maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ensiapua oksalle

Taittunut ja hieman vioittunut oksa
Kun talossa elää lapsia tai eläimiä, voi joskus kasvien kasvattajalla olla edessä samankaltaisia ongelmia.  Eläimiä ei tässä talossa ole, eikä myöskään koskaan tule, sillä niin allergisoitunut tämä allekirjoittanut on. No, mutta asiasta chiliruukkuun! Niin, tarkasteltuani tarkemmin tuota hieman yht'äkkisesti lurpahtanutta kasvia, oli siellä samanlaisia oksia kolme yhteensä. Yhden päätin katkaista kokonaan, sillä se oli kuitenkin niin lyhyt oksanpätkä, ettei se haitannut mitään. Toisen sain kätevästi tuettua toiseen oksaan. Tämä, mikä kuvassakin on, päätin sen lastoittaa. Kyseisen kasvin ja oksan kohtaloksi koituivat kirkas auringonpaiste ja hiton pleikkaria pelaavat lapset. Verhoillahan pitää valoa yrittää peittää, ettei häikäise pelaajan silmään.  


Lastoituksessa käytin apuna puista varrastikkua ja vihreätä villalankaa. Tarjollahan olisi ollut toki mitä räikeämpiäkin lanka vaihtoehtoja, mutta päätin kuitenkin, että langan väri on oltava vihreä. Jokainen kai ymmärtää miksi! Lastahan luonnollisesti laitetaan taittuneen oksan alle, hieman tosin tuo kuvakulma hämää, mutta oikein se siinä on. Villalankaa lähdin kierrättämään alhaalta ylös, eikä lankaa liian tiukalle kannata laittaa, että oksa kasvaessaan pääsee elämään. Minusta villalanka on vaihtoehtona myös kätevämpi, sillä myöhemmin tuon saa purettua langat katkomalla. Teippaamisessakin on toki hyvät puolensa, mutta pois ottaminen saattaa vioittaa kasvia enemmän, kuin se alkuperäinen syy miksi sitä on tarvittu.



Lopuksi varoittava esimerkki siitä, kuinka käy kasvin lehdille, kun se palaa ollessaan kiinni loisteputkessa. Monikaan ei välttämättä usko, että lämpö nousee liian suureksi, vaan näin se kuitenkin on. Tämänhän uskoisin jokaisen chiliä kasvattavan kuitenkin tietävän. Kasvi ei onneksi noin pieneen kuole, vaan on enemmänkin kosmeettinen haitta. Toki lehdet voi poistaa, jos ne ovat todella pahasti palaneet, mutta itse en käynyt sen kummemmin repaloimaan tuota yllä olevaa kasvia, sillä ei näyttänyt kauheasti siitä itseensä ottaneen. Latvan kyllä joutuu pahimmassa tapauksessa poistamaan kokonaankin, jos pääsee liian pahasti palamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti