keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Etikkainen säilykechili


Jonkin asteisesta myytinmurtamisesta voidaan puhua, kun minä lähden itse etikalla säilömään satoani. Toki ei tämä ensimmäinen kerta ole, kun etikkaa käytän, sillä olen muita vihanneksia ja salsoja tehnyt, joihin tätä etikkaa on pitänyt käyttää. En vain jotenkaan ole mikään ylin ystävä tälle mausteelle. Sopivalla suhteella käytettynä kuitenkin herkullista tavaraa tähän tarkoitukseen. Täytyihän sitä myös maistaa, ennen kuin liemen purkkeihin kaadoin ja hyväähän se oli ja kun maku tarttuu chileihin, sekä sipuleihin, niin lopullisen tuomion voi sitten vasta kertoa.

Etikkainen säilykechili

Paljon chiliä
7 sipulia
3 kokonaista valkosipulia
5 laakerinlehteä (yksi kuhunkin purkkiin)
n.8-10 maustepippuria kokonaisina (kuhunkin purkkiin)
Sinapinsiemeniä arviolta ja maun mukaan
Vettä reilu kaksi litraa
5-7 dl Väkiviinaetikkaa
n. 2 dl Hunaja-omena-viinietikkaa
Suolaa muutama teelusikallinen
1 dl sokeria koko nestemäärään

Jokaista on varmaan turha lähteä neuvomaan, että pitää olla puhtaat purkit, ennen kuin homman aloittaa. Kerronpa sen silti! Liotin chilit tiskialtaassa, sillä en halunnut kirvojen ja muiden ötököiden paskaa säilöä. Kannat nappasin myös chileistä pois, sekä jokaiseen tein pitkittäis viillon. Huom! Ei pakollista. Valkosipulissa olikin sitten urakkaa reilummin, kun noita kuoria poisti kolmesta kokonaisesta tertusta. Kynsien tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta ihan sopivasti kuitenkin. Leikkasin valkosipulit kahtia ja sipulit neljään osaan. Säilykkeitä tuli kahta erilaista, joista toinen on Early Jalapeño ja toinen Aji Rojo ja jotain toista mysteeri baccatumia. Baccatumit luonnollisesti samoihin purkkeihin keskenään. Kun chilit ja sipulit ja muut mausteet on sullottu purkkeihinsa, kaadetaan kiehuvan kuumaa etikkavettä purkkeihin piripintaan saakka. Liemeen laitoin sokerit ja suolan keittämisen yhteydessä. Kannet laitoin patakintaiden kanssa paikoilleen, etteivät näpit palaneet. Lopuksi ravistelin vielä purkkeja, että sinapinsiemenet ja pippurit, sekä muut tuotteet menisivät hieman sekaisin.

Jokainen tekee tietysti säilykkeensä eri suhteilla ja sekoituksilla, mutta tämä on yksi vaihtoehto ja kenties jollekulle toisellekin sopiva. Vastuuta en ota, jos ei ketä miellytä ja haukkua saa kernaasti, jos samalla ohjeella säilykettä vääntää.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella herkulliselta, vaikka etikkaa on paljon enemmän kuin omaan makuun sopii...

    Toimiiko tuo laakerinlehti-maustepippuri-kombinaatio chilinkin kanssa o: Ensilukemlta vähän vieroksun ideaa mutta en tietenkään voi teilata kun en ole maistanut! (:

    VastaaPoista
  2. Etikkasta oli ohje tuossa pullon kyljessä, että 5 dl ja litra vettä. Tuossa on kaikkiaan se 7 dl etikkaa ja lähemmäs 2.5 litraa vettä. Laitoin tuon 5-7 dl, jos joku tykkää etikkaisemmasta. En minäkään ole etikasta kauheasti tykännyt, mutta pakko oli maistaa sen liemen vahvuus, ennen tölkittämistä ja ihan kohtalaisen hyvältä maistui siinä vaiheessa.

    Tuo laakerinlehti kysymys on hyvä, mutta aikaisempaa kokemusta ei ole chilin kohdalla näistä etikkaliemistä, kuten tekstistä sen löytääkin. Pilotti kokeilu siis ja kunhan maustuvat nuo liemessä, niin sitten on viisaampi kertomaan, miten sopii. :)

    VastaaPoista