torstai 1. marraskuuta 2012

Testi jatkuu!


Noin viikko on eletty siitä, kun viimeksi olen blogilleni mitään raapustellut. Viimeksi kirjoittaessani ajattelin kylmänkestoa testailla parilla kasvilla, mitä jäljelle jäi tuonne pihamaan kylmyyteen. Pakkasia on pitänyt viikonaikana kiitettävästi ja kylmimmillään on ulkosalla menty tuonne -7 asteeseen. Pihamaan kasvi CAP 1491 ei ainakaan ole kestänyt kylmää tuota aikaa, vaan on heittänyt lusikkansa nurkkaan, vaikka pitäisi olla yksi niistä kylmänkestävimmistä lajikkeista C.flexuosumin ja eximiumin rinnalla.Näiltä osin saadaan myytti pistettyä murretuksi, jos sellaista koskaan todellisuudessaan on ollutkaan. Aji Perkeleeksi tästä yksin tuskin on! :) 

Sitten palataan niihin muutamiin chileihin, jotka tuolla kasvihuoneessani majoittuivat aina tänne saakka. Osan päivistä kasvit olivat suoraan pakkasella, mutta päätin testata osittain sellaista, että laitan lämmittimen pitämään huoneen minimissään +/- 0 asteessa. Ei siis rehellisellä pakkasella, kuin puolet viikosta. Valokuvasin muutamista lajikkeista pari valokuvaa, jotka olivat kuvineen aikaisemmassakin päivityksessä. Pari kasvia saattaa olla uuttakin, mutta ei se testiä niinkään huononna.


Ensimmäinen kasveista on tämä CAP 501 C.chacoënsen sukuun kuuluva kasvi. Chili näyttää selvinneen melkoisen hyvin kylmästä, sillä varsinaisia paleltumia ei ole havaittavissa kasvissa. Lehdet ovat melkoisen hyvän näköisiä ja osa hedelmistä on väriä muuttanut kylmästä huolimatta. Itsessään tuskin kasvi on mikään Aji Perkele, mutta risteytettynä toisen pakkasenkestävän lajikkeen kanssa, voi olla hyvinkin toimiva ratkaisu. Kerrottakoon Aji Perkeleestä hieman maalikoille, jotka eivät välttämättä ymmärrä, mistä kasvattajat puhuu. Kyseessä on siis Suomen oloihin sopivasta lajikkeesta, mikä kestäisi pakkasta. Tästä kerrotaan chilifoorumillakin, josta hieman lukemalla pääset osittain asiasta selville. Aihe on pitkä, mutta tosiaan lukemisen arvoinen. 


Toinen CAP 1491:ä ei ole juurikaan muuttunut miksikään. Suhteellisen terveen näköinen kasvi on kyseessä ja hyvät kauniit lehdet edelleen nähtävissä kuvastakin. Kasvua ei tosin ole tapahtunut edellisen päivityksen jälkeen yhtään, mikä ei suuri yllätys olekaan. Kylmän sieto on kohtalainen, sillä viikosta muutamat päivät menivät pakkasella täysin, mutta sitten pienen lämmön turvin pidin kasvarin lämpöä siinä minimissään nollan seutuvilla. Melkoisen kelpo suoritus siis tältäkin kasvilta. Itsessään ei selviä pakkasesta ulkosalla, mutta kenties sopivan lajikkeen risteytyessä tämän kanssa, voi toimia paremminkin.


Lemon Dropista puhuin jo pari vuotta aikaisemmin chilifoorumin päiväkirjassani, että on yksi kylmänkestävimmistä peruslajikkeista, mitä olen koskaan kasvattanut. Harvasanaisesti silloin pari vuotta asiaa käsittelin täällä päiväkirjassani, vaikka ei tarkkoja asteita siinä tullutkaan esille.


Charapitakin on säilynyt hengissä ja kypsytellyt ne loput marjansa kypsiksi. Herkullinen ja takuulla risteyttämisen arvoinen kasvi jatkossa, jonkun tulisemman ja isomman chinensen kanssa. Listalle ei kuitenkaan pääse tällä kertaa, kun on pakko testailla paljon uusia lajikkeita ja koettava, olisiko niistä jotkut syrjäyttämään kestosuosikkeja tulevaisuuden kasvatteluista.


Testauksessa oli tämäkin yllä oleva chaco, eikä silmäyksen perusteella ole niin kylmänkestävä, kuin edellä mainittu CAP 501. Marjat on toki alkanut punertamaan kivasti, mutta paljon on katoa käynyt lehtien suhteen. Tämä on yksi isommiksi kasvaneista C.chacoënseistä koskaan, sillä vaikka kyseessä on melkoinen risukko, on sillä korkeuttakin yli metrin verran helposti.

Lopuksi mainittakoon noista kylmänkestävistä chileistäni, että kasvihuoneessa on pari kasvia C.flexuosumia, joista en ole pitkään aikaan kuviakaan ottanut, mutta niissä on sen verran tunnesiteitä, että tuskinpa tunkiollekaan päätyvät. Aikoinaan sain taimen tästä, kun tätä kasvatti ainoastaan kourallinen ihmisiä Suomessa. Sen jälkeen päätin ja lupasin, etten siitä hevillä luovu, näin ollen kyseinen kasvi pääsee talvetukseen ja uusista siemenistä rakennetaan ja idätetään uutta kasvia rinnalle, sillä tämä kasvi on niitä harvinaisimpia alkuperäisimpiä ja harvinaisimpia yksilöitä Suomessa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti