perjantai 2. marraskuuta 2012

Peltoluteet viihtyvät kylpyhuoneessa


Kun kesä on väistynyt ja saapunut syksy tilalle, sekä ulkona ensimmäiset talvenmerkit on havaittu, Kylmän tultua olen muutamia peltoluteita havainnut sisätiloista, mutta tällä kertaa vain kylpyhuoneesta, josta on pääsy  takaoven kautta ulkoilmaan. Muualla sisätiloissa näitä ei siis ole vielä ollut. Olohuoneen ikkunalla on tällä hetkellä ainoastaan yksi chilikasvi ja se Aji Fantasy, mikä on kypsyttelemässä viimeisiään kellohedelmiään. Sekin odottaa kutsua tunkiolle pääsyä piakkoin.

Voi olla, että vaatii hieman kekseliäisyyttä, että noista kylpyhuoneen ylimääräisistä asukeista voi päästä eroon. Saunassa ne tuskin viihtyvät, kun lämmöt nousevat 60-80 asteen tietämille lähes jokainen päivä, joten ongelma toivottavasti rajoittuu siihen pesu- ja pukuhuoneen puolelle. Puolenkymmentä yksilöä olen jo listinyt sormella hengiltä noista ikkunoista, joissa ne tuntuu enimmäkseen viihtyvän. Haju sormenpäässä on suorastaan kuvottava ja erittäin voimakas ludemainen, joten epäilyjä se ei herätä, mikä elukka on todella kyseessä.

Myrkkyjen kanssa en sisätiloissa ala heilumaan, joten kokeiltavaksi ja nähtäväksi jää, miten apua olisi parista liimapaperiansasta ja kenties sinisävyisestä ötökkälampusta, mikä yön pimeinä tunteina siellä loimottaisi. Kesällä 2011 noita liimapapereita ja valoansaa käytin kasvihuoneessa ja jonkun verran niitä ansoihin jäikin. Itse kesällä -12 en noita luteita kasvarista löytänyt yhtään, mutta Begoniapunkkeja siellä olikin sitten niidenkin edestä. Nämä ovat voineet yhdessä olla pari vuotta minulla kiusana ja vieneet suurimmanosan sadontuotosta. Hieman kiusalliselta vaikuttaa jo tässä vaiheessa huomata noita luteita osittain sisätiloissa, kun ei ole kunnolla päässyt kautta -12 lopettelemaan, saatikka kautta -13 aloittamaankaan. Jotain on koitettava keksiä ja nopeasti, sillä sisäkasvatus voi hyvinkin olla vaarassa kehkeytä jälleen pannukakuksi. Positiivisesti asiaa katseltuna, niin ongelma on siis ainoastaan kylpyhuoneessa, ei muissa sisätiloissa, eikä varsinkaan tuolla varastossa, jossa pääasiassa kasvatus tapahtuu. Viisaita ajatuksia asian suhteen kyllä kaipaa, joten ilmanmuuta niistä sopii tänne kertoa ja vieläpä mahdollisimman pian. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti