maanantai 5. marraskuuta 2012

Mata Frade, C.chinense


Makutestissä näin loppusyksystä, vaikka mahdollisuus olisi ollut toteuttaa paljon aikaisemminkin. Hedelmät näyttävät kauniilta ja päältä katsottuna erittäin herkullisilta. Marjat raakileina ovat kauan mustia, ennen kuin rupeavat asteittain muuttumaan kypsyessään lopulliseen väriinsä, eli punaiseen. Aavistus sitä tummuutta on havaittavissa näissä kypsissäkin marjoissa, eikä niistä tuon valmiimpia tule koskaan. 


Hedelmän halkaistua tulee vastaan miljoona siementä. Voi siis hieman ihmetelläkin, miten paljon noin pieneen marjaan mahtuu siemeniä. Ei siis tarvitse montaa marjaa taatakseen uuden sukupolven, eli jälkeläisensä. Marjan koostumus leikatessa tuntuu yllättävän vahvalta ja jämäkältä, Hedelmälihaa jää yllättävän paljon runsaasta siemenmäärästä huolimatta.

Tuoksu leikkauksen jälkeen on takuu chinensemäinen, ei kuitenkaan kovin voimakas. Enimmät siemenet raaputeltuani heitin marjat suuhuni ja aloin maistella, minkälaista makua tästä voisi irrota. Jos Habaneroa on maistanut joskus, voi tästä löytää paljon yhtäläisyyksiä. Makeutta ei juurikaan paljon ole, ehkä aavistus kuitenkin. Poltetteeltaan tätä marjaa voisi sanoa keskivahvaksi ja luonteeltaan hyvin chinensemäiseksi. Polte alkaa hiljaa ja voimistuu hetken päästä, kunnes loppuu kokonaan aivan liian aikaisin. Viimeinen maku, joka suussa pyörii on pistävä ja hieman katkera. Tuoreena sopii hyvin mausteena kastikkeisiin, jos ei kaipaa liian tulista, mutta runsassatoisena toimisi varmaan myös mausteena, kun kuivattaa ja jauhaa hienoksi jauheeksi, jonkin muun mausteen sekaan.


Kukiltaan tämä kaunis villi/puolivilli kasvi poikkeaa perus chinenseistä sillä, että tämän kukista löytyy kauniin violetteja sävyjä. Valkoinen pohja violetilla keskiosalla takaa melkoisen eksoottisen näyn. Kasvin ulkonäköä parantaa vielä se, että kasvi itsessään on erittäin tumma, melkein kunnolla aurinko nähneenä hyvinkin synkän tumma. Voi hyvinkin sisältää samoja geenejä, kuin koristeellinen Pimenta da Neyde, joiden yhtäläisyyksinä voi pitää tuota tummuutta. Ainoa ero näissä kuitenkin on, että vaikka marja on samanlainen tummanpuhuva raakileena, kuin Neydessä, on kypsänä tämä kuitenin epäsäännöllisen punainen ja marjat pieniä.


Kuvan kasvi on kuvattu syksyllä, kun auringon ultraviolettisäteily on pientä ja lehdet alkaneet vaalentua. Kasvista kuitenkin nähtävissä, että runko ja muutamat lehdet ovat edelleen tummia, sekä marjat raakileina erittäin tummia lähes mustia. Kaunis koristeeliinen kasvi kaikkiaan, vaikka marjojen maku ei mikään erikoinen loppupeleissä olekaan. Koristeellisuuden vuoksi erittäin vankka vaihtoehto kasvatukseen, jos vähäänkään kauneutta osaa arvostaa. Ei kuitenkaan ensi kesänä!

Kasvatuslistaan uutta pohdittavaa!

C.chinense
- 7 Pod Jonah Strain
- 7 Pod Primo
- 7 Pod Primo Orange
- Bhut Jolokia Orange
- CGN 23251
- Fatalii White
- GRIF 9293
- Habanero Mustard
- Manabi Sweet
- Pinzón
- Trinidad Scorpion Morouga Yellow

C.frutescens
- Wild Grove

C.pubescens
- Rocoto Guatemala Orange
- Rocoto Rio Hualaga Orange

Eikä siinä vielä kaikki suinkaan. Odottelen tässä vielä uutta siemenlähetystä näiden runsaiden lisäksi, joten sitten alkaa todellinen pähkäily uutta kautta ajatellen. Ehkä näistä tulevista siemenistä sitten voi puhua enemmän, kun ovat perillä. Huikea kaudesta on tulossa, sen voin sanoa jo nyt ja kirjava. Ehkä ei pitäisi sanoa ääneen, mutta nyt ei ole ötököille toivottua tulla. :) Pubescensien ja villien idättely alkaa kohta. Villeistä voisi muutaman esimerkin mainita, mitkä lähtee ensimmäisinä lautalle. CAP 1530 C.cardenasii ja C.galapagoense näistä kärkipäätä. Muutamat Flexun siemenet ja eximiumin siemenet ovat, myös lautalle menossa praetermissumien säestämänä. Villejä voisi mahtua lisääkin listalle, jos niitä onnistuisi jostain haalimaan, sillä niihin tulee nyt ja aina olemaan erityisiä kiintymyksiä. Mutta jatketaanpa pähkäilyä ensin näiden kanssa ja katsotaan sitten lisää! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti