Sinänsä lahnan savustaminen ei ole sen kummempaa, kuin muidenkaan kalojen savustaminen. Hieman erikoisemmaksi sen tekee tämä ajankohta ja sen saatavuus. Voisinpa sanoa, että meidän kaupoissa nämä kalat ovat melkoisen harvinaisia näkyjä. Tällä kertaa onnisti, sillä kalan hintakaan ei ollut liian paha, noin 6 €/kg. Kalalla painoa kaupan vaa'alla mitattuna parisataa grammaa päälle kaksi kiloa, joten aivan pienestäkään lahnan litukasta ei ole kyse, kuten ukillani oli tapana sanoa.
Itse tykkään savustaa vähänkin isommat kalat, kuten yllä oleva kuva osoittaa. Yksi poikittaisviilto ja pari pysty suuntaisesti. Suolana käytän karkeaa merisuolaa. Kalan vatsa oli valmiiksi leikattu auki, kun suolet luonnollisesti oli otettu pois, mutta lahna suolautuisi paremmin selkälihoista, kun aukaisisi selkäpuolen ja suolaisi sieltä. No, toimii tämä näinkin, kun antaa suolan vaikuttaa ensin, ennen kuin savustaa. Sivelin hiukan suolaa kalan pinnalle myös, joten kala suolautuu noiden viiltojenkin kautta.
Kalan suolauduttua aikansa, on aika viritellä savustuspönttöä käyttövalmiiksi. Tällä kertaa olisi voinut kyllä hoitaa sen puolen etukäteenkin, sillä hieman asettaa -15 °C keli pieniä hidasteita. Jostain syystä tulen saaminen tuotti ongelmia, lieneekö ollut kosteus, mikä on jäätynyt ja sitten lämmössä alkoi sulaa! No niin tai näin, mutta lopulta tulet sinne sain ja savustus pääsi alkamaan.
Pari kuvaa savustuksen yhteydessä talvesta!
Sattui olemaan kaunis päivä. Aurinko paistoi, ei ehkä kovin korkealta, mutta paistoi kuitenkin. Kuva on grillikatokselta, missä savustuspönttökin sijaitsee. Hieman savuverho leijailee nätisti kuvassa.
Luonnon jätkänkynttilä jaksaa palaa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti