lauantai 9. maaliskuuta 2013

Kevät hissukseen tulloopi

Pikkaisen on turhautunut ja ristiriitainen tunne, kun katsoo ulos ja aurinko paistaa jo pitkään päivästä. Samalla lunta on metrin verran helposti ja pakkasta vielä päivälläkin sellaiset -10 °C ja yöllä kolkutellaan karvan alle -20 °C. Vielä on talvea ja pakkasta jäljellä, vielä tulee hyytäviä tuulia! Vai miten se menikään??? Noh, kyllä se kevätkin vielä tulee ja vaikka on monesti miettinyt, että nämä lumet ne ei ennen juhannusta sula, niin silti ne on viimeistään tuossa toukokuun alkupuolella lähteneet. Aurinko kuitenkin on sellainen mieltä piristivä elementti, mikä nostaa mielialaa korkeammalle tämän synkän talven ja pimeä jälkeen. Samalla katseet kääntyvät väkisin tuonne ikkunalaudoille ja niille varatuille kasvipöydille. Vielä ne ammottavat tyhjyyttään, mutta pian ne alkavat täyttyä uusista kasveista, ainakin tarkoitus on kova.

Olihan minulla tänään vahva meininki pistää itämään kesän hyötykasveja, mutta sen verran tuota kalenteria katselin, ettei aika ole vielä kuunkierron suhteen sopiva. Itse käytän ja katson tätä sivustoa, kun mietin idätyksiä. Monelle voi olla yhdentekevää, milloin kasvit laitetaan itämään, mutta uskon vahvasti kuun vaikuttavan kasvien idätyksissä ja kasvussa. Tuosta kalenterista kun katsoo, niin nouseva kuu alkaa viikolta 12, joten näin ollen sillä viikolla lähtee ainakin kesän tomaatit itämään. Muutaman villin olen ajatellut laittaa myös, kun sadon kannalta ne ovat tavallaan merkityksettömiä. Toki niitä kasvattelen sadon takia, mutta niillä ei suuria soseita sentään keitellä. Lähinnä siementen jatkuvuuden ja kannan vahvistaminen Suomessa, sekä niiden kauneuden vuoksi niistä on minulle suuri asia tullut. Siksi minulle voi aina villejä tarjotella ja heittää kommenttia sen tiimoilta, jos jollain lukijoista niitä on yli oman tarpeen. Ensi kesän tomaateiksi olen ajatellut tällaista listaa.

Tomaatit

- Arbuznij
- Black Russian
- Blum Lemon
- DeBarao Black
- Eksootika
- Giant Tree Tomato
- Green Zebra
- Guernsey Island
- Osu Blue
- Purple Kalabash
- Tangella

Chilit

- Baccatum var. Pea
- Bolivian Small Red, C.baccatum
- Chiltepin Sonoroan, C.annuum var. glabriusculum

Mutta tosiaan näihin ja muihin kesän idätyksiin palataan viikolla 12. Samalla pitää katsoa, mitä yrttejä ja muita tarpeellista sitä olisi mielessä. Näihin aurinkoisiin tunnelmiin on hyvä päättää tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti