista kuvassa ja odottavat kuorimista

Kaikki odottavat kiehumista

Melkein sopivaa jo soseutettavaksi

Valmista salsaa tulossa

Purkit jo valmiiksi umpioituneina

Sillä aikaa, kun kaikki tämä soserumba alkoi, niin ajattelin purkki pulan vuoksi tehdä hiukan kuivattuakin chiliä. Tälläkertaa kuivuriin lähtivät Aji Verdet, tai osa siitä sadosta. Osa odottaa vielä säilömistä, taikka sitten syömistä sellaisenaan, sillä hyväähän se on tuoreeltaankin. Kuivuri on ihan tuore tapaus, sillä aikaisemmin olen chilini kuivattanut ihan perinteisesti leivinuunin päällä, kun sitä on lämmitetty. Uusi tuttavuus siis mulle, joten opettelua vaatii kaikenlaiset aparaattorit.
Aji Verdeä kuivurissa 5 kerroksessa

                "Tärsky"

- 20 Trinidad Scorpion Morouga Blendiä
- n. 50 kpl:tta Naga Morichia, gramma määrää vaikea arvioida
- 800 g Persikkaa "tölkitetty"
- Sitruunamehua reilu trööttäys
- 2 Sipulia valmiiksi kuullotettuna
- 2 Valkosipulia samalla pannulla pehmitettyinä
- 1 tl Atamonia

Kaikki tämä jauhettiin soseeksi ulkona, ettei kenenkään tarvinnut yskiä lainkaan. Soseet lämmitettyihin purkkeihin. Umpioituminen ei välttämättä onnistu, kun ei sosetta ole lämmitetty lainkaan.

T.S.M.B kulhossa n. 20 kpl:tta

Nagat lisättynä

Kaikki yhtenä röppönä purkeissaan. Takuu tulista on!

Halkaistu Morouga, josta näkee, kuinka kapsaisiini tirskuu.
Hieman tuli kuvien kanssa leikittyä, mutta monesti kuvat kertovat enemmän, kuin 1000 sanaa. Itse ainakin tykkään aina kuvia katsella, joten antaa olla. Seuraavalla kerralla taas jotain lisää.

14 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Taitavat nuo T.S.M.B:t olla aika tulista tavaraa, jos ymmärsin Bluesmanin youtube videon oikein :D.

  VastaaPoista
 2. Kyllä vain, luonteeltaan ärhäkämpi ja tulisempi, kuin Naga, ainakin minun suustani. Nagan kanssa yhdistettynä äärimmäisen tulinen ja herkullinen paketti, joten suosittelen "lämpimästi".

  VastaaPoista
 3. Kiitokset suosittelusta. Taidanpa yrittää hankkia jostain kyseisiä siemeniä. Jos ei tulevalle kaudelle niin sitten seuraavalle.

  VastaaPoista
 4. Vaikuttaa sopivan ärhäkältä salsalta. Ei oo turhaan lantrattu litkuksi vaan on melko täyttä tavaraa. Voihan sitä sitten laimentaa jotkut sanovat.

  VastaaPoista
 5. Molemmat ovat aika ärhäkkiä, mutta mietoahan siitä ei pitänyt tullakaan, joten tuskin on lantraukselle tarvetta. Luulen, että tulee syödyksi. Jokos on bluesmanilla kiire siemenille?

  VastaaPoista
 6. Ei oo vielä hoppu. Aloittelen kylvöjä vasta joulukuussa.
  Eikös flexut idä? Mr.Frostilla itää.

  VastaaPoista
 7. Selvä juttu! Laittelen sulle kuitenkin tässä, pikkuhiljaa joku päivä. Ei ole flexut itäneet vielä ja ei ainakaan lämmöstä luulisi olevan kiinni, kun +30 lähes lämpö, missä ovat idätyksessä.

  VastaaPoista
 8. Nyt muuten itää täälläkin! Olisi pitänyt suosiolla laittaa ne itämään tuohon lämpimään paikkaan heti, sillä nyt ne iti 3 päivässä siitä, kun siirsin ne leivinuunin kuppeelle! Arvaa vaan, raaskinko enää niitä nakata menemään! :)

  VastaaPoista
 9. Onnitukset Flexun itävyydelle. Itellä vasta 1/3 itänyt ja kaverinhan se tarttis jos vaikka aikuiseksi selviää.

  Toi sun Naga ei muuten näytä Nagalta. Onko sama kasvi kuin Bluesmanilla. Nagan oloinen ja makuinen, vaan ei Naga Morich?

  VastaaPoista
 10. Samaa "Nagaa", kuin Bluesmanilla kyseessä. Tulista ja makuista tosiaan on mutta näköjään muistuttaa jotain baccatumiakin. Joo, kiitokset jätän ainoastaan yhden uuden flexun näiden kahden entisen jatkoksi, että pensselisetä pääsee viuhtomaan urakalla!

  VastaaPoista
 11. Mistäs sun flexut olikaan. Toinen Ulvilasta pistokkaana ja toinen?

  VastaaPoista
 12. Herpiililtä ovat molemmat lähtöisin. Toinen lähti turpeessa ihan leikkauspistosta kasvamaan ja toinen oli valmiiksi juuripistokas.

  VastaaPoista
 13. Ok. AJattelinkin että onko jossain päin suomea vielä yksi flexu mistä henkilö ei ole pitänyt mitään ääntä? Hieno homma että normaali leikkauspistokas on lähtenyt kasvuun.

  VastaaPoista
 14. Onneksi joskus edes onnistaa vähäsen. On aika harvinainen saada pistokkaita onnistumaan. Ehkäpä täälläkin yksi pensselisetä heiluu yhden pensselin kanssa parin flexun välillä ensikesänä, tai miksi ei sitten jo talvellakin.

  VastaaPoista