torstai 31. toukokuuta 2012

CAP 502 päässyt määrämittaansa


Kasvi tuntuu olevan ihan hyvässä vireessä, vaikka noita pilkkuja näkyykin joissain lehdissä. En osaa varmaksi sanoa, että johtuuko se ruiskutus käsittelystä vai sitten niistä ötököistä, mitä sieltä yritän koko ajan häätää. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että marjan kasvu on jäänyt siihen, mitä yllä oleva kuva osoittaa. Pieneksi marja jää ja on kokoluokkaa samaa, kuin Tepinissä, ehkä aavistuksen vielä pienempikin. Aavistuksen muistuttaa, kun katsoo marjan muotoa, että samoja piirteitä on Duke Pequinin kanssa, mutta kasvutapa on paljon matalampi ja hitaampi. 


Ilo on kuitenkin havaita, etteivät nuo marjat jää ensimmäiseen, vaan niitä tulee nyt kukasta kuin kukasta. Siemeniä näillä näkymin on siis tulossa reippaasti, että saadaan tämänkin kanta Suomessa nostettua arvoiseen asemaansa.


CAP 1487, Capsicum praetermissum on myös herännyt uuteen eloon, vaikka kasvihuoneeseen siirrosta ei ole aikaa, kuin vajaa viikko. Monesti syöty ja leikattu kasvi alkaa näyttää taas jälleen siltä, että mahdollisuuksia johonkin on. Ainakin kaikki uusi kasvu on selkeästi terveen näköistä.


Samaa voi sanoa tästä CAP 1491 kasvista, mikä oli melkoisen onneton raasu, kun viimeksi leikkasin ja aloittelin ruiskuttamaan sitä "myrkkyä". Isompaan ruukkuun on melkein heti ajan puitteissa tämäkin kasvi laitettava. Noh! Ainakin kohta on aikaa kasvejaan hoitaa ja tehdä melkein mitä vaan, kun kolme vuoroa on jäljellä ja sitten alkaa se kauan odotettu vuorotteluvapaa. Ehkä pari muuttujaa voi olla matkassa, mutta eiköhän tämä tästä vielä iloksi muutu! :)


Muutaman muun kuvan otin kanssa tuolta pihamaalta, kun satuin kameran kanssa siellä heilumaan. Kuva on siis Marjatuomipihlajasta ja yhdestä sen haarapätkästä. Kivasti siitä on kukkia tullut ja veikkaan, että noista joku kehittyy myös marjaksi. Ovat muuten erittäin herkullisia ja niistä voi tehdä, mitä haluaa, vaikka hilloa, viiniä, taikka syödä suoraan pensaasta. Mielikuvitus on vain rajana! Tämäkin kasvaa vuosien mittaan kohtalaisen kokoiseksi puuksi, jos vaan saa olla rauhassa ja kestää hengissä.


Fiilistely kuvaksi loppuun on hyvä laittaa Grenmanin kukinnoista. Tuoksu on mahtava, kun työntää nenukkia kukkaan. En ole tuota noin hyvin kukkivana nähnyt vielä tässä pihassa aikaisemmin. 




maanantai 28. toukokuuta 2012

Ensimmäinen Guatemala kypsyy


Kuten otsikkokin sen kertoo, niin ensimmäinen tämän kevään Tepin Guatemalan marja on kypsä vihdoin. Melkoisen hidas on tämä kypsyttelemään marjojaan, tosin niitä nyt vielä siinä ole, kuin pari. Kohta siitä saa pienen maistiaisen kuitenkin ja niitä siemeniä itselleni ja ehkä jollekin toiselle kasvattajalle. Kasvi on vielä ikkunalla ja odottaa ulospääsyä, jahka ukolla viimeisetkin työkiireet loppuu työrintamalla. 


Pari Lancen marjaakin tuli poimittua puskasta, kun katsoin, että alkavat muutamat jo hieman nahistuakin. Marjat auki ja kuivumaan ja ilma muuta siemenet talteen. Tuli tästä puheeksi tuolla chilifoorumillakin, että on erittäin sotkeva tuo väriaine tässä marjassa, joten kannattaa ensin kuivatella, ennen kuin siemeniä alkaa poistaa. 

Muutaman kuvan kävin tänään räpsimässä tuolta kasvihuoneestakin, kun ilokseni voin todeta pitkästä aikaa, että torjunta-aine tuntuu toimivan melkoisen hyvin. Ainut epätietoisuuden herättää kysymys, että joudunko tuota "Herpiilisidiä" käyttämään kauden loppuun saakka? Toivottavasti en! Eipä silti, että kyseessä olisi vahva myrkky, mutta olisihan se kiva päästä kasvattamaan noita kasveja kahden tuholaisvuoden jälkeen täysin puhtaita kasveja.

Ja sitten niitä kuvia muutama tähän, josta voi huomata sen, että pätkimisen ruiskuttelujen jälkeen on jälleen positiivista katseltavaa jopa noissakin plantuissa!


Nagassa silminnähden virkeämpää kasvua ja ennen kaikkea niitä nuppujakin on taas ruvennut ilmestymään, hjuva niin. ;)


Samoiten tämä toinen lastensarjan chinense alkaa näyttää paljon paljon paremmalta. Vielä on kesää jäljellä, joten vielä on toivoa siitä sadostakin. Täytyypä laittaa seuraavalla kertaa vähän jäykemmän lannoitteet veteen. Nyt mennään sellaisilla EC-luokkaa 2.0 - 2.3.


Aivan samaa voi sanoa kai tästäkin. Niin pitkään, kun ei uutta tuhoa näy ja kesää kokonainen jäljellä, niin toivoakin voi kutsua kylään.


Viime kesänäkin tätä kasvoi täällä, mutta muutamaa kukkaa enempää en siitä koskaan saanut. Ongelmat olivat aivan samat, kuin nyt. Nyt siinä on kuitenkin niitä nuppuja useampi, joista voisi muutaman hedelmänkin myöhemmin saada. Noh! Odotellaan ensin niitä kukkia.


Viimeiseksi tässä kuviin pääsee CAP 505, joka on kaiketi villi frutescens. Syöty ja pahasti vioittunut kasvi on tykännyt katkaisuhoidosta ja ruiskuttelusta kummasti. Kertokaapa viisaammat, että olenko noiden ruiskuttelujen orja koko kesän? Toki voisin niitä tuholaisiakin hommata tuonne ruokailemaan myös.





lauantai 26. toukokuuta 2012

Liha tirisee


Vaikka kuvassa on yksi villeistä baccoistani, oli tänään pääteemana tomaattien ruukuttaminen. Tämä kasvi on varastosta tuotu ulos päätykasvariin ekaa kertaa sitten viime kesän. Muutaman marjan se kerkesi kasvatella sisällä loistareiden allakin. Niin, itse pääteemaan! Tomaatteja oli sisällä vielä kasvamassa ennen tätä päivää 12 eri lajiketta. Hieman sai töitä tehdä, että sai eroteltua ne kaikki kasvit toisistaan eroon. Turvettakin meni aika runsaasti, vaikka melkein ei oota oli tarjolla paikallisessa multasormessa. Lähdin hakemaan turvetta yli 600 litraa, mutta piti tyytyä vähempään. Matkaan tarttui ainoastaan 4 x 85 litran säkkiä. Jotain niilläkin saa sentäs aikaiseksi, kun jemmassa oli yksi säkkileka 320 litranen turvetta. Huomenna jos ennättää, niin homma jatkuu chilien suhteen. 

Grillissä tuli ensimmäistä kertaa sitten viime kesän!

Toinen tämän päivän pääteemoista oli, että saa puut liiteriin ja grillikauden polkaistua käyntiin. Aamulla, ennen kuin ukko oli saanut silmänsä auki, oli emäntä täydessä työinnossaan mättämässä halkoa vajaan. Grillikatos on siis tyhjä nyt ja grillissä tultakin nähty tänä kesänä. Ainut huonopuoli tuossa ulkona syömisessä on se, että hirveä määrä siitospölyä lentää koko ajan ja saa aivastella tuon tuosta.

Liha tirisee! :P
Jospa sitä ukkokin halkoa vajaan mättäisi tässä taas! ;)

perjantai 25. toukokuuta 2012

Yksi unelmista elää!


Kuten otsikkokin sen jo tavallaan kertoo, niin yksi tämän kesän ehdottomista unelmista, taikka paremmin sanottuna kohokohdista näyttää tekevän marjaa. Unelmaksi sen tekee se, että kyseessä on erittäin harvinainen frutescens Suomessa ja olenpa sitä yrittänyt kohta pari vuotta jo idätelläkin. Kasvista voi sanoa, että kasvaa itsessään aika kauniin näköisesti, ikään kuin bonchimaisena puuna. Tästä täytyy olla jo tyytyväinen ja hiljaa ylpeä! Kaikki minkä kasvi kasvaa ja kasvattaa, niin on ekstraa. Hedelmän kokokin on täysi mysteeri vielä, joten vielä on paljon nähtävää ja koettavaa tämän kasvin kanssa tälle kesälle. Toinen mysteeri frute on itselleni ja monelle muullekin CAP 505, josta toivottavasti tulee kuvaa ja juttua jatkossa tänne blogilleni.

.

Kun tuli vaimon kanssa kuvailtua kukkasia, niin samalla halusin ottaa pari kuvaa omenapuista, tai lähinnä noista nupuista. Ei ole kertaakaan puun elinaikana ollut noin paljon kukannuppuja tässä Pekka omenassa, sekä alemmassa kuvassa olevassa Grenman omenassa. Jos siis hyvin käy, niin syksyllä herkutellaan noita omenoita ihan urakalla. Pekka on hieman valkokuulaan tapainen kuultava maltoinen omena, mutta pinnaltaan erittäin tummaksi kypsyvä. On erittäin herkullinen, mutta ei säily kovinkaan kauan hyvänä ja se onkin sitten sen ainut huono puoli.


Erittäin herkulliseksi voi myös sanoa tätä Grenmaniakin ja henkilökohtaisesti yksi parhaista, mitä olen koskaan maistanut yllä olevan Pekan ohella. Totta kai ilmeisesti, kun ne kasvavat omassa pihassa! :) 

Metsämansikatkin kasvaa pihassa



tiistai 22. toukokuuta 2012

Marja kasvaa


Ensimmäin pensasmustikka kasvattaa jo marjaansa. No ei, vaan tämä on mysteeri kasvista, joka tuli minulle chinensenä, mutta hieman kyllä epäillyttää, että onko aito. Marjasta ja lehtien koosta voisi kuitenkin päätellä, että kyseessä on villichili, taikka sitten puolivilli. Hieman ovat lehdet sen näköisiä, kuin olisivat saaneet osansa myös jossain vaiheessa punkkien maistelua. En kuitenkaan usko, että enää kauheasti siinä ötököitä on, sillä kasvua tapahtuu ja uudet lehdet ovat terveen näköisiä. Voihan se ulkonäkö pettääkin. Suihkuttelu jatkuu kuitenkin, se on varma asia!

Ulkona kelit ovat sitä luokkaa, että pian pääsee purkamaan kasvarista kaikki ylimääräiset lämmöneristeet pois. Yöpakkasia ei ole ollut pitkään aikaan, eikä niitä ole näillä näkymin tulossakaan. Sääennusteisiin tosin ei aina kannata luottaakaan liikaa, sillä on se vielä tämä kevät sen verran arvoituksellinen. Samoiten kaikki tomaatit ja yrtitkin pääsevät pääsevät pian nauttimaan kesänlämmöstä ja valosta.

Kukkapenkin väriloistoa 



Muutamia kukkia pihalla kasvaa tällä hetkellä jo, joten muutaman niistä voisi tähän laittaa näytillekin. Kukistakin lisää kuvia, kunhan kesä etenee siihen malliin, että kunnolla heräävät kukkimaan.

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Valonpisaroita


Viime päivityksestäni on päässyt lipsahtamaan aikamoinen tovi. On ollut kaikenlaista mielessä ja mielenpäällä, sekä kaikenlaiset järjestelyt ovat vieneet paljon aikaa ja energiaa. Nyt on taas pitkästä aikaa miehellä hetki puhaltaa henkeä molempiin suuntiin ja palata hieman normaalimpaan päivärytmiin. Kahden viikon päästä olisi tarkoitus aloittaa vuorotteluvapaa ja kaikki keskittyminen siihen ja sen alkamiseen olkoon nyt päällimmäinen asia. Chilejäni olen juuri ja juuri ennättänyt kastelemaan ja suihkuttelemaan sitä mielenkiintoista "Herpiilisidiä", josta tuntuu olevan kasveille apua kummasti. Kaikki mikä on kasvanut uutta kasveista, niin se on ollut terveen näköistä. Tuota suihkuttelua olen pitänyt yllä noin 3 päivän välein ja tuntuu olevan ihan sopiva. Koska mitään ihme sato kuvia ei vielä ole esittää kuvin, niin ainakin jonkinlaisia terveemmän näköisiä kasveja on laittaa sentäs esille.

Turbo Pube on aloittanut satoamisensa ja jonkun verran noita on ilmestynyt kasviin, kuten tuolla ylempänä olevassa Lemon Dropissakin. Toivottavasti kestävät paikoillaan.

Bondakin alkaa taas olla ihan siedettävän näköinen, lukuun ottamatta noita ihmeen pilkukkaita isoja lehtiä. Satoa siitä ei vielä ole tullut, mutta nuppuja tuntuu olevan kohtalaisen paljon tulossa. Viime kesänä sain samaisen lajin edustajasta turpeessa kasvatettuna, noin 30 podia. Jää nähtäväksi myöhempään kesään, mitä tämä hydrossa oleva antaa.



Ensimmäinen melkein kypsä hedelmä CGN 23258 tulisesta chinensestä. Kohta pääsee maistelemaan taas, että maistuuko samalta, kuin viime kesänäkin. Onneksi on lisää tulossa, ettei kaikki jää sentäs tuohon yhteen kuvassa olevaan marjaan.

Niin Naga, kuin Butch-T näyttää jo huomattavasti myös paremmilta. Uudet lehdet on pysynyt jo paikoillaan, eivätkä putoa kuin kuivat koivunlehdet syksyllä tehtyään tehtävänsä. Suihkuttelua on siis jatkettava edelleenkin, varmaan loppuun saakka, mutta onneksi tämä myrkky ei ole oikeasti myrkyllistä. Uskon erittäin hyvin sen, ettei kyseessä ole ollut Peltolude, mikä on näitä kasveja pari kautta nakerrellut, vaan Pegoniapunkki. Harmi, kun ei jo viimekaudella noita hoksannut etsiä lehdiltä ja tiennyt mitään vasta-aineitakaan sen koommin. 

Kyllä se vaan sittenkin teki minulle ihan ensimmäisen marjansa tämä praetermissumin edustaja. Luulin, että parisataa kukkaa menee aivan hukkaan siitä erittäin kauniista väriloistosta. Onneksi ei tarvinnut pettyä, vaan kaksi marjaa on sisäkasvina kasvavasta Cumari Polluxista vihdoin tulossa. Ulos odottaa tämäkin pääsevänsä kohta, kunhan saan kaiken kiireen purettua päästäni. 

Lopuksi on pakko laittaa kuva Gojista, kuinka se on herännyt kasvattamaan vihreitä lehdennuppuja. Hengissä se oli, kuten niin sen katsoin lumien lähdettyä olevankin. Yksi asia minut yllätti tämän kohdalla ja se oli se, että kasvi on todella hidas keväällä aloittamaan kasvunsa. Omenapuutkin ovat olleet aikaisemmin nupuilla, kuin tämä kyseinen kasvi. Pääasia, että on hengissä ja voi hyvin. Seuraavaksi jää jännitettävää, että antaako tänä vuonna vielä marjoja.


Kiireitä vielä jatkuu hetken siis, mutta kohta se helpottaa. Sitten on aikaa olla ja harrastaa kunnolla sitä, mikä on mukavaa. Valonpisaroita on siis nähtävissä kasveissa ja allekirjoittaneen ukon rauhassakin. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa eteenpäin. 

torstai 10. toukokuuta 2012

Kevään lämpöennätyksiä ja ötökkäongelmia


Kesän lämpöennätykset on rikki laitettu, että heilahtaa. Oli siis todella lämmin päivä, kun ulkosalla tarkeni puuhastella t-paitasillaan. Mittaria, kun erehdyin vilkaisemaan, niin lähes 21 astetta näytti lämpötila varjossa. Kasvihuoneessa kasveja ruukuttaessa tuli jopa hikikin, kun sisällä lämpöä 37 ja risat. Mini/maximi lämpöjä olen seuraillut muutamia päiviä kasvien ollessa kasvihuoneessa, eivätkä yölämmöt ole alle + 13 juuri menneet, vaikka yöpakkasia on jokunen ollut. Hyvä siellä on jo kasvien olla! Näyttääpä siltä, että kohta saa kuplamuovitkin nostaa ylös. Ehkä ei kuitenkaan vielä, sillä nollakelejäkin on lupaillut sunnuntain vastaiselle yölle. 

Kuten jokainen päiväkirjaani lukeva on huomannut, että olen taas ötököiden kanssa saanut tapella tälläkin kaudella. Elukka on niin pieni, etten sitä ole koskaan saanut silmiini, ennen kuin eilen makrolla kuvatessa chilinlehtiä satunnaisesti. Niin pieni se on, ettei siitä tahdo minunkaan kameralla saada mitään tolkkua. Alla kuitenkin siitä jonkinlainen otos. Vahvasti epäillyttää, että kyseessä on kuitenkin Pegoniapunkki (Polyphagotarsonemus Latus), eikä peltolude, jota viime kesänä jo muutaman kasvattajan kanssa spekuloitiin.


Vioitus:
§aiheuttavat epämuodostunutta kasvua ja  kitukasvuisuutta imemällä kasvinesteitä
§elävät ja aiheuttavat vioitusta varsinkin kehittyvissä kasvinosissa: nuorissa lehdissä, nupuissa ja kasvupisteissä. Begoniapunkki elää myös lehtien alapinnoilla.
§lehdet käpristyvät, laikkuuntuvat ja tulevat ruskeiksi
§ruskeita korkkiutuneita läikkiä voi muodostua lehtiruotiin, varteen ja hedelmiin
§vioittuneet lehtisilmut, kukkanuput ja kukat jäävät usein aukeamatta (kuivuvat)
§avautuneiden kukkien terälehdet laikullisia ja epämuodostuneita 


Muutama iljettävä kuva vahingoittuneista kasveista paikallaan, joista epämuodostumisa on havaittavissa.
Tänään muutamia kuvia tuli myös ottaneeksi, kun kasvihuonetta täyttelin muutamilla hydrokasveilla. Kaikista en kuitenkaan ottanut kuvia tällä kertaa, vaan hydrokasveista kuviin pääsi ehkä se kaikkein arvokkain chili.
Ei mikään kaunistus enää, jos koskaan on ollutkaan, mutta parhaimmillaan siinä oli kukannuppuja tulollaan monta kymmentä. Luulinkin jo jossain vaiheessa, että saan siitä kukat ja marjat kasvamaan ensimmäistä kertaa kasvin kasvuaikana. Kuten viimekaudella ja tälläkin kaudella se on tullut todettua, että ötökät ovat pilanneet monta kasvia, niin myös tämänkin ja monta olen joutunut viskaamaan tunkiollekin. Tätä en vain raaski millään heittää, sillä toivoa ja tunnetta kasvia kohtaan on niin paljon. Radikaalia leikkausta en myöskään uskaltaisi käydä tekemään, sillä uutta versoa kasvaa noiden epämuodostuneiden kasvustojen seassakin. Jaakontaika, mäntysuopa, rypsiöljy ja vesi yhdistelmää olen käyttänytkin jo pariin kertaan ja hyviä kokemuksia tuosta sekoitteesta on jo havaittavissa nopealla aikavälilläkin, kuten nämä allaolevat kuvatkin sen osoittavat.
Valitan tuon oikeanpuoleisessa kuvassaolevan tekstin väärin nimettyä lajiketta. Oikea on kuitenkin tuo Wild Brazil ja sama kasvi on siis kyseessä.

Muutama muukin otos tältä päivältä on paikallaan. Näissä muutamissa kasveissa ei silmin havaittavaa ötökkäongelmaa ole nähtävissä, eikä toivottavasti enää tulisikaan.

Kohtalaisen isoksi risukoksi on kasvanut tämäkin chaco, mutta ainoastaan muutamia marjoja se on koko ikänsä aikana antanut. 
Kevään uusiin chacoihin kuuluva kasvi aloitti uudelleen kukkimisen kasvihuoneeseen siirtämisen jälkeen. Tämäkin kasvi kärsi jonkinaikaa sitten ötököistä, mutta latvomisen jälkeen kasvu on ollut erittäin nopeaa ja terveen näköistä.

Mukavan näköinen CAP 498 C.praetermissum odottaa juurilleen lisää turvetta. Kasvi putosi siirtäessä ylösalaisin, muttei onneksi vioittunut siinä, vaan turpeet valuivat ainoastaan pitkin piennarta. Kivasti haaroittunut yksilö, muttei ainoatakaan nuppua ole tehnyt. Niitä siis odotellen! :)

Vaikka päivä oli kesäisen lämmin, niin hieman pitänee odotella tomaattien ulosvientiä. Yöt saattavat olla hieman liian kylmiä vielä niille. Uskoisin kuitenkin parin viikon sisällä tomaattien jo viimeistään ulos siirtyvän, ellei jopa aikaisemminkin.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kasvihuonekausi 2012 polkaistu käyntiin!

Sekaisia lajikkeita kasvarin oikealta seinustalta

Kovin näyttää kasvari tyhjältä ja kasvit pieniltä. Huonolla tuurilla taitaa kasvit pieniksi jäädäkin, sillä kuten moni jo tietääkin on taas joku ötökkä noita vaivaamassa. Ylläolevassa kuvassa ei vielä ole, kuin osa kasveista, sillä muutama hydrokasvi on toisella puolella kasvihuonetta. Osa kasveista on vielä sisälläkin ja varastossa. 

Kasvihuoneessa tuoksuu voimakkaasti viinan ja mäntysuovan sekainen mielyttävä haju. Minusta se ei lähde, vaan nyt pääsin ötököitä sumuttelemaan oikein systemaattisesti sillä Jaakontaika, mäntysuopa, rypsiöljy ja vesi yhdistelmällä. Pakko oli senkin takia kiirehtiä kasveja ulos, sillä ei oikein kehtaa tuollaista röppöä sisällä käyttää. 

Kasvihuonetta eristin kuplamuovilla ympäriinsä, myös tottakai ovenkin. Lisäksi kasvaria kiertää styroxit, jos niistäkin olisi hieman apua pitämään lämmön sisällä, tai paremminkin kylmän ulkona. Toistaiseksi sääennusteet lupaa melkoisen mukavia kelejä, eikä pakkasista ehkä niin kova vaara ole. Varasin kuitenkin huoneeseen kaikenvaralta termostaatilla toimivan lämmittimen, ettei lämmöt pääse laskemaan liian alas.

Muutamia kuviakin pääsin ottamaan noista kasveista ensimmäistä kertaa ulkovalossa ja irrallaan toisista, joten niitä oli helpompi kuvatakin. Tässäpä muutamia otoksia olisi nähtävissä.

Valitettavasti näillä näkymin ainut pubescenseihin kuuluva chili on kuvassa ja sen nyt soisin antavan edes jotain hedelmääkin. Muutama lisä kasvi olisi tulossa Tammisillan puutarhalta, ellei ne ole jo unohtuneet.

Joensuun chilipäältä minulle tullut, kuten tätä edellinenkin kasvi. Toistaiseksi on saanut kasvaa hyvin ja ilman minkäänlaisia ötököitä. Isompaan ruukkuun olisi tarkoitus piakkoin laittaa. Hydroon tuota on melkein turha enää tässä vaiheessa kautta laittaa.



Ylläolevissa kuvissa molemmat Capsicum chinensen edustajia. Toinen, eli vasemmassa kuvassa on bubblerissa oleva Bonda ma Jacques ja oikeassa altakasteluruukussa kasvava pieni marjainen ja mukavan tulinen CGN 23258. Bondasta odotan innolla hyvää satoa, mutta haaveeksi se taitaa tuon kokonsa puolesta jäädä. Ötököistä vapaat kasvit ovat molemmat ylläolevat.


Koko talven iloisesti kukkinut flexu on aina kaunista katseltavaa. Harmittaa vaan kyllä kovasti, kun on monta sataa kukkaa jo mennyt hukkaan, kun on pitänyt toista kasvia odottaa kauan pölytyskumppaniksi.

CAP 502 on myös saanut olla toistaiseksi aivan rauhasta miltään ötököiltä. Hidas kasvuinen on silti tämä frutescens ja mitä ilmeisimmin ei kovin isoksi jättiläiseksi tule kasvamaankaan. Kohta on näköjään kukkiakin aukeamassa lisää.


Lopuksi, muttei kuitenkaan vähäpätöisimmästä kasvista ole kyse tässäkään kuvassa. Satoa on tullut reippaasti pitkin kevättä ja kuten kuvasta näkee on niitä marjoja pienessä alassakin melkoisen paljon. Kasvi on vielä sisällä ja odottaa ulospääsyä kovasti. 

Kasveja on heitetty jo useampi pois ja varmasti lisää tulee viskattuakin, kun vaan aikaa operaatiolle taas riittää. Harmittaa todella kovasti, sillä kaikista ei välttämättä enää siemeniä ole juurikaan jäljellä, jos ollenkaan. Alkaa siis armoton siementen metsästys kauden päätteeksi. Näillä näkymin päätykasvari on käytettävissä tomaateille, kun ei ole tarpeeksi chilejä mitä laittaa. Ehkäpä sitä jostain vielä muutaman kasvin saisi hankkineeksi!