maanantai 3. syyskuuta 2012

Siementen valintaa ja pähkäilyä


Pienimuotoista pähkäilyä on jo tullut harkittua tulevaa kautta ajatellen, vaikka entinenkään ei vielä ole päässyt aivan päätökseensä. Uusia siemeniä on tullut jokunen hommattua ja lisää pitäisi jossain vaiheessa pähkäillä. Tulisuutta hyvin pitkälle hakusessa kuitenkin ensi vuonna myös. Ehkä lajikirjoa voisi leventää, eikä keskittyä yhteen ryhmään. Tämä tarkoittaa, ettei chinensen ryhmä ole ehkä niin runsas, vaan annuumeita ja baccoja saattaa muutama olla enemmän. Villit tulevat näyttämään suurta osaa aina listoilla, mutta niiden suhteen pähkäily on täysin auki. Jokunen siinä listalla kuitenkin jo löytyy, kuten kuvastakin muutaman voi bongata.


Aikaisemmassa päivityksessäni olikin puhetta tästä koe idättelystä, jonka laitoin CAP 502 osalta käyntiin. Olen tullut nyt siinä päätökseen ja todennut, että itävyyttä näissä siemenissä on melkoisen hyvin. Laitoin siis 6 siementä itämään, joista 5 on itänyt. Yksi siemenistä näyttää siltä, ettei ole itämiskykyinen.


Ja, kun kerran on päästy aiheeseen idättelyistä, niin onpa pakko laittaa kuvaa yhdestä siemenestä. Ei siinä, ehkä sen kummempaa, kuin yksi itänyt siemen, mutta erikoisemmaksi tässä tekee sen, että taannoin keväällä laitoin itämään erilaisia lajikkeita. Kevät-talvella 4 helmikuuta idätykseen laitetuista siemenistä on näyttänyt häntänsä CAP 215 C.baccatum var.baccatum ja on villi lajike. Varmaan voi sanoa, että on paikkansa ansainnut kasvatuksessa, sillä ei oikein raaski heittää menemäänkään 7 kuukauden idättelyjen jälkeen. Voi myös samalla sanoa, että ei aina ole hätäisen miehen hommaa nämä idätyksetkään! :) 

Satokuvia ja kasvejaHieman alkaa Douglah näyttää aikansa eläneeltä, mutta takuu tulta on luvassa, kunhan maltaa nuo loputkin hedelmät vaan kypsyä.Pari chilikuvatusta isän kasvitieteellisestä kasvihuoneesta. Ilman ötököitä chilit kasvaa hyvin ja runsaasti. Kasvualustana on käytössä turvemulta ja se punainen jauhemainen lannoite.

Herkullisia ja mietoja suupaloja!
Näistä sekalaisista chileistä on tarkoitus tehdä etikassa säilöttyä viipaletta. Sekaan tietysti sipulia ja valkosipulia ja muita mausteita. Näistä reseptiä ja lisää myöhemmin, kun on säilötty.


Huonon satokauden takia on tullut sorruttua ja ostettua kaksi pulloa chilikastiketta. Yleensä olen inhonnut valmiiden kastikkeiden makua, koska ovat olleet liian etikkaisia ja teennäisiä. Näistä en tosin vielä osaa sanoa mitään, kun en ole vielä testannut. 


Ensimmäinen orkidea ostos oli tällainen limetinvihreä tapaus. En ole aikaisemmin vastaavaa livenä nähnyt, joten emännän kanssa päätimme yhteistuumin sellaisen ostaa. Kaunishan se on, kuin kukka pienenä.

Lisää pähkäilyä ja pohdintaa tulevasta myöhemmin, sekä tuosta chilinsäilönnästä myös.

2 kommenttia:

  1. Hyvissä ajoin olet lähtenyt uuden kauden suunnitteluun.
    Sinullakin näkyy olevan tuo paljon sekaannusta aiheuttanut Bunte Mischung. Se on siis vain myyjän satunnaiskokoelma, "Värikäs sekoitus" yllätyssiemeniä, joista taidettiin mainita, että suuri osa on chinensejä. Jotkut ovat yrittäneet kasvattaa tuolla nimellä ja selvittää sitten lajiketta. Se on vähän vaikeaa, kun joka siemenestä voi tulla erilainen chili.

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on vaan sellaista alustavaa pähkäilyä, ei mitään idättelyä. Pitää yrittää noita lajikkeita haalia kasaan, mitä on tarkoitus sitten kasvatella. Eilen tein itseasiassa googlettamalla salapoliisin työtä ja tulin itsekin siihen tulokseen, että taitaa olla hieman vastaavanlainen chilimix, kuin fassella, mutta villit puuttuu seasta. En tuollaisia lähde millään kasvattamaan, sillä lajike pitäisi olla tiedossa mielellään.

    VastaaPoista