sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Yrttien idättelyä


Näiden idätysten suhteen olen jo ikävä kyllä hieman jäljessä, kun suositeltua olisi nämä basilikat kylvää helmi-maaliskuun aikana. Asia pääsi vaan jotenkin unohtumaan mielestä, kunnes nyt sitten juolahti mieleen, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jännä juttu, kun siemenet ovat tuollaisia sinisiä kosteina ja kuivina aivan tummia, eivätkä ne erottuneet noista astioista mitenkään, ennen kuin saivat sumutettuna vettä niskaansa. Lajikkeita tuossa yläkuvassa on Sitruuna- ja Kanelibasilika, sekä kahta erillaista tummaa basilikaa. Hieman ne siinä on kieltämättä hmm... sekaisin, mutta haitannookos tuo mitään. On niitä ennenkin saatu kasvatettua.
Basilikaa kesältä 2010 
Joka vuosi on siis basilikat ja yritit tullut idäteltyä, mutta kuvaa en löytänyt kasvista, kuin vuoden 2010 kasvatuksista. Hienoksihan nuo kolme tummaa basilikaa silloin kasvoivat, tosin idättely alkoi silloin paljon aikaisemmin, kuin nyt.

Yläkuvan idätyksiä ovat Kiinansipulit kahdessa ylimmäisessä ruukussa. Niitä on sellaiset kymmenkunta siementä ruukussaan, ehkä aavistuksen enemmänkin. Ne on kosteaan multaan peitetty kevyesti, josta pitäisi nousta jonkun päivän päästä ylös. Maahan olisi tarkoitus istuttaa koko paakku, kunhan hallat ovat ohi. Vasta toisena vuotena noista saa mahdollisesti paremman sadon. Siemenistä on pakko kertoa sen verran, että tuli sellainen tunne, kuin olisi Rocotoja laittanut itämään, sillä olivat aivan samankaltaisia näöltään.

Alemmissa ruukuissa ovat kelmun alle päässeet Timjami ja Sitruunamelissa. Pihamaalla kasvaa jo ties monettako vuotta monivuotisena ruohosipulia, viherminttua, oreganoa ja venäläistä rakuunaa. Ranskalaista rakuunaakin tuli viime kesänä laitettua, joten saa nähdä tuleeko siitä tänä kesänä mitään, eli yllätykseksi jää onko tämä talvehtinut. Ainakin tilliä ja pillisipulia olisi tarkoitus vielä laittaa kasvamaan, kun kelit sen sallii. Puhoksen puutarhastakin löytyy joskus ihan mielenkiintoisia kasveja ja joskus jopa edullisesti, että lisätäydennystä voi miettiä sieltä. Ainakin kurpitsat ja ehkä kurkut tulee ostettua tänä kesänä valmistaimina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti