maanantai 17. syyskuuta 2012

Mulato Isleño, herkku Meksikosta!


Tämä kauniin ruskea, lähes suklaisen värinen chili tulee Meksikosta. Kuten kuvasta ja otsikosta voi nähdä, että kyseessä on Mulato Isleño ja kuuluu capsicum annuumeihin. Hedelmät muistuttavat paljon Brown Large Habaneroa, mutta ovat paljon suurempia, kuin ne ja lisäksi paljon miedompia. Polte chilissä on mukava ja huomattava, mutta mieto sellainen ja sopiikin erittäin hyvin salaatteihin ja grillattavaksi, esim. juustotäytteellä tai täytettynä jauhelihalla ja muilla mausteilla. Tällöin itse ainakin lisäisin hieman Naga jauhetta sekaan, että lisää poltetta saisi irti. Suosittelen eritoten aloittelevalle maistajalle chiliä juuri poltteen vuoksi, mutta suurena miinuksena voi sanoa, kuten tyypillistä annuumeille monesti on, että erittäin hitaasti kypsyvästä lajikkeesta on kyse. Odottavan aika on monesti pitkä!


Viimeistään nyt alkaa makuhermot kutkuttaa, kun katsoo halkaistuja hedelmiä ja niiden suorastaan herkullisia värejä. Siemenetkin ovat, kuin pienestä kurpitsasta tai isosta vihannespaprikasta. Samoin kokoa voisi verrata villinchilin marjaan, kun ovat lähestulkoon saman kokoisia. Hedelmän koko on Poblanon luokkaa ja poltteeltaankin samaa luokkaa. Maku on mielestäni kuitenkin paljon parempi, eikä yhtä kitkerä. Mielipiteitähän on tietysti yhtä monta, kuin on maistajiakin. Harkinnassa tulevaa kautta ajatellen, mutta varmaan isommaksi pitää kasvi saada esikasvatettua, ennen ulosvientiä.

Muita chilin kuvatuksia kasvihuoneen perukoilta!


Hedelmä kasvaa ja pari uutta hedelmää on tulollaan, joten saa nähdä millaiseksi väri tässä muuttuu. Paljon riippuu hedelmän väristä, pääseekö kyseinen kasvi jatkoon tulevalle kaudelle.


CAP 501 kypsyttelee marjojaan kasvihuoneen suojassa myös, eikä marjat enää mystisesti katoa, kuten ulkosalla niin kävi. Ei harakat enää marjoja syö!


Uusi tuttavuus tämäkin ja kohtapuoleen pääsee maistelemaan, miltä maistuu tuollaisen numerohirviön lajike. Makutestistä pientä raporttia tännekin, kunhan on ajankohtaista. Kyseessä lienee jokin risteymä?


Exilestä on tulossa melkoisen mukava sato ja paljon siemeniä. Kasvi on kasvamassa toista kauttaan ja näin ollen voi sanoa, että on satoisampi reippaasti toisena vuotenaan.


Mata Fradessa alkaa olla kypsää marjaa todella runsaasti. Hankala on kasvia kuvata tuolla kasvihuoneessa, että pääsisi koko kasvi kuvaan. Kasvista on näkyvissä vain alaoksisto. Makutestiä, myös tästäkin piakkoin.


Muutama kypsä Aji Cristal ja paljon raakileita. Herkkua suoraan suuhun ja leivänpäälle. Cristal tulee olemaan vakiokasvi jokavuotisella kasvatuslistalla ehdottomasti.


Pari Lemon Dropia nätisti kypsyneenä yhdessä nipussa. Maku suoraan ei mikään kauhean houkuttava, mutta leivontaan ja omena-chilisitruunahillossa äärimmäistä herkkua. Kuivattuna on myös erittäin herkullista maustetta kalan ja muun sitruunaisen maun kaipaamassa ruoassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti